Δίκη για Μάτι: «Έπαιρνα εντολές από τον Τόσκα», είπε ο πρώην διοικητής του ΕΣΚΕ, Ι. Φωστιέρης

«Το Μάτι πέθανε εκατό μέτρα πριν η φωτιά περάσει την Μαραθώνος από τα υπερθερμά αέρια» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρώην διοικητής

Ευθύνες στο Λιμενικό Σώμα επέρριψε ο κατηγορούμενος πρώην διοικητής του ΕΣΚΕ, Ιωάννης Φωστιέρης, συνεχίζοντας για δεύτερη ημέρα την απολογία του στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 104 άτομα. Ο εισαγγελέας της έδρας ρώτησε μάλιστα τον κατηγορούμενο εάν εκείνη την ημέρα έδινε εντολές ο πολιτικός του προϊστάμενος Ν. Τόσκας.

«Έχει υπόβαθρο από στρατό. Έχει δίπλα του άνθρωπο από πολεμική αεροπορία. Κατά νόμο είναι προϊστάμενος και από τη στιγμή που θα εκφράσει κάτι σε εμένα είναι εντολή» είπε απαντώντας ο πρώην διοικητής του ΕΣΚΕ.

Εισαγγελέας: Λανθασμένα το έχετε στο μυαλό σας. Ο πολιτικός προϊστάμενος δεν δίνει εντολές.

Κατηγορούμενος: Εάν έρθει εδώ ο υπουργός Δικαιοσύνης και πει κάτι δεν είναι εντολή;

Εισαγγελέας: Όχι.

«Το Μάτι πέθανε εκατό μέτρα πριν η φωτιά περάσει την Μαραθώνος από τα υπερθερμά αέρια. Πρώτα πέθανε και μετά κάηκε. Εμείς δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι. Τα εναέρια μέσα ήταν μετρημένα κουκιά και δεν μπορούσαν με τέτοιους ανέμους (…). Τις ίδιες κινήσεις που κάναμε στην Κινέτα κάναμε και στο Μάτι. Αγαπούσαμε τη Δυτική Αττική και μισούσαμε την Ανατολική, αν είναι δυνατόν», είπε ακόμη ο κατηγορούμενος, υποστηρίζοντας μάλιστα τα στελέχη της Πυροσβεστικής δεν γνώριζαν από την προηγούμενη ημέρες ότι οι καιρικές συνθήκες στο Μάτι στις 23 Ιουλίου του 2018 θα ήταν τέτοιας έντασης.

«Εάν το γνωρίζαμε θα είχαμε λάβει άλλες αποφάσεις π.χ για εναέρια. Αν ξέραμε ότι θα είχαμε σταθερή ροή, όπως την είχαμε, σε συνδυασμό και με ριπές θα σχεδιάζαμε κάτι άλλο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φωστιέρης για να προσθέσει: «Τι πρόταση να κάνω στην ηγεσία; Έχω τέτοια ένδειξη; Ούτε κατά διάνοια (…). Είμαι με τα χέρια δεμένα. Στα εναέρια, το ίδιο. Αυτό που είχαμε ήταν ένα φυσικό φαινόμενο. Αυτό δημιουργήθηκε και για αυτό και οι βολές όλων των εναέριων δεν ήταν πλήρως επιτυχής. Όλοι το έχουν πανάκεια σε πρακτικό επίπεδο ότι θα σηκώσω εναέριο και θα σβήσω την φωτιά για αυτό «ανοίγουν» οι φωτιές».

Συνεχίζοντας το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Πυροσβεστικής έκανε λόγο για ελλείψεις που υπήρχαν το διάστημα εκείνο σε μέσα πυρόσβεσης, εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης. «Ελάτε στη θέση μας…Θέλαμε εμείς να πάθουν οι άνθρωποι αυτή τη ζημιά; Χάσαμε τις θέσεις μας. Έχει αλλάξει η ζωή μας» είπε ξεσπώντας και συνεχίζοντας ανέφερε: «Είχαμε οικονομικές δυσκολίες. Αυτή τη στιγμή υπάρχει οικονομική δυνατότητα για εναέρια, εκείνη την περίοδο παλεύαμε με ελάχιστα μέσα, τα καναντέρ είναι ιπτάμενα φέρετρα …Πετούν στα κόκκινα … Με απλά λόγια… Δεν συγκρίνω τον εαυτό μου με έναν ιπτάμενο της πολεμικής αεροπορίας αλλά τα ίδια και εμείς τραβάμε στο πεδίο. Δύο 415 ήταν, δύο 225 και δύο s14. Ας με παρεξηγήσουν δεν με απασχολεί και δεν μιλάω για τους πληγέντες. Σηκώνω τα χέρια ψηλά…. Αυτά είναι δυστυχώς τα εργαλεία μας και αυτές είναι οι επιχειρήσεις μας γι’ αυτό και βλέπετε οι πυρκαγιές ότι ανοίγουν».

Επιπρόσθετα, ο κ. Φωστιέρης υποστήριξε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ορθώς εκείνη την ημέρα δεν δόθηκε εντολή εκκένωσης της περιοχής. «Τον πραγματικό αριθμό για πόσους ήταν στο Μάτι δεν το γνωρίζει κανένας. Ας πούμε 2000 άνθρωποι υπήρχαν και έτσι κι αλλιώς. Δεν υπήρχε υποδομή να δεχθεί με ασφάλεια 500 ανθρώπους. Εγώ πάω στην ουσία. Να πάρει κάποιος την απόφαση ότι ο κόσμος φεύγει. Που τον πας; Δεν θα αναλάβει κανείς ευθύνη γιατί εκεί θα κάψει το κόσμο. Θα φτάσουμε σε επίπεδο δεδομένου κακουργήματος. Η Πολιτεία δεν έχει φτιάξει υποδομή (…). Τουλάχιστον 200 άνθρωποι θα είχαν καεί. Λυπάμαι, πραγματικά λυπάμαι. Έχει αλλάξει η ζωή μου. Μετά θα λέγανε δώσατε την εντολή και εκθέσατε τον κόσμο σε κίνδυνο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Πως θα εισηγηθεί ο πυροσβέστης, για να πετάξει το μπαλάκι από πάνω του και να πεις εμείς εισηγηθήκαμε. Δεν μπορείς να τους πει απλά φύγετε», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος σε άλλο σημείο της απολογίας του στο Λιμενικό Σώμα ο κατηγορούμενος υποστήριξε: «Η διάσωση στη θάλασσα είναι αρμοδιότητα Λιμενικού όχι του Πυροσβεστικού. Μας έχουν φορτώσει τα πάντα. Το Λιμενικό τι έκανε; Αυτή ήταν η δουλειά του. Γιατί δεν έσωσε εντολή από τη στιγμή που έβλεπε αυτή τη λαίλαπα να κρατήσει τα δύο καράβια της γραμμής να κατεβάσει λέμβους και να σώσει κόσμο; Το φορτωθήκαμε και αυτό …Τινάχτηκα από την καρέκλα όταν έμαθα ότι ξεφόρτωναν κόσμο τα καράβια. Λέω πάει πνίγηκε η Μαραθώνος. Τι έκανε το λιμενικό; Γιατί το έχουμε για να κυνηγάει λαθρομετανάστες;»

Τέλος, κατά τη διάρκεια της απολογίας του κ. Φωστιέρης αναφέρθηκε και στην εκτροπή ελικοπτέρου στη Motor Oil. Μεταξύ άλλων υποστήριξε: «Στις έξι παρά είκοσι με έξι παρά τέταρτο δέχθηκα το πρώτο τηλεφώνημα από τον κύριο Βαρδινογιάννη. Μου είπε ότι υπάρχει πρόβλημα πλησίον της Motor Oil και μου ζήτησε να ενισχυθούν οι επίγειες δυνάμεις με εναέρια μέσα. Ενημέρωσα την φυσική και πολιτική ηγεσία.

Μετά περίπου από επτά λεπτά δέχθηκα δεύτερο τηλεφώνημα από τον ίδιο τον κύριο Βαρδινογιάννη. Ήταν πιο έντονος στην έκφραση του και με μεγάλη αγωνία. Του είπα ελέγχεται θα έρθει ελικόπτερο μην αγχώνεστε …. Ενημερώνω εκ νέου τη φυσική και πολιτική ηγεσία. Γνώση είχαν για όλα αυτά ο υπαρχηγός επιχειρήσεων, ο αρχηγός, ο κύριος Καπακης και ο κύριος Τόσκας. Μετά από ο,τι θυμάμαι έξι παρά πέντε δέχομαι τρίτο τηλέφωνο από τον μηχανικό ασφαλείας των εγκαταστάσεων. Εάν γινόταν κάτι θα είχαμε εκατοντάδες χιλιάδες θύματα. Αν γινόταν μία έκρηξη θα έφευγε όλο το διυλιστήριο στον αέρα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα