Δίκη για το Μάτι: «Η προσπάθεια διάσωσης πολιτών έγινε όταν υπήρχαν ήδη νεκροί»

«Θεωρώ ότι ο κ. Τόσκας παρενέβαινε επιχειρησιακά» κατέθεσε ο αντιστράτηγος ε.α. Ανδριανός Γκουρμπάτσης 

Για έλλειψη συντονισμού, για απροετοίμαστο κρατικό μηχανισμό αλλά και για μη απομάκρυνση του κόσμου επειδή, όπως είπε, υπήρχε φόβος να υπάρξουν περισσότερα θύματα, μίλησε σήμερα καταθέτοντας στη δίκη για το Μάτι, ο κ. Ανδριανός Γκουρμπάτσης αντιστράτηγος ε.α. του Πυροσβεστικού Σώματος και δικαστικός πραγματογνώμονας διερεύνησης εγκλημάτων εμπρησμού, ο οποίος διορίστηκε από οικογένειες θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς προκειμένου να συντάξει τεχνική έκθεση.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής παρουσίας του στο ακροατήριο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, ο κ. Κουρμπάτσης δέχθηκε σειρά ερωτήσεων από την έδρα και συνηγόρους στη βάση της πραγματογνωμοσύνης που συνέταξε και η οποία διαβάστηκε με την έναρξη της δίκης στο ακροατήριο.

Ο πραγματογνώμονας απαντώντας ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως εκείνη την ημέρα χάθηκε κάθε συντονισμός και πως η όποια προσπάθεια διάσωσης των πολιτών έγινε κατόπιν εορτής μετά τις 10 το βράδυ και ενώ πλέον είχαν υπάρξει νεκροί. Μάλιστα, απαντώντας σε ερωτήσεις του εισαγγελέα της έδρας, σημείωσε η εισήγηση της Πυροσβεστικής για την συντονισμένη απομάκρυνση των κατοίκων των πληγέντων περιοχών δεν ήταν απαραίτητη για να ληφθεί το μέτρο. Όπως δε, διευκρίνισε η απόφαση για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση των πολιτών θα έπρεπε να είχε ληφθεί το αργότερα μέχρι τις 5:30 το απόγευμα εκείνης της ημέρας. Ωστόσο, ακόμη και αν η απόφαση αυτή λαμβάνονταν δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί «διότι οι δήμοι και η περιφέρεια δεν είχαν οργανωθεί όπως έλεγε ο νόμος».

Εισαγγελέας: Λέτε δηλαδή πως δεν υπήρχαν μνημόνια ενεργειών και λέτε πως η μη εισήγηση από την πυροσβεστική λειτούργησε ως άλλοθι;

Μάρτυρας: Δεν έγινε η απομάκρυνση διότι φοβήθηκαν πως εάν διατασσόταν θα υπήρχαν περισσότερα θύματα. Δεν υπήρχε πρόβλεψη για το πως θα απομακρυνθεί ο κόσμος, που θα συγκεντρωθεί κ.λπ. και προτίμησαν να μην γίνει απομάκρυνση.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον πραγματογνώμονα των οικογενειών των θυμάτων, μέχρι τις 5:30 το απόγευμα που η φωτιά είχε διασπαστεί σε δύο μέτωπα έπρεπε η πυροσβεστική να είχε ενεργοποιήσει τα εναέρια μέσα που είχε στη διάθεση της. «Τότε μπορούσαν να δράσουν τα εναέρια μέσα. Εκεί είναι το καθοριστικό. Εκεί έπρεπε να αναχαιτιστεί η φωτιά… Ανεξάρτητα εάν έγινε η εισήγηση ή όχι, η πυροσβεστική έπρεπε να ενεργήσει με πολλά οχήματα για τη διάσωση των ανθρώπων. Ήξεραν πως η κατεύθυνση του ανέμου ήταν δυτική. Όφειλε ο μηχανισμός να είναι προετοιμασμένος να σώσει κόσμο» κατέθεσε ο κ. Γκουρμπάτσης για να προσθέσει: «Μιλάμε για τη δεύτερη φωτιά σε θύματα στον κόσμο τον 21ο αιώνα. Την πρώτη στην Ελλάδα. Ο αρχηγός δεν συντόνιζε. Από τις συνομιλίες προκύπτει πως ο καθένας πήγαινε όπου ήθελε, κάποια στιγμή χάθηκε ο συντονισμός».

Μάλιστα, ο μάρτυρας αναφέρθηκε και στον τότε αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις συνηγόρου υποστήριξης της κατηγορίας.

Συνήγορος: Η παρουσία του κ.Τόσκα στο ΕΣΚΕ επιβάλλεται εκ του νόμου;

Μάρτυρας: Εκ του νόμου δεν προβλέπεται κανένα πολιτικό πρόσωπο να βρίσκεται εκεί. Οι πολιτικοί πηγαίνουν εκεί από ενδιαφέρον και για να ενημερώνονται, όμως δεν παρεμβαίνουν επιχειρησιακά. Στην αυτήν την περίπτωση ωστόσο υπάρχουν επικοινωνίες π.χ του διοικητή του ΕΣΚΕ Φωστιέρη, ο οποίος ακούγεται να λέει για τα εναέρια μέσα θα μιλήσω με τον υπουργό. Θεωρώ ότι ο κ. Τόσκας παρενέβαινε επιχειρησιακά.

Ακόμη κατά τη διάρκεια της σημερινής του κατάθεσης στη δίκη για το Μάτι, ο πραγματογνώμονας χαρακτήρισε «ατελέσφορη» την προσπάθεια που έγινε με το αεροσκάφος αερολέσχης για εναέρια επιτήρηση. «Εάν σηκωνόταν όπως γινόταν παλιότερα, δύο καναντέρ, ένα στο νότιο και ένα στο βόρειο τομέα, δε θα συνέβαινε αυτό», είπε ο μάρτυρας σημειώνοντας μάλιστα πως εκείνη την ημέρα «και τα πέντε αεροσκάφη της πυροσβεστικής ήταν διαθέσιμα για εναέρια επιτήρηση».

Μάλιστα, ο κ. Γκουρμπάτσης στηλίτευσε και το γεγονός πως ο τότε διοικητής του ΕΣΚΕ δεν κάλεσε σε γενική επιφυλακή με αποτέλεσμα παρά την επικινδυνότητα της ημέρας να μην υπάρχει επαρκές προσωπικό. «Μερική επιφυλακή ίσον τίποτα! Έπρεπε να γίνει γενική επιφυλακή, να έρθει κόσμος να στελεχώσει οχήματα. Εδώ κινητοποιήθηκαν μόνο 33 υδροφόρα. Είχαμε αυτοκίνητα και δεν είχαμε κόσμο να τα επανδρώσει» κατέθεσε ο πραγματογνώμονας για να προσθέσει: «Ο κ. Φωστιέρης (διοικητής ΕΣΚΕ)μπορούσε από στάδιο 2 να το πάει 3. Στη γενική επιφυλακή σε περίπου μία ώρα φτάνει το προσωπικό. Όταν την διατάσεις 17:30 μέχρι να φτάσουν στις θέσεις τους, πάει ο κόσμος κάηκε. Ο αρχηγός και υπαρχηγός μπορούν να διατάξουν γενική επιφυλακή. Για Αττική και ο περιφερειάρχης μπορούσε να διατάξει». τόνισε ο μάρτυρας.

Τέλος, ο μάρτυρας απαντώντας σε ερωτήσεις του εισαγγελέα της έδρας σχετικά με το τι συνέβη εκείνη την ημέρα και στο μέτωπο που ξέσπασε στην Ελευσίνα, στις εγκαταστάσεις της Motor Oil, 24 λεπτά πριν την έναρξη της πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης, είπε: «Η φωτιά στη Motor Oil ξεκίνησε στις 16:06. Πήγε στο σημείο το «Ελευσίνα 2». Ο σύνδεσμος της πυροσβεστικής αναφέρει στις 16:46 πως η πυρκαγιά είναι έρπουσα σε θάμνους. Στη συνέχεια, όπως προκύπτει από συνομιλίες, έπεσε τηλέφωνο από τον διευθυντή του επιχειρηματία και ζήτησε τον διοικητή του ΕΣΚΕ να του να μιλήσει. Είπε η γραμματέας του είπε πως είναι σε σύσκεψη. Καταλαβαίνω πως ήθελε συνδρομή και εκτροπή».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα