«Καθαρή» ηλεκτροδότηση 70.000 νοικοκυριών από τη ΔΕΗ με την υπογραφή της Intrakat

Το πρότζεκτ αφορά τη δημιουργία ενός καινούργιου φωτοβολταϊκού πάρκου 171 ΜW στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη

Με τη συνεργασία της Intrakat που θα «υπογράψει» το κατασκευαστικό μέρος ενός μεγαλεπήβολου ενεργειακού έργου, η ΔΕΗ τρέχει με… φόρα την οργανική ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το περί ου ο λόγος πρότζεκτ αφορά την δημιουργία ενός καινούργιου φωτοβολταϊκού πάρκου 171 ΜW στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη. Το έργο αποτελείται από τρείς φωτοβολταϊκούς σταθμούς, με bifacial πλαίσια και σταθερό σύστημα στήριξης, στις θέσεις «Εξοχή 7» (80 MW), «Εξοχή 8» (75 MW) και «Καρδιά 1» (16 MW) των δήμων Εορδαίας και Κοζάνης.

Μετά από το πέρας της κατασκευής τους οι φ/β σταθμοί θα διασυνδεθούν στους υφιστάμενους υποσταθμούς υψηλής τάσης της περιοχής. Το ύψους €43.000.000 έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε διάστημα 14 μηνών κι όταν θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία εκτιμάται ότι θα μπορεί να ηλεκτροδοτήσει σχεδόν 70.000 νοικοκυριών, αποτρέποντας παράλληλα την εκπομπή περίπου 68.000 τόνων CO2 ετησίως.

Το κοινοπρακτικό σχήμα που ανέλαβε την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου συνθέτουν η Intrakat ως επικεφαλής και με μετοχικό ποσοστό 45%, η αμερικανική εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, Ameresco, του Έλληνα Γιώργου Σακελλάρη, μαζί με την επίσης ελληνική εταιρεία RES INVEST, με τη σύμβαση του κατασκευαστικού έργου να έχει συναφθεί με την εταιρεία Spartakos Energy που είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Το κονσόρτσιουμ θα αναλάβει στο πλαίσιο του έργου, τη μελέτη εφαρμογής, την αδειοδότηση, την κατασκευή, την προμήθεια, την εγκατάσταση και τη θέση σε λειτουργία των 3 φωτοβολταϊκών, αξιοποιώντας έτσι την ευρεία τεχνογνωσία των εταίρων της σε αντίστοιχα έργα.

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες (σ.σ. είναι θυγατρική σε ποσοστό 100% του Ομίλου ΔΕΗ) πραγματοποιεί ένα δυναμικό πρόγραμμα οργανικής ανάπτυξης του χαρτοφυλακίου της με έμφαση στα φωτοβολταϊκά και αιολικά έργα. Τα φωτοβολταϊκά έργα οριοθετούνται κατά βάση σε περιοχές της Πτολεμαΐδας, της Μεγαλόπολης και του Αμυνταίου, αξιοποιώντας περιοχές αποθέσεων των λιγνιτωρυχείων της ΔΕΗ. Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης ομάδας έργων συνολικής ισχύος 1200 MWp, τα οποία έχουν εγκατασταθεί ή είναι σε φάση υλοποίησης στην περιοχή της Πτολεμαΐδας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα