Doomsday για τον πληθωρισμό – Σκαρφάλωσε στο 10,2% κάνοντας ρεκόρ 28 χρόνων

Τα τρόφιμα και ο κλαδικός δείκτης τους ανατιμήθηκαν κατά 10,9% και αυτός είναι το δεδομένο που προκαλεί ανησυχία πως θα υπάρξει και περεταίρω άνοδος

Από την παρέλαση της Μόσχας περίμεναμε -τραβηγμένη από τα μαλλιά βεβαίως- την “Συντέλεια του Κόσμου”, από την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ ήρθε όμως η Doomsday του εγχώριου πληθωρισμού, ο οποίος κατέγραψε ιστορικό υψηλό 28 χρόνων, σκαρφαλώνοντας τον μήνα Απρίλιο στο 10,2%.

Τελευταία φορά που η χώρα είχε διψήφιο ποοστό τιμαριθμικής αύξησης ήταν τον Απρίλιο του 1994, αλλά το πρόβλημα δεν είναι η στατιστικής του παρελθόντος αλλά αυτή του παρόντος, καθώς η σχετική λίστα της ΕΛΣΤΑΤ είναι γεμάτη με βασικά προιόντα στα οποία οι ανατιμήσεις  στο δωδεκάμηνο έχουν πάρει φωτία. Τα παραδείγματα είναι ενδεικτικά:

⇒Το φυσικό αέριο ανατιμήθηκε κατά 122,6%

⇒Ο ηλεκτρισμός στο +88,8%

⇒Το πετρέλαιο θέρμανσης στο +65,1%

⇒Τα καύσιμα στο +29%.

⇒Τα έλαια και τα λίπη στο +22%.

Τα κρέατα στο +14,1%

Το ψωμί στο +10%

Τα γαλακτοκομικά στο +11,7%

Τα λαχανικά στο +13,8%

Σημειώνετια ότι τα τρόφιμα και ο κλαδικός δείκτης τους ανατιμήθηκαν κατά 10,9% και αυτό το δεδομένο που προκαλεί ανησυχία πως θα υπάρξει κια περεταίρω άνοδος.

Ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Απρίλιο 2022, σε σύγκριση με τον Μάρτιο 2022, παρουσίασε αύξηση 2,1% έναντι αύξησης 0,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.
Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 10,2% τον μήνα Απρίλιο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Απριλίου 2021, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:
1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:
• 10,9% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, νωπά φρούτα, λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.
• 1,6% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
• 35,2% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα.
• 4,2% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
• 15,4% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα και λιπαντικά, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο.
• 1,2% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, γραφική ύλη και υλικά σχεδίασης, πακέτο διακοπών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στον οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές-επισκευές.
• 0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

• 3,8% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.
• 0,9% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα ασφάλιστρα οχημάτων.

Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Μαΐου 2021 – Απριλίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Μαΐου 2020-Απριλίου 2021, παρουσίασε αύξηση 4,4% έναντι μείωσης 1,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Μαΐου 2020 – Απριλίου 2021 με το δωδεκάμηνο Μαΐου 2019 – Απριλίου 2020.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα