Δικαστικός εμφύλιος με φόντο τη Novartis

Οι βαριές κατηγορίες κατά της Βασιλικής Θάνου από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και το δείπνο με τους 12 προέδρους Εφετών

Φωτιές άναψε για ακόμη μία φορά η επίτιμος πρόεδρος του Αρείου Πάγου και νυν επικεφαλής του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, Βασιλική Θάνου, χαρακτηρίζοντας «μη νόμιμο» το αίτημα δικαστών για σύγκληση της Ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών, προκειμένου να αφαιρεθεί η δικογραφία της Novartis σε βάρος του πρώην αντιπροέδρου της εταιρείας, Κωνσταντίνου Φρουζή από την ανακρίτρια Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, και να χρεωθεί σε εφέτη ανακριτή, όπως προβλέπεται από το άρθρο 29 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Στη δήλωση Θάνου απάντησε άμεσα η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, στηλιτεύοντας όχι μόνο το νομικά απαράδεκτο των αναφορών της, αλλά και το θεσμικά ανεπίτρεπτο, καθώς την κατηγόρησε ευθέως ότι χωρίς καμία εξουσία παρεμβαίνει σε ένα ζήτημα αποκλειστικής αρμοδιότητας της Ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών. Στην ανακοίνωση τονίστηκε ότι ακριβώς όμοια ήταν η περίπτωση της Χρυσής Αυγής στην οποία το Εφετείο όρισε ειδικό Εφέτη-Ανακριτή, ενώ αρχικά την ανάκριση διεξήγαγε ανακριτής Διαφθοράς του Πρωτοδικείου Αθηνών και κατέληξε δηλώνοντας ότι η αποκλειστική κρίση για ένα τέτοιο ζήτημα ανήκει στους δικαστές του Εφετείου και κανείς δεν δικαιούται να προβαίνει σε υποδείξεις για την άσκηση ή μη του δικαιοδοτικού τους καθήκοντος.

Καταγγελίες περί εκφοβισμού 

Τη σκυτάλη πήρε ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Νικόλαος Σαλάτας, ο οποίος σε συνέντευξή του δεν δίστασε να κατηγορήσει ανοιχτά τη Β. Θάνου ότι επιχειρεί να εκφοβίσει τους δικαστές. «Αν αυτή η υπόθεση δεν πάει στο Εφετείο, ποια θα πάει; Γιατί έχουν τέτοια ανησυχία; Είναι εκμαυλισμένοι οι 350 δικαστές του Εφετείου Αθηνών; Αυτό θέλουν να πουν;» αναρωτήθηκε ο γενικός γραμματέας της Ένωσης καταρρίπτοντας τον ισχυρισμό ότι επιχειρείται πραξικόπημα. Σημείωσε δε εμφατικά ο κ. Σαλάτας ότι η Β. Θάνου είναι η τελευταία που μπορεί να μιλάει αν είναι νόμιμη η σύγκληση της ολομέλειας του Εφετείου, γιατί «κάνουμε σκέψεις τι ολομέλεια συγκάλεσε για να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης των δικαστών».

Στον χορό των ανακοινώσεων μπήκαν αμέσως μετά 5 δικαστές, μειοψηφούντα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης, υποστηρίζοντας ότι η πλειοψηφία του Δ.Σ. με την ανωτέρω ανακοίνωσή της απαξιώνει το Δικαστικό Σώμα και τη χώρα και ότι «ενεργούν με τρόπο που δημιουργεί δικαιολογημένα την εντύπωση ότι εμπλέκονται σε κομματικές αντιπαραθέσεις, διευκολύνοντας συγκεκριμένη πολιτική πλευρά και θέτοντας σε αμφισβήτηση το κύρος και την αξιοπιστία της Ένωσης και της Δικαιοσύνης».

Όλα τ’  άπλυτα στη φόρα…

Το τελευταίο φαίνεται να αποτέλεσε τη θρυαλλίδα που πυροδότησε μια άνευ προηγουμένου νέα ανακοίνωση της πλειοψηφίας του Δ.Σ., κατά την οποία βγήκαν εν… δήμω τα «οικογενειακά» των λειτουργών, αφού ξεκάθαρα πια χαρακτήρισαν τη μειοψηφία των 5 ως «κορμό της ομάδας της κας Θάνου», που στη διάρκεια της θητείας τους υποστήριξαν με σθένος την άποψή της για παράκαμψη της συνταγματικής απαγόρευσης και αύξηση του ορίου ηλικίας αποχώρησης των δικαστικών λειτουργών από την υπηρεσία τους.

Τους καταλόγισαν ότι θυσιάζουν δικαιώματα των συναδέλφων τους για να ταυτιστούν πλήρως με τις κυβερνητικές θέσεις, αναφερόμενοι στη διαφοροποίησή τους στο θέμα του «Πόθεν Έσχες» και του ασφαλιστικού, ενώ δεν δίστασαν να χαρακτηρίσουν τη στάση τους «ευμετάβλητη» και ευλύγιστη».

Στην ηχηρή αυτή ανακοίνωση υπό τον τίτλο «ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΜΕ ΦΑΝΕΡΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ» αναφέρθηκε επίσης ότι αμέσως μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του το συγκεκριμένο Δ.Σ. έλαβε γνώση –ύστερα από ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου– ότι χωρίς αποφάσεις του προηγούμενου Δ.Σ. η Ένωση κατά το παρελθόν ελάμβανε δωρεές από διάφορες τράπεζες, με πρωτοβουλίες της συγκεκριμένης (μειοψηφούσας πια) ομάδας, ακόμα και… χορηγίες από επιχειρηματίες για διανομή ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Η λάβρα ανακοίνωση προέτρεψε την «ομάδα Θάνου» να τηρεί τα προσχήματα, να μην ταυτίζεται με όσους κατ’ επάγγελμα γράφουν συκοφαντίες και ανακρίβειες, ξεστομίζουν απειλές και τολμούν να υποδεικνύουν συμπεριφορές και καθήκοντα σε δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, τονίζοντας ότι η Ένωση κατά την τελευταία διετία κρατά ακηδεμόνευτη και ανεξάρτητη στάση, «ενοχλώντας ένα σύστημα που φαίνεται ότι λειτουργεί συντονισμένα και με τη χρήση φιλικών ΜΜΕ, έναν μηχανισμό προπαγάνδας που πολεμάει με λύσσα όποιον αντιστέκεται στις μεθοδεύσεις και στους σχεδιασμούς αυτού του συστήματος».

Απάντηση στην απάντηση 

Απάντηση στην απάντηση έδωσε και η χαρακτηρισμένη ως «ομάδα Θάνου» μειοψηφία του Δ.Σ. της Ένωσης, η οποία έβγαλε και εκείνη με τη σειρά της τα οικογενειακά τους στη φόρα, ισχυριζόμενη ότι τρία «εκ των πλέον φωνασκούντων και προβεβλημένων μελών του Δ.Σ.» υπήρξαν ο «κορμός» της άλλοτε ομάδας του Χαράλαμπου Αθανασίου, τέως υπουργού Δικαιοσύνης και εν ενεργεία βουλευτή, μη αφήνοντας πια κανένα περιθώριο για εκτόνωση της ενδοδικαστικής κρίσης, τουλάχιστον σε δημόσιο επίπεδο.

Έπειτα από αυτόν τον πόλεμο ανακοινώσεων, γίνεται πια ξεκάθαρη η μέχρι τώρα κεκαλυμμένη υποβόσκουσα αντιπαράθεση της πλειοψηφίας των δικαστών με την τέως πρόεδρο του Αρείου Πάγου Β. Θάνου, η οποία λίγες ημέρες πριν ξεσπάσει ο πόλεμος ανακοινώσεων, και αφού είχε προλάβει να χαρακτηρίσει την υπόθεση Novartis ως ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα και σε επίπεδο μεθοδεύσεων και σε επίπεδο εύρους των εμπλεκομένων προσώπων, παρέθεσε γεύμα σε 12 εν ενεργεία προέδρους Εφετών.

Όπως υποστηρίζουν δικαστικοί κύκλοι, το δείπνο έγινε για να μην υπάρξει αριθμός 20 προέδρων Εφετών, ώστε να εμποδιστεί η σύγκληση της Ομομέλειας των Εφετών, και έτσι να παραμείνει η υπόθεση στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Κατά τα άλλα, η κα Θάνου –αν αληθεύουν όσα λέγονται– δεν παρεμβαίνει σε θέματα Δικαιοσύνης…

Το πρόβλημα είναι ότι σε μία εποχή που η Δικαιοσύνη βάλλεται πανταχόθεν, έχοντας μάλιστα να αποφανθεί για εξαιρετικά κρίσιμες υποθέσεις, ο εμφύλιος δικαστικός σπαραγμός δεν περιποιεί τιμή σε κανέναν. Κι εδώ είναι που πολλοί καταλογίζουν ευθύνες στην κα Θάνου ότι με την υπεράσπιση των κυβερνητικών «συμφερόντων» που μετά τη συνταξιοδότησή της έχει κληθεί να υπηρετήσει αμισθί, ξεχνά τις «κόκκινες» απαγορευτικές γραμμές των έμμεσων ή άμεσων παρεμβάσεων που τίθενται από το ίδιο το δικαστικό παρελθόν της.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα