Δικαιοσύνη – Κορωνοϊός: Το χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή στην κανονικότητα

Όσα ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Τσιάρας

Καθώς μετράμε μόλις ώρες στην πρώτη μέρα της σταδιακής άρσης των μέτρων κατά του κορωνοϊού, ανακοινώθηκαν και τα το χρονοδιάγραμμα της άρσης μέτρων και στα δικαστήρια. Το χρονοδιάγραμμα περιέγραψε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας.

Με δηλώσεις του κατά την σημερινή ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού από το υπουργείο Υγείας, ο υπουργός Δικαιοσύνης περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο θα επαναλειτουργήσουν πλήρως τα δικαστήρια, που ξεκίνησαν εργασίες από την περασμένη εβδομάδα.

Διοικητική Δικαιοσύνη

Σε ό, τι αφορά στη διοικητική δικαιοσύνη, ο κ. Τσιάρας ανακοίνωσε πως από τις 6 Μαΐου επιτρέπεται η εκδίκαση όλων των υποθέσεων, υπό την προϋπόθεση ότι οι δικηγόροι έχουν υποβάλει δήλωση ότι δεν επιθυμούν να μετέχουν στο ακροατήριο. Υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αυτής της δήλωσης για τους δικηγόρους.

Διευκρινίζεται πως λειτουργούν κανονικά οι διαδικασίες παροχής επείγουσας δικαστικής προστασίας, ενώ σχεδιάζεται η πλήρης αποκατάσταση της διοικητικής δικαιοσύνης από την 1η Ιουνίου.

Την 1η Ιουνίου οι υποθέσεις ασφαλιστικών μέτρων στα δικαστήρια

Την ίδια ώρα, στην πολιτική δικαιοσύνη, δρομολογείται η ηλεκτρονική χορήγηση αποφάσεων που έχουν δημοσιευθεί την περίοδο της πανδημίας. Την 1η Ιουνίου θα εκκινήσει η εκδίκαση όλων των υποθέσεων ασφαλιστικών μέτρων.

Σε ό, τι αφορά τέλος, την ποινική δικαιοσύνη, για την ώρα η λειτουργία των δικαστηρίων περιορίζεται σε αυτόφωρα και κακουργήματα με προσωρινά κρατούμενους για τους οποίους συμπληρώνεται το ανώτερο όριο προσωρινής κράτησης. Η εκδίκαση του συνόλου των ποινικών υποθέσεων σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης έχει προσδιοριστεί για μετά τις 15 Ιουνίου.

Ανοίγει ξανά η Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών

Ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε επίσης στην λειτουργία της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών. Η ημερομηνία επανέναρξης της λειτουργίας της καθορίζεται για τις 2 Ιουνίου. Παράλληλα, προβλέπεται διεύρυνση του ωραρίου για μαθήματα όλη την ημέρα ώστε να περιοριστεί ο συνωστισμός στις εγκαταστάσεις. Παραμένει ωστόσο η δυνατότητα τηλεπαρακολούθησης για σπουδαστές για λόγους υγείας.

Από τις 15 Μαΐου του 2020 ξεκινά και η λειτουργία των γραμματειών σε όλα τα δικαστήρια για την διεξαγωγή των υποθέσεων από την 1η Ιουνίου. Μέτρα σύμφωνα με τις υποδείξεις της επιτροπής του υπουργείου Υγείας.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα