Διπλάσια ανάπτυξη στην Ελλάδα έναντι της Ευρωζώνης για το 2024, προβλέπει ο οίκος Scope

Η Scope Ratings αναμένει επίσης, αύξηση των εξαγωγών παράλληλα με μια συνεχιζόμενη ανάκαμψη του τομέα του τουρισμού

Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 2,2% για το 2024 προβλέπει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Scope Ratings σε έκθεσή του.

Η Scope αποτέλεσε τον πρώτο διεθνή οίκο αξιολόγησης που αναβάθμισε την Ελλάδα (BBB- με σταθερές προοπτικές) σε επενδυτική βαθμίδα τον Αύγουστο του 2023. Η έκθεση της Scope στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Ελλάδα συνεχίζει να αναπτύσσεται και ότι έχει αφήσει πίσω της την κρίση των παρελθόντων ετών.

Η βασική πρόβλεψη της Scope για την ανάπτυξη, είναι στο 2,2% για το επόμενο έτος και στο 2,3% για το 2025 μετά από την εκτίμηση για 2,1% φέτος. Η πρόβλεψη για ανάπτυξη είναι διπλάσια από το 1,1% για την ευρωζώνη το 2024.

Η ελληνική οικονομία υπεραποδίδει, καθώς η αυξημένη κατανάλωση των νοικοκυριών συνεχίζεται, υποστηριζόμενη από την ανεργία που προβλέπουμε ότι θα μειωθεί στο 9,2% κατά μέσο όρο το επόμενο έτος, το χαμηλότερο μέσο όρο από το 2008.

Η Scope αναμένει επίσης, αύξηση των εξαγωγών παράλληλα με μια συνεχιζόμενη ανάκαμψη του τομέα του τουρισμού.

Το χρέος συνέχισε να υποχωρεί και το 2023 και αναμένεται να φθάσει στο 141% του ΑΕΠ μέχρι το 2028, με την Ελλάδα να διατηρεί πρωτογενή πλεονάσματα και τα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα