Δίνει… πόνο στους δανειολήπτες το ράλι ανόδου στα επιτόκια

Κύμα χρεοκοπιών «βλέπει» το Bloomberg

Με τις πληθωριστικές πιέσεις να μην αποκλιμακώνονται στον βαθμό που θα ήθελαν οι γκουρού της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αμύνεται με μόνο όπλο την αύξηση των επιτοκίων, οι επιχειρηματικές μονάδες, τα νοικοκυριά, αλλά και οι κυβερνήσεις της Γηραιάς Ηπείρου αλλά και του πλανήτη ολόκληρου νιώθουν ότι αγγίζουν τα όρια της ασφυξίας εξαιτίας της εκτόξευσης του κόστους χρηματοδότησης των αναγκών τους μέσω δανεισμού.

Κάπως έτσι σκιαγραφείται από τους αναλυτές η επόμενη δυσοίωνη ημέρα για τους «μικρούς» ή «μεγάλους» δανειολήπτες, για την οποία διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα όπως το Bloomberg «βλέπουν» μείωση των επενδύσεων, λιγόστεμα των θέσεων εργασίας και στο βάθος του… κήπου αθετήσεις πληρωμών, τουτέστιν χρεοκοπίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σχετικό άρθρο του το Bloomberg υπογραμμίζεται ότι «υπάρχει ακόμα πολύς πόνος τα επόμενα χρόνια», τότε δηλαδή που θα ξεκινήσει η υποχρέωση αποπληρωμής των τρισεκατομμυρίων ευρώ που δανείστηκαν άπαντες την εποχή που τα κόστη των χορηγήσεων ήταν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Θυμίζεται ότι τα επιτόκια κινούνταν για μία οκταετία στην υπό του μηδενός ζώνη σε αντίθεση με την τωρινή περίοδο που οι επιτοκιακές αυξήσεις έχουν «γράψει» το μεγαλύτερο σερί αυξήσεων στην ιστορία της ΕΚΤ και που τον περασμένο Ιούνιο σκαρφάλωσαν στο υψηλότερο σκαλί των τελευταίων 22 ετών.

Ο συνδυασμός αυτών των δύο δεδομένων είχε κάνει τους δανειολήπτες να υιοθετήσουν μία στάση αναμονής που μεταφράστηκε σε καθυστέρηση της αναχρηματοδότησης του δανεισμού τους υπό τη σκέψη-ελπίδα ότι τα επιτόκια θα ξαναέπαιρναν την κατιούσα.

Βάσει των στοιχείων που επικαλείται το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, είναι πολλές οι επιχειρήσεις ειδικά στην Ευρώπη που αύξησαν τον δανεισμό τους την περίοδο της πανδημικής υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού, φτάνοντας να χρωστούν σήμερα ένα συνολικό ποσό που ξεπερνά τα 430 δισ. ευρώ. Το πρόβλημα είναι ότι για αυτές ακριβώς τις επιχειρήσεις η διετία 2025-2026 θα είναι η περίοδος που τα χρέη τους θα καταστούν ληξιπρόθεσμα και θα πρέπει είτε να αποπληρωθούν ή να αναχρηματοδοτηθούν. Πρόκειται για το χρονικό σημείο που οι διεθνείς αναλυτές και οικονομικοί ρεπόρτερς προβλέπουν ότι θα ακούσουμε… ομοβροντία εταιρικών «κανονιών».

Αν υπάρχει μια αισιόδοξη εκτίμηση αυτή είναι ότι το προβλεπόμενο κύμα χρεοκοπιών στο διεθνές επιχειρείν θα υπολείπεται σημαντικά σε μέγεθος του αντίστοιχου ποσοστού «λουκέτων» που έβαλαν οι ανά τον κόσμο επιχειρήσεις την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης (13,4%). Την πιο καθησυχαστική θεώρηση των πραγμάτων ενδυναμώνει η πρόβλεψη του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s ότι το παγκόσμιο ποσοστό πτωχεύσεων θα κορυφωθεί τον Μάρτιο του 2024 και θα είναι της τάξης του 4,7%, ενώ για την Ευρώπη θα πιάσει ταβάνι στα μέσα του 2024 φθάνοντας στο 3,8%

Για την ιστορία πάντως να πούμε ότι τα μάτια στρέφονται πλέον στην 14ης Σεπτεμβρίου, ημέρα που θα διεξαχθεί η επόμενη κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα