Δικαίωση μέσω ενός νέου… Παπαδήμου

Τάραξε τα νερά εν μέσω της κρίσιμης διαπραγμάτευσης ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έκανε την πρόταση μέσω συνέντευξής του σε περιοδικό για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, με άλλον πρωθυπουργό. Ούτε με τον Τσίπρα, ούτε με τον ίδιο. Μία πρόταση, όμως, που απορρίφθηκε με το «καλημέρα».

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Κατ’ αρχάς από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τόσο με επίσημη ανακοίνωση, όσο και με δήλωση του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, ξεκαθάρισε ότι «ο Τσίπρας δεν θα γίνει Παπαδήμος». Ταυτόχρονα, από το Μαξίμου έστειλαν και μήνυμα πως εάν στην ψηφοφορία για τη συμφωνία χαθεί η δεδηλωμένη από τους κυβερνητικούς βουλευτές, τότε τη λύση θα τη δώσει ο λαός.

Όμως η άρνηση που μάλλον πόνεσε τους εγκεφάλους της Συγγρού ήταν το εκκωφαντικό «όχι» εκ μέρους του Ποταμιού. Ο Θανάσης Σκόκος (θεωρητικά το Νο2 της Σεβαστουπόλεως) δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι «δεν μας αφορά η πρόταση του Σαμαρά και της Ν.Δ.», ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Χάρης Θεοχάρης από τις Βρυξέλλες όπου συνόδευσε τον Σταύρο Θεοδωράκη υποστήριξε ότι «ο λαός ψήφισε για πρωθυπουργό τον Τσίπρα κι αυτός έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Μόνο αυτός μπορεί να προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Οτιδήποτε άλλο θα είναι συνταγματική εκτροπή».

Επίσης και από το ΠΑΣΟΚ απέφυγαν να πάρουν θέση, όμως από το επιτελείο της Φώφης Γεννηματά έλεγαν πως «δεν βλέπουν με θετικό μάτι τέτοια προοπτική».

Επιμένει…
Κι όμως, ο πρώην πρωθυπουργός επιμένει ότι η μόνη λύση είναι η κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Συγκεκριμένα, πιστεύει πως τελικά η κυβέρνηση θα υποχωρήσει και θα υπογράψει συμφωνία, έστω και την τελευταία ώρα. Όμως, θα είναι μία συμφωνία τόσο βαριά που δεν θα μπορεί να τη σηκώσει ο κ. Τσίπρας και οι βουλευτές του. Στη Ν.Δ. εκτιμούν, λοιπόν, ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις.

Επί της ουσίας, ο κ. Σαμαράς επαναφέρει το πρότυπο Παπαδήμου, ενός στελέχους, δηλαδή, το οποίο και θα αναλάβει να αποτρέψει τη ρήξη, να ολοκληρώσει τη συμφωνία και την εφαρμογή της. Με άλλα λόγια, επιστρέφει σε όσα έγιναν επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ και Γ. Παπανδρέου, όταν ο τελευταίος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από την πρωθυπουργία και ανέλαβε ο τεχνοκράτης Λουκάς Παπαδήμος, υποστηριζόμενος από ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και, αρχικώς, το ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη.

Στο επιτελείο της Ν.Δ., πάντως, εκτιμούν ότι πολύ γρήγορα ή έστω στο ορατό μέλλον οι εξελίξεις θα είναι τέτοιες που θα συνιστούν έμπρακτη δικαίωση του Αντ. Σαμαρά. Αρχικώς, μέσω της συμμετοχής της Ν.Δ. στο ενιαίο σχήμα, και στη συνέχεια μέσω της προσφυγής στις κάλπες, καθώς είναι σαφές ότι ο κ. Σαμαράς δεν θα θελήσει το νέο σχήμα να μακροημερεύσει, πέραν του σημείου που θα αποτρέψει την καταστροφή, αλλά αντιθέτως ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα θελήσει να οδηγήσει σε μία νέα εκλογική αναμέτρηση, προκειμένου να καρπωθεί την κατάρρευση της πολιτικής αξιοπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Ευρώπη
Το σχέδιό του, όπως υποστηρίζουν συνεργάτες του, το ανέλυσε και σε Ευρωπαίους ηγέτες που βρέθηκαν στη σύνοδο του ΕΛΚ. Εκεί ο Αντώνης Σαμαράς είπε πως το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας είναι αδιαπραγμάτευτο.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., σε δήλωσή του, τόνισε πως διαμήνυσε στους εταίρους ότι η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού θέλει τη χώρα αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης και του ευρώ και πως, ανεξάρτητα από «τα κραυγαλέα λάθη της σημερινής κυβέρνησης», οι Ευρωπαίοι εταίροι μας οφείλουν να σταθούν στο πλευρό των Ελλήνων με αλληλεγγύη, γιατί οι Έλληνες «έχουμε πληρώσει ένα τεράστιο τίμημα». Τόνισε στους εταίρους πως «θα αγωνιστούμε για να μειωθούν τα φορολογικά βάρη και να περιοριστούν οι δαπάνες του σπάταλου κράτους», καθώς όπως είπε η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση μόνο με ανάπτυξη.

Στη δήλωσή του, ο κ. Σαμαράς προέταξε την ανάγκη ενότητας και ομοψυχίας, τονίζοντας πως η εθνική ενότητα, η ενότητα όλων των Ελλήνων, είναι πιο απαραίτητη παρά ποτέ.

Αλλαγή ρότας
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. σε όλες τις επαφές του με Ευρωπαίους αξιωματούχους άκουγε την ίδια ερώτηση. Δηλαδή, τι θα κάνει η Ν.Δ., όταν η κυβέρνηση φέρει την συμφωνία στη Βουλή. Ο ίδιος αρκέστηκε να πει πως «πρώτα θα δούμε το κείμενο και μετά θα αποφασίσουμε». Όμως, όλα δείχνουν ότι η Ν.Δ. αλλάζει ρότα. Και όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, ο Αντώνης Σαμαράς πιέστηκε αφόρητα από τον Κώστα Καραμανλή.

Μάλιστα, η πίεση αυξήθηκε όταν έμαθε για τη συνάντηση του Κώστα Καραμανλή με την Ντόρα Μπακογιάννη, όπου συζητήθηκε επισήμως η εξέλιξη των κυβερνητικών διαπραγματεύσεων. Έτσι, ξαφνικά οι προεδρικοί βουλευτές της Ν.Δ. άφησαν στην άκρη το «θα δούμε πρώτα τη συμφωνία» και απαντούν πως «εάν η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας κρίνεται από τις ψήφους μας, τότε δεν θα αφήσουμε τη χώρα να πέσει στα βράχια».

Άλλες πηγές υποστηρίζουν πως ο Αντώνης Σαμαράς αναγκάστηκε να αλλάξει ρότα μετά τη στήριξη που έλαβε από τον Κ. Καραμανλή στο εσωκομματικό πεδίο. Οι δυο τους στην πρόσφατη συνάντησή τους συζήτησαν και τη στάση της Ν.Δ. όταν έρθει η συμφωνία στη Βουλή, με τον Κ. Καραμανλή να τονίζει την ανάγκη να τοποθετηθεί θετικά το κόμμα από τη στιγμή που θα διασφαλίζεται η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

Η «επιστράτευση» Ρουσόπουλου
Στο πλαίσιο της γενικής πολιτικής επιστράτευσης εκλήθη στα όπλα και ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, άλλοτε πανίσχυρος υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος επί πρωθυπουργίας Καραμανλή. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, ο Θ. Ρουσόπουλος σιγά-σιγά αναμένεται να έχει κεντρικό ρόλο, όχι στην πρώτη γραμμή όμως επί της επικοινωνιακής στρατηγικής της Ν.Δ. και επί της ουσίας θα είναι σύμβουλος του κ. Σαμαρά, με τον οποίο αποκατέστησε πλήρως σχέσεις.

Την πρώτη κρούση έκανε στον Ρουσόπουλο ο Δημήτρης Σταμάτης, στενός συνεργάτης του Αντ. Σαμαρά. Η πρώτη διερευνητική συνάντηση πήγε καλά, αφού ο Ρουσόπουλος επιθυμούσε την επαναδραστηριοποίησή του και πλέον ωρίμασαν οι συνθήκες για την επιστροφή στο «γαλάζιο» σύστημα εξουσίας. Ακολούθησαν άλλες τρεις συναντήσεις του Ρουσόπουλου με τον Σαμαρά, με τον οποίο συζήτησαν για τη στρατηγική, πολιτική και επικοινωνιακή, της Ν.Δ., ενώ υπήρξαν και συνομιλίες του με τον άλλον στενό συνεργάτη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χρύσανθο Λαζαρίδη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα