Δική του ρύθμιση ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, τη γνώμη συνταγματολόγων ζητά το ΠΑΣΟΚ

Δυσανεξία στην Κουμουνδούρου για τη νομοθετική ρύθμιση-φραγμό στο κόμμα Κασιδιάρη, ενώ ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25 την απορρίπτουν επειδή θεωρούν ότι κινείται στη θεωρία των άκρων

Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μία δυσανεξία σε ό,τι αφορά την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη. Και αυτό διότι κάποιοι θεωρούν ότι ο Κασιδιάρης θα κόψει ψήφους μόνο από τη Νέα Δημοκρατία. Εάν ακολουθηθεί αυτή η γραμμή, τότε είναι βέβαιο ότι θα δώσει τροφή στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο ας μην λησμονούμε ισχυρίζεται για συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ με Χρυσή Αυγή την εποχή των αγανακτισμένων κάνοντας λόγο για «πάνω και κάτω πλατεία».

Οπότε η Κουμουνδούρου αντιπροτείνει ένα δικό της σχέδιο που θα βασίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες η νομοθετική πρόταση, ώστε να είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα και να είναι σαφής για τους νεοναζί, ώστε να μην ανοίγει κερκόπορτα για διευρυμένες ερμηνείες και εξίσωση του ναζισμού με οποιαδήποτε άλλη πολιτική ιδεολογία. Όπως επεσήμαναν πηγές από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «πρέπει να διασφαλιστεί ότι η νομοθετική πρόταση δεν θα μπλοκάρει μελλοντικά άλλες πρωτοβουλίες που δεν έχουν καμία σχέση με εγκληματικές οργανώσεις ή ναζιστική ιδεολογία».
Από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλεγαν πως «έχει σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το γεγονός ότι ο καταδικασμένος Κασιδιάρης εδώ και τρία χρόνια ανενόχλητος μέσα από τις φυλακές έχει πολιτική δράση, μέσω ακόμα και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, και συγκροτεί τους οπαδούς του σε νεοναζιστικό κίνημα είναι τεράστιες και απαράγραπτες». Βέβαια το Συμβούλιο των Φυλακών έχει επιβάλλει έλεγχο στις τηλεφωνικές επικοινωνίες του Κασιδιάρη.

Προς ώρας η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αρνητική στο να αποδεχθεί τη κυβερνητική νομοθετική παρέμβαση. Η επίσημη δικαιολογία είναι ότι σε αυτή τη νομοθετική παρέμβαση υπάρχουν πολλά παραθυράκια και για άλλες απαγορεύσεις. Ίσως στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως κόμματα τύπου Χρυσής Αυγής να μένουν εκτός Βουλής, ενώ κόμματα-υποθετικά λέμε- σαν τον «Ρουβίκωνα» να πάρουν θέση στα βουλευτικά έδρανα.

Ζήτησε τη γνώμη συνταγματολόγων

Από την Χαριλάου Τρικούπη, επισημαίνεται ότι δεν είναι αρνητικοί επί της αρχής με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη πρέπει να υπάρξουν διορθώσεις, τις οποίες και έχουν καταθέσει, ώστε η ρύθμιση να είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα και να μην αφήνεται κανένα περιθώριο παρερμηνειών. Οι ίδιες πηγές μάλιστα, επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση, καθώς, όπως λένε, έχει επιτραπεί στον Ηλία Κασιδιάρη να ανεβάζει βίντεο και να προωθεί τις πολιτικές του ενώ είναι στη φυλακή.

Εδώ να σημειώσουμε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ήδη επικοινωνήσει και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και με το Νίκο Αλιβιζάτο ζητώντας τη γνώμη τους, ενώ την ίδια ώρα ο Ξενοφών Κοντιάδης (καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου) εξέφρασε την απορία του πως θα μπει φραγμός: «Δεν θα διαφωνήσει κανείς. Το ζήτημα είναι όμως να συγκεκριμενοποιηθεί με ποιον ακριβώς τρόπο θα μπλοκαριστεί η συμμετοχή στις εκλογές των εν λόγω εγκληματικών οργανώσεων χωρίς να υπάρξει παραβίαση του Συντάγματος, στο οποίο προβλέπεται ότι στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων μπορεί να επιβληθεί μόνο μετά από αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις. Ο Κασιδιάρης θα βρει μια νομική φόρμουλα για να κατέβει στις εκλογές, έστω μέσω παρένθετων προσώπων, άρα το ζητούμενο τελικά είναι να μην προσελκύσει ψηφοφόρους. Όλα τα άλλα είναι ημίμετρα, στο όριο της συνταγματικής νομιμότητας και με κίνδυνο να προκαλέσουν την “ηρωοποίηση” των αποκλειόμενων από τις εκλογές».
Από την πλευρά του ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, εκ των αντιπροέδρων της Βουλής και από τους στενούς συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε πως «περιμένουμε τη γνώμη των συνταγματολόγων, διότι η κυβέρνηση δεν φημίζεται για την επάρκεια των δικών της συνταγματολόγων».

Αντίθετοι ΚΚΕ, ΜέΡΑ 25

Αλλά και το ΚΚΕ εξέφρασε την διαφωνία του και όπως είπε και ο εκπρόσωπος Τύπου Γιάννης Γκιόκας «περιλαμβάνει επικίνδυνες γενικεύσεις και την απαράδεκτη θεωρία των δύο άκρων με βάση την οποία στην ΕΕ έχουν απαγορευτεί Κομμουνιστικά Κόμματα και Κομμουνιστικές Νεολαίες, έχει εμποδιστεί η δράση τους ή η συμμετοχή τους σε εκλογές». Οκ. Γκίοκας έκανε σαφές ότι το ΚΚΕ δεν θα συμφωνήσει σε μια ρύθμιση με απαράδεκτες ουρές που μπορούν να αξιοποιηθούν μελλοντικά για άλλους είδους επιδιώξεις. Ούτε θα συμφωνήσει να ελέγχεται σε κάθε εκλογική μάχη από τον Άρειο Πάγο η λειτουργία και η δράση του.

Τέλος το ΜέΡΑ25 ξέκοψε κάθε συζήτηση για ψήφιση της κυβερνητικής τροπολογίας χαρακτηρίζοντας απατηλή πλάνη ότι η απαγόρευση θα περιοριστεί στο κόμμα Κασιδιάρη ή σε άλλα φασιστικά κόμματα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα