Δωρεάν το εμβόλιο, δωρεάν και οι μάσκες στα σχολεία

Ανησυχούν οι επιστήμονες με την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό

Το ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες, καταρρίπτοντας τα μυθεύματα του ΣΥΡΙΖΑ ότι «τα εμβόλια θα τα κάνουν μόνο οι πλούσιοι»

Του Χρήστου Αγγελόπουλου

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται κυβέρνηση και επιστήμονες με τα αυξανόμενα κρούσματα δέκα περίπου ημέρες πριν ολοκληρωθούν οι αυγουστιάτικες διακοπές κι επιστρέψουν από τα τουριστικά θέρετρα όλοι οι κάτοικοι των αστικών περιοχών.  Παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, η μετάδοση του ιού συνεχίζεται και όλο και περισσότερες περιοχές της χώρας σε καθημερινή βάση ανακοινώνουν κρούσματα κορωνοϊού.

Αναμφίβολα η Αττική και Θεσσαλονίκη είναι οι δύο εστίες υπερμετάδοσης, καθώς τα περισσότερα κρούσματα που εντοπίζονται είναι από πολίτες που επέστρεψαν από τις διακοπές. Επίσης, παρά τα μέτρα, κάποιοι δεν υπολογίζουν τις συνέπειες κι εξακολουθούν να παραβιάζουν τα πρωτόκολλα. Όπως συμβαίνει με τα πάρτι στη Μύκονο. Ήδη οι ειδικοί, όπως ο καθηγητής Νίκος Σύψας, ζητούν από τους πολίτες όπως είναι πολύ προσεκτικοί, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάζει αυξητικές τάσεις όσον αφορά κρούσματα, διασωληνώσεις, νοσηλείες, και ο δείκτης R είναι πάνω από το 1 και παραμένει.

Η ανησυχία εντείνεται καθώς σε 20 περίπου ημέρες ανοίγουν και τα σχολεία όλων των βαθμίδων. Το υγειονομικό πρωτόκολλο που θα ισχύσει για τη λειτουργία των σχολείων θα ανακοινωθεί μεθαύριο Δευτέρα από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, αν και όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι από το νηπιαγωγείο οι μαθητές θα φορούν μάσκα, όπως και οι δάσκαλοι και οι καθηγητές. Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί εάν υλοποιηθεί η πρόταση της καθηγήτριας Αναστασίας Κοτανίδου, όλοι φοιτητές πριν προσέλθουν στις σχολές να κάνουν τεστ.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι οι μάσκες στα σχολεία θα διατεθούν δωρεάν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και μάλιστα για τον λόγο αυτό ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, απελευθέρωσε ένα κονδύλι πάνω από 5,5, εκατ. ευρώ προς τους δήμους, οι οποίοι θα αναλάβουν την προμήθεια των σχολείων με μάσκες.

Δωρεάν εμβόλιο

Για το θέμα της προμήθειας των μασκών είχε σηκώσει ψηλά το θέμα και η αντιπολίτευση. Μάλιστα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιούσαν τις προηγούμενες ημέρες και πύρινες εκφράσεις για να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ακόμη και μετά την ανακοίνωση εκ μέρους του πρωθυπουργού και την απελευθέρωση των κονδυλίων από το υπουργείο Εσωτερικών, στην Κουμουνδούρου εξακολουθούν να γκρινιάζουν εκδίδοντας ανακοίνωση ισχυριζόμενοι ότι επικρατεί μπάχαλο στην κυβέρνηση. Προφανώς θέλουν να κρύψουν κάτω από το χαλί με τέτοιες αστείες ανακοινώσεις τις εσωκομματικές… εχθροπραξίες. Το ΚΙΝΑΛ, που ζητούσε εδώ και μέρες δωρεάν μάσκες, τόνισε ότι «είναι θετικό ότι στην Κυβέρνηση άκουσαν την πρότασή μας για δωρεάν μάσκες σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Ένα αναγκαίο μέτρο προστασίας».

Όμως εκεί πραγματικά που ο ΣΥΡΙΖΑ για μία ακόμη φορά εκτέθηκε ανεπανόρθωτα ήταν με το εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Προ ολίγων 24ώρων ο Βασίλης Κικίλιας είχε ενημερώσει τους πολίτες ότι, εάν το εμβόλιο είναι έτοιμο, η Ελλάδα με βάση τη συμφωνία που υπάρχει με την Ε.Ε. θα προμηθευτεί τις πρώτες δόσεις τον Δεκέμβριο. Η εκπρόσωπος της Ε.Ε. πάνω-κάτω είπε τα ίδια. Κι αυτό διότι υπάρχει ναι μεν συμφωνία, αλλά η εταιρεία με το εργαστήριο της Οξφόρδης δεν έχουν καταλήξει στην τελική μορφή του εμβολίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στα κάγκελα και κατηγόρησε τον κ. Κικίλια ότι κοροϊδεύει τον κόσμο. Όταν η ίδια η εταιρεία, η Astra Zeneca (μία από τις τέσσερις που έχει υπογράψει συμφωνίες η Ε.Ε.), επιβεβαίωσε τον υπουργό Υγείας, στην Κουμουνδούρου κατάπιαν τη γλώσσα τους. Ή πιο σωστά με fake πρωτοσέλιδο της «Αυγής» ισχυρίστηκαν ότι το εμβόλιο θα το κάνουν μόνο όσοι έχουν χρήματα και οι υπόλοιποι θα το πληρώσουν.

Πιο ψέμα πεθαίνεις, που λέει και η νεολαία. Και χθες κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης σύσκεψης για την πορεία της νόσου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ορθά-κοφτά ξεκαθάρισε: «Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος, το εμβόλιο θα διατεθεί δωρεάν σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Δεν ξέρουμε ακόμα αν θα είναι ένα ή αν θα είναι περισσότερα. Δεν ξέρουμε πότε θα το έχουμε στη διάθεσή μας. Ελπίζουμε συντομότερα και όχι αργότερα. Αλλά όποτε και αν έχουμε το εμβόλιο στη διάθεσή μας, αυτό θα διατεθεί δωρεάν, για όλους τους Έλληνες πολίτες».

Αναφερόμενος στο ζήτημα των σχολείων, ο πρωθυπουργός είπε: «Όλες οι χώρες του κόσμου ανοίγουν και πάλι τα σχολεία τους. Αυτή είναι και η ομόφωνη εισήγηση της Επιστημονικής Επιτροπής και με αυτή συντάσσεται και η ελληνική κυβέρνηση. Τα σχολεία, προφανώς, θα ανοίξουν λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πρόνοιες που μας εισηγούνται οι ειδικοί, έτσι ώστε να μειώσουμε στο ελάχιστο τη διασπορά του ιού. Μία από αυτές τις προβλέψεις είναι και η υποχρεωτική χρήση μάσκας στις τάξεις για όλα τα παιδιά, ξεκινώντας από το Νηπιαγωγείο και καταλήγοντας στην τελευταία τάξη του Λυκείου. Η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει να διαθέσει δωρεάν μάσκες σε όλα τα παιδιά και σε όλους τους εκπαιδευτικούς, έτσι ώστε με αυτόν τον τρόπο να ανταποκριθεί στην ελάχιστη υποχρέωσή της να μπορεί να παρέχει στα παιδιά τη μάσκα, για την οποία ζητά την υποχρεωτική χρήση της στα σχολεία».

Οι περιοχές με βαρύ φορτίο

Σε ό,τι αφορά τους επιστήμονες, αυτοί ανησυχούν ότι μπορεί ο ιός να μεταδοθεί αστραπιαία σε διάφορες δομές, όπως συνέβη σε δύο γηροκομεία στη Θεσσαλονίκη, σε Ασβεστοχώρι και Εύοσμο. Μάλιστα, ο καθηγητής Σύψας σε δηλώσεις του τόνισε: «Όταν εμείς διασπείρουμε ανέμελα τον ιό θα την πληρώσουν οι αθώοι, οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι. Χάσαμε έξι ή επτά ηλικιωμένους που δεν έφταιγαν, λόγω ενός πάρτι που δεν τηρήθηκε κανένα απολύτως μέτρο προστασίας. Οι ανεύθυνες συμπεριφορές πληρώνονται από αθώους». Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι έχει παρατηρηθεί από τον ΕΟΔΥ αύξηση των κρουσμάτων σε εύπορες περιοχές των Αθηνών (βόρεια και νότια προάστια) μεταξύ νέων ανθρώπων, όπου οι περισσότεροι επέστρεψαν από δημοφιλείς παραθεριστικούς προορισμούς, όπου μετείχαν σε πάρτι.

Για το θέμα των μέτρων όλοι στην Επιτροπή των καθηγητών ελπίζουν ότι έως το τέλος του Αυγούστου θα έχουν αποδώσει και θα επιτευχθεί μία ανάσχεση του ιού, για να μην μπούμε στο φθινόπωρο με βαρύ φορτίο. Μάλιστα, φοβούνται μήπως επαληθευθεί το άσχημο σενάριο και το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού είναι πιο ισχυρό, όπως είχε συμβεί και με την περίπτωση της ισπανικής γρίπης.  Κι όπως λένε: «Η επιδημιολογική εικόνα αυτής της πανδημίας είναι εντελώς άγνωστη, ήδη μας έδειξε τη δύναμή της, χτύπησε όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη μέσα στο καλοκαίρι».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα