«Δώστε επιτέλους λύση στα κόκκινα δάνεια…»

«Το θέμα των κόκκινων δανείων δεν θα λυθεί από μόνο του», τόνισε από το βήμα του συνεδρίου του Economist η επιτετραμμένη του ΔΝΤ για το ελληνικό ζήτημα, Ντέλια Βελκουλέσκου.

Μιλώντας μέσω Skype, η Ρουμάνα αξιωματούχος του Ταμείου αμφισβήτησε εκ νέου τη δυνατότητα της Ελλάδας να επιτύχει μακροπρόθεσμα ανάπτυξη άνω του 1% και πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 1,5%. Η κα. Βελκουλέσκου διατύπωσε και την πάγια θέση του ΔΝΤ ότι χρειάζονται περισσότερα για το χρέος και πως γι’ αυτό δεν αρκούν μόνον οι προσπάθειες της Ελλάδας στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων. «Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του χρέους στηριζόμενη μόνο στις δικές τις δυνάμεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η Ντέλια Βελκουλέσκου συμφώνησε με τα άλλα μέλη των «θεσμών» που έκαναν παρεμβάσεις στο συνέδριο πως η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι το ζητούμενο. Εστίασε στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες με τη χρήση διαφόρων εργαλείων και τόνισε ότι το να περιμένουν να λυθεί το πρόβλημα από μόνο του «δεν αποτελεί επιλογή». Επίσης επανέλαβε την θέση του ΔΝΤ να διατηρηθούν οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην αγορά εργασίας και πέραν του 2018.

Παρέμβαση Παπαδημήτριου
Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην ομιλία παρενέβη ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, επισημαίνοντας πως «η Ελλάδα δεν θα έλεγε όχι σε μια παρέμβαση για το χρέος σαν αυτή που προτείνει το ΔΝΤ αλλά υπάρχουν και οι ευρωπαίοι εταίροι της», ενώ για την ανάπτυξη είπε ότι «είναι δυνατόν να είναι στο 2%». Από την πλευρά της, η Ρουμάνα οικονομολόγος και στέλεχος του ΔΝΤ ανταπάντησε ότι μεσοπρόθεσμα η ανάπτυξη μπορεί να είναι πάνω από 1% αλλά ότι δεν πρέπει να αγνοούνται οι δημογραφικοί παράγοντες.

Επανέλαβε δε πως η ελάφρυνση του χρέους από μόνη της δεν μπορεί να λύσει τα διαρθρωτικά προβλήματα, ότι χρειάζονται και τα δύο (χρέος και μεταρρυθμίσεις) σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου από ότι συζητείται σήμερα.

Διαβάστε επίσης