Δόθηκε στην κυκλοφορία η δεξιά λωρίδα στην «Ολυμπία Οδό»

Πού εφαρμόζεται εκτροπή κυκλοφορίας στην Κακιά Σκάλα

Η κακοκαιρία «Άριελ», η οποία πλήττει από χθες αρκετά σημεία της χώρας, «χτύπησε» και την Ολυμπία οδό, στο ύψος της Κακιάς Σκάλας.

Η καταρρακτώδης βροχόπτωση, η οποία βρισκόταν σε εξέλιξη καθ’ ολη τη διάρκεια της νύχτας σε συνδυασμό, πιθανόν, και με την σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών, ευνόησε την αποκόλληση βράχων, οι οποίοι έπεσαν γύρω στις 4:30 τα ξημερώματα στο 48,5 χιλιόμετρο της Οδού, μετά το δεύτερο τούνελ στην Κακιά Σκάλα, στο ρεύμα προς Αθήνα. Το επίμαχο σημείο από το οποίο αποκολλήθηκε ο βράχος είναι από πολύ ψηλά, εκτός των ορίων του έργου.

Λίγο πριν τις 18.00 το απόγευμα της Τετάρτης (1/12) η δεξιά λωρίδα δόθηκε στην κυκλοφορία στην Αθηνών – Κορίνθου στην περιοχή της Κακιάς Σκάλας.

Νωρίτερα, στην αυτοψία του protothema.gr στο σημείο, οι οδηγοί δήλωναν ταλαιπωρημένοι και αγανακτισμένοι.

«Κινούμαστε σημειωτόν και δεν ξέρουμε πότε θα φτάσουμε στον προορισμό μας» λένε οδηγοί οι οποίοι υπομονετικά ακολουθούν τις οδηγίες της Τροχαίας.

Κακιά Σκάλα
IMG_6660

Η εξέλιξη με την κατολίσθηση, προκάλεσε συναγερμό και δυσχέρεια στην κίνηση σε όλο το μήκος του έργου (Ελευσίνα – Κόρινθος – Πάτρα), με εκτροπές κυκλοφορίας προς την Παλιά Εθνική Οδό να επιβάλλονται, προκειμένου να εξυπηρετηθούν, όσο το δυνατόν καλύτερα οι οδηγοί. Πάντως η κίνηση παραμένει έντονη στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου λόγω της εκτροπής της κυκλοφορίας των οχημάτων. Νωρίτερα και για λίγα λεπτά έγινε δυο φορές αποκλεισμός και της Π.Ε.Ο. ώστε οι αλπινιστές να ρίξουν ελεγχόμενα χαλαρά κομμάτια βράχου.

1669898864960080

 

1669898864958662

Η κινητοποίηση ομάδων της Ολυμπίας Οδού ήταν άμεση και από νωρίς το πρωί μηχανικοί της Ολυμπίας οδού μαζί με αλπινιστές, επιχειρούν για να σταθεροποιηθούν τα πρανή στον βράχο της Κακιάς Σκάλας και να ξανανοίξει το ρεύμα προς Αθήνα της Ολυμπίας οδού. Σύμφωνα με την επικοινωνία που είχαμε με την «Ολυμπία Οδό», στο σημείο πετούν και drones, τα οποία συγκεντρώνουν εικόνες, που στη συνέχεια θα αποστείλουν σε ειδικούς συνεργάτες στην Ελβετία, ώστε να λάβουν κατευθύνσεις από εμπειρνογνώμονες για το πώς θα καθαρίσουν τον βράχο και πώς πρέπει να κινηθούν σε επισφαλή σημεία του δρόμου, ώστε να παραδώσουν ξανά και σταδιακά στην κυκλοφορία το συγκεκριμένο τμήμα.

kineta-kinisi-054

Πότε θα αποκατασταθεί η κυκλοφορία- Τι εργασίες γίνονται τώρα

Στο μεταξύ, μπορεί νωρίτερα το μεσημέρι να δήλωναν από την Ολυμπία οδό πως δεν υπήρχε σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε ακριβώς θα δοθεί ο δρόμος στην κυκλοφορία, ωστόσο έχουν ήσδη αρχίσει να τοποθετούνται μπαριέρες (jerseys) μεταξύ δεξιάς και μεσαίας λωρίδας στα σημεία που εντοπίζονται προβλήματα και πιστεύεται πως μέσα στην ημέρα θα παραδοθεί στους οδηγούς – αρχικά – η δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας, ώστε να κατευθυνθούν μέσω Ολυμπίας Οδού στην Αθήνα.

Η πλήρης αποκατάσταση της κυκλοφορίας θα εξαρτηθεί από την ολοκλήρωση των εργασιών της ειδικής ομάδας αλπινιστών, οι οποίοι συνεχίζουν το «ξεσκάρωμα» (καθαρισμός χαλαρών σημείων που έχουν διαταραχτεί) σε πολύ μεγάλο ύψος πάνω και εκτός των ορίων του Έργου.

Παράλληλα, δημιουργείται φράχτης ανάσχεσης στο σημείο, ώστε να καταστεί δυνατό, με γνώμονα την ασφάλεια των χρηστών, να αποδοθεί σε κυκλοφορία μία ακόμα λωρίδα τις επόμενες μέρες.

Σε ότι αφορά την κίνηση, εφαρμόζεται από νωρίς το πρωί εκτροπή κυκλοφορίας προς την Παλιά Εθνική Οδό, από τον κόμβο Κινέτας (55,8 χλμ) έως τον κόμβο Μεγάρων (38,6 χλμ.) στην κατεύθυνση προς Αθήνα, με την Ολυμπία Οδό να «παρακαλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις της Τροχαίας και να επιδείξουν προσοχή κατά τη διέλευσή τους από την περιοχή».

Επεξήγηση για τη δυσκολία του έργου: Το χρονοβόρο και δυσκολότερο σημείο της επιχείρησης είναι η επιθεώρηση και καταγραφή του συμβάντος, καθώς πρέπει, πριν απομακρυνθούν από το οδόστρωμα τα κομμάτια του βράχου, να συγκεντρωθεί όλο το υλικό που θα επιτρέψει τη μελέτη του φαινομένου και θα καθοδηγήσει τα βήματα της αποκατάστασης. Το εύκολο μέρος είναι η απομάκρυνση του βράχου. Όμως μετά δεν θα είναι γνωστό από ποιο ακριβώς σημείο αποκολλήθηκε, τη διαδρομή που ακολούθησε και συνεπώς, που και πως θα πρέπει να γίνει επέμβαση.

korinthos1
Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα