Δολοφόνησαν τον δολοφόνο;

 «Ένας δικός σας έφυγε… Καθημερινά “φεύγουν” κρατούμενοι», ήταν η κυνική δήλωση εγκλείστου στις φυλακές του Μαλανδρίνου, η οποία διατυπώθηκε την ημέρα της κηδείας του υπαρχιφύλακα Εσωτερικής Φύλαξης Γιώργου Τσιρώνη, που έπεσε νεκρός από τη μαχαιριά ενός βαρυποινίτη.  Η δολοφονία του 46χρονου «πάγωσε» τους υπαλλήλους του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι οποίοι μέσω της Ομοσπονδίας και των Ενώσεών τους έχουν καταγγείλει και με κάθε αφορμή προσδιορίζουν τα προβλήματα που καθημερινά καλούνται να αντιμετωπίσουν στα σωφρονιστικά καταστήματα κράτησης της χώρας, όπου υπηρετούν. 

Από τον Αλέξανδρο Δερμέζη

Το Μαλανδρίνο, για την ακρίβεια οι Φυλακές Υψίστης Ασφαλείας Φωκίδας, θεμελιώθηκαν τον Ιούλιο του 1998, εγκαινιάστηκαν τον Ιούλιο του 2001, με το οργανόγραμμα λειτουργίας να προβλέπει την κράτηση 280 καταδίκων, και από τις 10/12/2001 λειτουργούν με πλήρες στελεχωμένο προσωπικό.

Το 2006-2007 με επέκταση και εργασίες οι οποίες πραγματοποιούνται στο κατάστημα κράτησης, ο αριθμός των εγκλείστων ανέρχεται σε 460 άτομα, και σήμερα (2014) ο αριθμός των κατάδικων –βαρυποινίτες στην πλειοψηφία τους– ανέρχεται στους 580 κρατούμενους, με τις υποδομές να μην υποστηρίζουν τον διπλασιασμό των εγκλείστων κρατουμένων στο Κατάστημα Κράτησης.

Από την εφαρμογή του σωφρονιστικού συστήματος στην Ελλάδα, έχει καταγραφεί άλλη μία δολοφονία υπαλλήλου μέσα σε σωφρονιστικό κατάστημα που διαπράχθηκε το 1976 και είχε προκαλέσει ανάλογη αίσθηση στην ελληνική κοινωνία. Στα χρόνια που ακολούθησαν μέχρι και σήμερα, οι συνθήκες άλλαξαν σε ό,τι αφορά την ανθρωπογεωγραφία όσων βρίσκονται πίσω από το συρματόπλεγμα. Καταρχήν οι Έλληνες κρατούμενοι έγιναν πλέον μειοψηφία στον μικρόκοσμο των φυλακών, με τους αλλοδαπούς στην υπηκοότητα και μουσουλμάνους στο θρήσκευμα να έχουν τον έλεγχο, ενώ και σε απόλυτους αριθμούς αυξήθηκε και ο πληθυσμός των εγκλείστων. Μαζί δε με τους κατάδικους αυξήθηκαν και οι τραυματισμοί των υπαλλήλων Εσωτερικής Φύλαξης, οι οποίοι σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα στοιχεία ανέρχονται σε 100 περιστατικά. Το δυστύχημα; Ότι κάποιοι από αυτούς τους τραυματισμούς αποδεικνύονται μοιραίοι –όπως έγινε στην περίπτωση της δολοφονίας του υπαρχιφύλακα ανήμερα της 25ης Μαρτίου–, αλλά ταυτόχρονα επιβεβαιώνουν με τον τραγικότερο τρόπο τις καταγγελίες εργαζομένων στο σωφρονιστικό σύστημα, για την κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές.

Χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου…

Για «χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου» κάνουν λόγο οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, μετά την τραγική εξέλιξη της 25ης Μαρτίου. «Οι ελληνικές φυλακές θυμίζουν καταστήματα κράτησης της Κολομβίας και της Βραζιλίας», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Φυλάκων Σπύρος Καρακίτσος, σε μια προσπάθεια να αποτυπώσει την καθημερινότητα που καλούνται να διαχειριστούν οι υπάλληλοι εσωτερικής Φύλαξης και συνάδελφοί του.

Ο ίδιος τονίζει την ανάγκη να γίνουν ρηξικέλευθες αλλαγές στο Σωφρονιστικό σύστημα. Το μεσημέρι της Πέμπτης (27/03), με αφορμή τη δολοφονία του 46χρονου Υπαρχιφύλακα Γιώργου Τσιρώνη, η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων συναντήθηκε με την ηγεσία του υπουργείου,  σε μια προσπάθεια να αντιμετωπισθεί –έστω και τώρα– η κατάσταση για την οποία, όπως οι ίδιοι οι υπηρετούντες αναφέρουν, «πολύ σύντομα θα χαθεί ο έλεγχος».

«Νιώθουμε την ανάγκη να υπενθυμίζουμε και να τονίσουμε στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης τις συνθήκες που μας έχουν αναθέσει να χειριστούμε. Έχουμε επισημάνει επανειλημμένως τις δυσχέρειες του χώρου και έχουμε προειδοποιήσει για λουτρό αίματος», καταγγέλλει το Σωματείο εργαζομένων στις Φυλακές Μαλανδρίνου.

Το φαξ της «αντίστασης» 

Πολύ πρόσφατα, με διαρροές από το υπουργείο Δικαιοσύνης και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, προσδιορίζονταν «ακούσματα» και «πληροφορίες» για επικείμενη εξέγερση στα καταστήματα κράτησης, με αφορμή το πολυνομοσχέδιο λειτουργίας του Καταστήματος Κράτησης Υψίστης Ασφαλείας (τύπου Γ΄) στο Δομοκό. Για αυτόν τον λόγο είχαν ληφθεί ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας σε όλα τα Σωφρονιστικά Καταστήματα. Πηγές του αρμόδιου υπουργείου συνέδεαν αυτή την «ένταση» η οποία είχε παρατηρηθεί,  με αφορμή το νομοσχέδιο με το πολυσυζητημένο έγγραφο-φαξ, το οποίο φέρει τη σφραγίδα δικηγορικού γραφείου της Αθήνας, και είχε αποσταλεί από σύνδεση του συγκεκριμένου γραφείου, το οποίο είχε παραλήπτη έγκλειστο βαρυποινίτη –πελάτη του δικηγορικού γραφείου– κρατούμενο στην Κέρκυρα.

Όπως διαρρέεται, το συγκεκριμένο φαξ κινητοποιεί τους εγκλείστους σε «δυναμική αντίδραση» στην περίπτωση που δεν αποσυρθεί το επίμαχο νομοσχέδιο, σε μια προσπάθεια από το «βαρύ ποινικό» να αναστρέψουν τις πολιτικές αποφάσεις, προκειμένου να αποφύγουν ενδεχόμενη μεταγωγή τους στο Δομοκό υπό ειδικό καθεστώς. Υπενθυμίζεται ότι, με εντολή της προϊσταμένης του Αρείου Πάγου, την ερχόμενη Δευτέρα (31/03) ο δικηγόρος Φραγκίσκος Ραγκούσης έχει κληθεί σε απολογία για την αποστολή του συγκεκριμένου φαξ από την έδρα του δικηγορικού γραφείου του, με την επωνυμία του ως αποστολέα του φαξ.

Δολοφονήθηκε ο δολοφόνος;

Νεκρόs στο κελί του βρέθηκε το βράδυ της Πέμπτης ο Αλβανός  Ιλί Καρέλι, ο οποίος ανήμερα της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου σκότωσε τον σωφρονιστικό υπάλληλο Γιώργο Τσιρώνη. Ο κατάδικος είχε μεταφερθεί στη Νιγρίτα Σερρών για λόγους ασφαλείας αμέσως μετά την απόφαση για την εκ νέου προσωρινή κράτησή του. Στο κελί ήταν μόνος του, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι υπεύθυνοι της φυλακής είχαν τοποθετήσει κάμερα ασφαλείας ώστε να ελέγχουν τις κινήσεις του. Σύμφωνα, ωστόσο, με την ιατροδικαστική έκθεση ο θάνατος του 42χρονου κρατούμενου προήλθε από ξυλοδαρμό, πιθανότατα με σπειρωτή ράβδο. Στο πόρισμα των ιατροδικαστών Θεσσαλονίκης Μηνά Γεωργιάδη και Ελένης Ζαγγελίδου αναφέρεται ότι ο Καρέλι έφερε κατάγματα στην περιοχή του στέρνου και πολλαπλές θλαστικές-εκχυμωτικές κακώσεις στο σώμα, τραύματα που προσδιορίζονται χρονικά πριν από περίπου τρείς ημέρες. Στη σoρό του 42χρονου θα γίνουν περαιτέρω ιστολογικές-τοξικολογικές εξετάσεις, ωστόσο οι ιατροδικαστές αποκλείουν ο θάνατός του να οφείλεται σε παθολογικά αίτια.

Σημειώνεται ότι μετά τη δημοσιοποίηση του θανάτου του Καρέλι έχει σημάνει συναγερμός, καθώς επικρατεί έντονη κινητικότητα κυρίως από Αλβανούς κρατούμενους στις φυλακές Τρικάλων, Μαλανδρίνου, Πάτρας και Δομοκού. Ήδη βρίσκονται σε επιφυλακή οι αρμόδιοι εισαγγελείς και η κατάσταση, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, φαίνεται να είναι υπό έλεγχο.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα