Δούλευε σκληρά ο Άκης (για τον ΣΥΡΙΖΑ…)

Τα ορφανά του «τσοχατζοπουλισμού» με το μόλις ήρθαν τα δύσκολα στο ΠΑΣΟΚ (λόγω μνημονίων) είδαν φως και μπήκαν στην Κουμουνδούρου

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Σε μία από τις τελευταίες επισκέψεις του Άκη Τσοχατζόπουλου στον «Ευαγγελισμό», τον περασμένο Φεβρουάριο, για να υποβληθεί σε κάποιες εξετάσεις, συνάντησε τον Γιάννη Δατσέρη (στενός φίλος του Ευάγγελου Βενιζέλου και σύζυγος της πρώην ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Συλβάνας Ράπτη). Ο Δατσέρης (ως γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ επί προεδρίας Βενιζέλου) είχε πει την ατάκα το 2012, ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι μία φούσκα της μεταπολίτευσης», υπονοώντας ότι ενσωμάτωσε με την πάροδο των χρόνων τον λαϊκισμό. Πέραν της ενασχόλησής του με την πολιτική, ο κ. Δατσέρης είναι πυρηνικός ιατρός, συντονιστής διευθυντής και τομεάρχης εργαστηρίων στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Όπως περιγράφει ο ίδιος ο κ. Δατσέρης σε άρθρο του στο Protagon, κατά τη συνάντησή του με τον Άκη Τσοχατζόπουλο, τον οποίον υπέβαλε σε εξετάσεις, είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για το ΠΑΣΟΚ. Εκεί ο Άκης τον ρώτησε: «Εξακολουθείς να πιστεύεις ότι δεν μπορούσα να τα καταφέρω καλύτερα από τον Σημίτη;» Ταυτόχρονα άδραξε την ευκαιρία να εκφράσει την πικρία του: «Με πολεμήσατε άσχημα το 1996, εσείς οι εκσυγχρονιστές και εσύ προσωπικά, Γιάννη». Και η αλήθεια είναι ότι οι εκσυγχρονιστές του Κώστα Σημίτη στη μάχη διαδοχής του Ανδρέα Παπανδρέου χρησιμοποίησαν όλα τα μέσα για να αποδείξουν ότι δεν αξίζει ο Τσοχατζόπουλος.

Τότε ήταν που κυκλοφόρησαν το ανέκδοτο με προφανή στόχο να τον πλήξουν: «Ο Ανδρέας υποτίθεται ότι ρωτάει τον Άκη τι ώρα είναι, και ο Τσοχατζόπουλος του απάντησε ότι “ώρα πεις εσύ, πρόεδρε”». Όμως δεν ήταν αλήθεια. Απλά οι αντίπαλοί του εκμεταλλεύθηκαν το γεγονός ότι ποτέ δεν διέρρεε από κομματικό πατριωτισμό ο «ωραίος Μπρούμελ», όπως του άρεσε να τον αποκαλούν, τις ιδιαίτερες συζητήσεις του με τον Ανδρέα, ούτε τις διαφωνίες του. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο αστικός μύθος και ποτέ δεν διέψευσε ο αείμνηστος Αντώνης Λιβάνης, ο Τσοχατζόπουλος είχε διαφωνήσει με τη σχέση του Ανδρέα με τη Δήμητρα Λιάνη. Φέρεται να είχε πει στον Ανδρέα ότι «αυτή η γυναίκα θα σε καταστρέψει». Τελικά, η προφητεία του μάλλον αναφερόταν στον ίδιο και στο πόσο άλλαξε μετά τη γνωριμία του με τη Βίκυ Σταμάτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ο Τσοχατζόπουλος δεν μπορούσε να πάει στη βίλα της οδού Αγράμπελης, γιατί δεν του το επέτρεπε η Λιάνη. Ακόμη και την ημέρα που πέθανε ο Ανδρέας στη ροζ βίλα («το κωλόσπιτο», που είχε πει ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος) για συλλυπητήρια πήγε ο Σημίτης (και εν συνεχεία στο Καστρί στα παιδιά του Ανδρέα), ενώ αντίθετα ο Τσοχατζόπουλος πήγε μόνο στο Καστρί.  Κι όμως, όπως έχει εκμυστηρευθεί ο Αντώνης Λιβάνης, ο Ανδρέας Παπανδρέου μετά την έξοδό του από το Ωνάσειο στον Τσοχατζόπουλο έδωσε την εντολή: «Άκη, πρόσεξε τη Δήμητρα, μην την αφήσεις να την κατασπαράξουν».

Μία εντολή που βέβαια δεν ακολούθησε ο Τσοχατζόπουλος, καθώς από την πίκρα του για τις δύο εσωκομματικές ήττες από τον Κώστα Σημίτη (Κοινοβουλευτική Ομάδα Ιανουάριος 1996 και Συνέδριο ΠΑΣΟΚ Ιούνιος 1996) ξεκίνησε να ασχολείται μόνο με τον εαυτό του και το μέλι που του προσέφερε στο πιάτο ο εσωκομματικός του αντίπαλός του με το να τον χρίσει υπουργό Εθνικής Άμυνας. Κι όπως παρατηρεί εύστοχα στο άρθρο του ο Γιάννης Δατσέρης: «Για πολλούς κατηγορουμένους το τεκμήριο της αθωότητας δεν τελεσιδικεί. Σε αυτούς ανήκε και ο Άκης. Το αφήγημά τους επαναλαμβάνεται  σταθερά ως το τέλος, παρά την προσθήκη ή αφαίρεση στοιχείων. Τα γεγονότα ερμηνεύονται, δεν περιγράφονται. Οι αποδείξεις συγχέονται με προθέσεις. Ο χρόνος των γεγονότων έχει μεγάλη σχετικότητα. Ο χρόνος του Άκη  είχε μια τομή, το 1996. Γύρω από το 1996 έφτιαξε την ιστορία του, πριν και μετά. Ο Άκης ταυτίζεται με το ΠΑΣΟΚ ως το 1996. Αν όμως το ΠΑΣΟΚ του Άκη δεν υπήρχε μετά το 1996, τότε μήπως δεν υπήρξε και ο Άκης του ΠΑΣΟΚ; Η Δικαιοσύνη απεφάνθη, η ποινή επιμετρήθηκε και εκτίθηκε».

Με την Λιάνη είχαν κακές σχέσεις και ο Άκης αν και γραμματέας του κόμματος δεν μπορούσε να επισκεφθεί τον Ανδρέα στο σπίτι επί της οδού Αγράμπελης

Οργανωτικός και φωνακλάς

Η αλήθεια είναι ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος, πέραν των ανέκδοτων που είχαν σκαρώσει οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι, ως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ήταν πολύ οργανωτικός και ανέδειξε μία πλειάδα στελεχών που έπαιξαν ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου. Κάποιοι μάλιστα εξακολουθούν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, αυτήν τη φορά φορώντας τη φανέλα του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι, όπως και να το κάνουμε, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ αποστάτες είναι μόνο όσοι φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ και πάνε στη Νέα Δημοκρατία. Όταν πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ, τότε απλά μετεγγράφονται. Λες και μιλάμε για ποδόσφαιρο.

Με τους κομματικούς, ήταν ισορροπιστής, πρακτικός, έδινε λύσεις, αλλά και αυταρχικός, πεισματάρης, ισχυρογνώμων, αλλά κι ενίοτε αλαζόνας. Αλλά και ανθρώπινος. Ήξερε όλους με τα μικρά τους ονόματα, έκανε ρουσφέτια, προσωπικές χάρες, διευκολύνσεις.

Ο Άκης ήταν φιλόδοξος, και πίστευε ότι ήταν η φυσική συνέχεια του Ανδρέα, μετά τον θάνατο του Γεννηματά. Δεν πίστευε ποτέ ότι θα χάσει από τον Σημίτη, τον οποίο  χαρακτήριζε περιπαικτικά ως «ο αστός». Τον Γεράσιμο Αρσένη τον θεωρούσε πιο δυνατό αντίπαλο. Στην πρώτη μάχη για την πρωθυπουργία, όταν πήγε με ισοψηφία (53-53) στον β΄ γύρο με τον Σημίτη, ήταν βέβαιος για τη νίκη του. Όσοι ήταν μέσα στην αίθουσα της Βουλής στο διάλειμμα μεταξύ της πρώτης και δεύτερης ψηφοφορίας ακόμη και σήμερα μιλάνε για την αλαζονεία που διέκριναν στα μάτια των «τσοχατζοπουλικών». Εκτός της αιθούσης οι περισσότεροι εκ των τωρινών ΣΥΡΙΖΑίων άνοιγαν σαμπάνιες προεξοφλώντας τη νίκη. Ο δε Άκης πήγε τουαλέτα να φρεσκαριστεί, καθώς θα απηύθυνε την πρώτη του ομιλία ως νέος πρωθυπουργός. Τότε ήταν που άκουσε χειροκροτήματα και νόμιζε ότι ήταν για εκείνον. Όταν τον ενημέρωσαν ότι εξελέγη ο Σημίτης, πάγωσε. «Έμοιαζε με λευκό πανί που είναι έτοιμο να σκιστεί από τον αέρα», θυμούνται κάποιοι παρόντες.  Παρά ταύτα, επέστρεψε στην αίθουσα και χειροκρότησε τον νέο πρωθυπουργό. Μετά τη δεύτερη ήττα του, τον Ιούνιο του 1996, όπου παρά τα γιουχαΐσματα και το θερμό κλίμα ο Σημίτης αξιοποιώντας υπέρ του το δίλημμα «αν δεν εκλεγώ πρόεδρος, θα παραιτηθώ και από πρωθυπουργός», κέρδισε ξανά κατά κράτος τον Τσοχατζόπουλο. Ακολούθησε μια μακρά περίοδος αποστασιοποίησης και περισυλλογής του Άκη, ο οποίος μέχρι και το φευγιό του από τον μάταιο τούτο κόσμο, αν και απαξιωμένος, δεν μπορούσε να χωνέψει αυτές τις δύο καθοριστικές ήττες του.

Η πιο απωθητική πλευρά της πολιτικής

Ένα επίσης τεράστιο ερώτημα που απασχολεί ακόμη και σήμερα τους παλιούς του συνοδοιπόρους στο ΠΑΣΟΚ είναι εάν τις ώρες της φυλακής σκέφτηκε ποτέ, εκτός όλων των άλλων, πόσο υποκριτής ήταν. Από τη μια αχόρταγος με τα χρήματα και τις μίζες κι από την άλλη γαλαντόμος στα σοσιαλιστικά φούμαρα για μεταξωτές κορδέλες προς το πόπολο. Το σίγουρο είναι ότι έζησε δόξες και μεγαλεία κι έφυγε στιγματισμένος και ατιμασμένος.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος συμβόλισε ίσως την πιο απωθητική πλευρά της πολιτικής. Με ακατάληπτο ξύλινο λόγο, που έφτανε στα όρια της αρλουμπολογίας. Κάτι που επαναλαμβάνεται και σήμερα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος ξύλινος λόγος και πάντα επίκαιρη η εύστοχη τοποθέτηση του Πέτρου Ευθυμίου πριν από μερικά χρόνια, όταν είχε πει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σαν να νίκησε ο Άκης Τσοχατζόπουλος το 1996». Ο ίδιος ο Τσοχατζόπουλος όταν αποφυλακίστηκε για λόγους υγείας εξέφρασε τη στήριξή του στον ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν τον Ιούνιο του 2018, όταν μιλώντας στον Αντώνη Σρόιτερ στην τηλεόραση του Alpha είχε πει ότι θα ψήφιζε το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, καθώς «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορείς να υποστηρίξεις αυτήν τη στιγμή».

Νωρίτερα ο Άκης Τσοχατζόπουλος –που μέχρι το τέλος της ζωής του πίστευε ότι τον παγίδευσαν ξένες μυστικές δυνάμεις σε συνεργασία με τον Κώστα Σημίτη και τον Γιώργο Παπανδρέου– είχε φροντίσει να στείλει τα δικά του παιδιά στον ΣΥΡΙΖΑ για να οργανώσουν το μαγαζί που μέχρι την εποχή του πρώτου μνημονίου ήταν «τρεις λαλούν και δύο χορεύουν». Η αλήθεια είναι ότι ο κομματικός στρατός του Άκη στο ΠΑΣΟΚ ένιωσε «ορφανός», όταν το 2007 ο Τσοχατζόπουλος δεν εξελέγη βουλευτής και πολύ περισσότερο όταν το 2009 ο Γιώργος Παπανδρέου τον έκοψες από τις λίστες. Βέβαια, οι περισσότεροι από τους ευεργετηθέντες από τον Τσοχατζόπουλο, δεν είπαν κουβέντα, όταν το 2011 ο Άκης διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ.

Ο Αντώνης Κοτσακάς ήταν ο πρώτος από τους “τσοχατζοπουλικούς” που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ

 

Έτρεξαν στον ΣΥΡΙΖΑ

Πρώτος και καλύτερος που πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο επί δέκα χρόνια πιστός συνεργάτης του Άκη, ο Αντώνης Κοτσακάς. Επί πολλά χρόνια στο Οργανωτικό τού πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ, πλέον έχει και τη δική του ομάδα εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Μαζί του και ο άλλοτε ιδεολογικός εγκέφαλος του Άκη, ο Βαγγέλης Χωραφάς, όπου και στον ΣΥΡΙΖΑ κάνει την ίδια δουλειά με το να είναι αφανής. Και αναλαμβάνει τις δύσκολες αποστολές. Βέβαια, ο Χωραφάς ακόμη προσπαθεί να καταλάβει πώς το 1996 του πήρε το κόμμα μέσα από τα χέρια του το πρωτοπαλίκαρο του Σημίτη, ο Θόδωρος Τσουκάτος. Ισχυρή παρουσία στην ηγετική ομάδα και τη Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφουν η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, που επί Άκη ήταν μαζί του στο υπουργείο Ανάπτυξης (μετά το Άμυνας), όπου για δύο χρόνια (2002-2004) διετέλεσε γενική γραμματέας Εμπορίου. Αργότερα εντάχθηκε στο κλίμα ΓΑΠ, αλλά τελικά ακολούθησε τον δρόμο όλων των «τσοχατζοπουλικών» προς την Κουμουνδούρου.

Άνθρωπος του Άκη στο Τεχνικό Επιμελητήριο είχε καταγραφεί και ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος όχι μόνο γνώρισε δόξες στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου διετέλεσε και υπουργός του Τσίπρα, αλλά ακόμη και σήμερα είναι μεταξύ των προνομιακών συνομιλητών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ηγείται μαζί με τον Νίκο Παππά και υπό την καθοδήγηση του Αλέκου Φλαμπουράρη των ΠΑΣΟΚογενών της Κουμουνδούρου. Άνθρωπος του Άκη θεωρείτο στο ΠΑΣΟΚ και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ενώ στενή ήταν η σχέση του Άκη και με τον Χριστόφορο Βερναρδάκη, που για πολλά χρόνια ήταν ο εκλογολόγος του. Μεταξύ των στενών συνεργατών του Άκη ήταν και ο πρώην πρόεδρος της ΕΡΤ επί ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δρόσος. Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ τον είχε τοποθετήσει νωρίτερα και πρόεδρο στην ΕΠΟ.

Τα… αστέρια του Άκη που τώρα ζουν και βασιλεύουνσ την Κουμουνδούρου

Από το σχολείο στελεχών του Άκη είχαν περάσει στο παρελθόν και οι Μάρκος Μπόλαρης, Θεοδώρα Τζάκρη και Θάνος Μωραΐτης. Μάλιστα, ο τελευταίος χάρη στον Άκη είχε εκλεγεί και πρόεδρος της ΠΑΣΠ. Τον Μωραΐτη ο Άκης τον είχε διορίσει το 2002, ως υπουργός Ανάπτυξης, αντιπρόεδρο του ΔΣ της ΔΕΠΑ. Τώρα είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Και οι τρεις πριν πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ έκαναν μία στάση στην ομάδα  Γιώργου Παπανδρέου. Στην ομάδα Άκη άνηκε και ο Νίκος Μαδεμλής, ο οποίος ήταν ενεργός μέσω της νεολαίας στις χαμένες μάχες τού 1996.

Από τα πρωτοπαλίκαρα του Άκη ήταν και ο Χάρης Τσιόκας (πρώην βουλευτής, διορισμένος νομάρχης, αλλά και γενικός γραμματέας υπουργείου στη κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου). Τώρα μαζί με τον Κοτσακά ετοίμασαν ιδεολογική πλατφόρμα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Μαζί με τον Χάρη Τσιόκα εξίσου δραστήριοι στον ΣΥΡΙΖΑ είναι και άλλα δύο στελέχη του ΠΑΣΟΚ από τη Θεσσαλονίκη με αναφορά στον Άκη. Ο λόγος για τους Γιώργο Χαλβατζόγλου (έχει διατελέσει γενικός γραμματέας στα υπουργεία Εμπορίου, και Ναυτιλίας) και Παναγιώτη Δαδούδη (πρώην στέλεχος της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ).

Από τους σκληρούς «τσοχατζοπουλικούς» στο ΚΙΝΑΛ έχουν μείνει η Τόνια Αντωνίου (στενή συνεργάτιδα της Φώφης Γεννηματά) και ο Παντελής Καμάς (υποψήφιος δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας), ενώ κάποιοι άλλοι όπως οι Δριβελέγκας, Μαμέλης, Βασιλακόπουλος έχουν αποσυρθεί από την ενεργή πολιτική δραστηριότητα.

Όχι αποστάτες είδαν φως και μπήκαν

Τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή το μπες-βγες του Ευάγγελου Αποστολάκη στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, στον ΣΥΡΙΖΑ επανέφεραν όρους, όπως αποστασία.  Μάλιστα, στο θέμα αναφέρθηκε και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος κατακεραύνωσε όλους όσοι παράτησαν το ΠΑΣΟΚ για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν χαρακτηρίστηκαν αποστάτες: « Μίλησε ο κ. Τσίπρας για αποστασία και  εξαγορά έναντι θέσεων. Θέτω λοιπόν το ερώτημα, η αποστασία ισχύει και για όλους αυτούς που τόσα χρόνια άφησαν τα κόμματά τους για μια βουλευτική ή κυβερνητική θέση; Αυτοί που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ είναι αχάριστοι. Το ΠΑΣΟΚ τούς έκανε ανθρώπους με όλη τη σημασία της λέξης. Όταν πουλάς αυτόν που σε έκανε άνθρωπο, θα τα πουλήσεις όλα».

Ουδείς από τους πολιτικούς φίλους τον συνόδευσε στην τελευταία του κατοικία

Στην εξόδιο ακολουθία του Άκη Τσοχατζόπουλου απουσίαζαν όλοι οι ευεργετηθέντες. Εκτός εάν πήγαν όταν έφυγαν οι κάμερες, για να μη χάσουν τα ψηφαλάκια στις επόμενες εκλογές.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα