Δύσκολα καλοκαίρια, εύκολες δικαιολογίες

Το νέο «δόγμα» που προωθεί το κυβερνητικό επιτελείο αναφορικά για την πυροπροστασία της χώρας βασίζεται στο τρίπτυχο της πρόληψης, της προετοιμασίας/ετοιμότητας και της άμεσης απόκρισης/επέμβασης. Αρκεί φυσικά να εφαρμοστεί...

Δεν πρόλαβε να μπει ο Ιούνιος και η Αττική ένιωσε τον καυτό και καταστροφικό εναγκαλισμό με τις φλόγες μιας πυρκαγιάς.

Η φωτιά που ξέσπασε στη Βούλα το προηγούμενο Σάββατο προκάλεσε ζημιές σε οικίες και οχήματα (χτυπήθηκαν 10 κτίρια, ένα Ι.Χ. και μια μοτοσικλέτα κάηκαν ολοσχερώς, ενώ άλλα δύο Ι.Χ. υπέστησαν σημαντικές ζημιές), έκαψε κατά μία πρώτη εκτίμηση 2 με 3 χιλιάδες στρέμματα, αλλά «καψάλισε» και κάθε λογής αρμόδιους της τοπικής και υπερτοπικής αρχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι:

>>Ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, κατήγγειλε ότι η φωτιά ξεκίνησε από υποσταθμό της ΔΕΔΔΗΕ.

>>Ο Διαχειριστής που σημειωτέον κατηγορείται ως υπεύθυνος για την περσινή πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη διαψεύδει την εκδοχή του «γαλάζιου» δήμαρχου.

>>Ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος, υποστήριξε ότι η πυρκαγιά εξαπλώθηκε γιατί ο υποσταθμός του ΔΕΔΔΗΕ δεν είχε καθαριστεί από ξερόχορτα και κλαδιά, «καρφώνοντας» όμως και τον δήμο Γλυφάδας επικαλούμενος μεταξύ άλλων την αποχώρησή του από τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού.

>>Ο κ. Παπανικολάου αντέτεινε ότι ο ΣΠΑΥ είναι σύνδεσμος δήμων με ρόλο επικουρικό όχι επιτελικό και δίχως την αρμοδιότητα της πυρόσβεσης, ενώ εξήγησε ότι ο δήμος Γλυφάδας κατέβαλε από το 2014 συνολικά €1.000.000 και αποχώρησε κατά δήλωσή του «για να μην πληρώνουμε άλλα χρήματα σε δράσεις που δεν έχουν όφελος. Τα 130.000 ευρώ που δεν πληρώσαμε φέτος, τα αξιοποιήσαμε και αγοράσαμε 2 πυροσβεστικά οχήματα» που επιχείρησαν στην πυρκαγιά της Βούλας.

Τι περιγράφουν οι άνθρωποι που το περασμένο Σάββατο βρέθηκαν στο πύρινο μέτωπο; Ότι ξέσπασε ακόμη μία περιαστική πυρκαγιά στον Υμηττό, 500 μέτρα πάνω από τον αστικό ιστό, όπου πυροσβέστες και κάτοικοι επιχειρούσαν με κουβάδες χωρίς πυροσβεστικούς κρουνούς, ενώ τα εναέρια μέσα κατάσβεσης φέρονται να επιχείρησαν με χρονοκαθυστέρηση από 37 λεπτά που είναι η πρώτη επίσημη εκδοχή έως σχεδόν μία ώρα που μαρτυρούν παρόντες στο περιστατικό.

Σε αυτό το «καπνισμένο» σκηνικό, περισσότερο ανήσυχους παρά σοφότερους μάς έκανε η δήλωση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, ότι «το φετινό καλοκαίρι θα είναι σκληρό γιατί όλες οι προγνώσεις αναφέρουν ότι στην Ανατολική Μεσόγειο δυστυχώς τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα».

Καταρχάς θα μας επιτρέψει ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων να θυμίσουμε ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου του τις έχει ανάγκη ο πολίτης και η χώρα ακριβώς όταν τα πράγματα είναι δύσκολα. Αν τα πράγματα ήταν εύκολα, εμείς δεν θα μετρούσαμε κατεστραμμένη φύση, καμένα σπίτια ενίοτε και καμένους ανθρώπους, κι εκείνος δεν θα «ευδοκιμούσε» στα μέρη μας αλλά θα συνέχιζε την καριέρα του είτε στις Βρυξέλλες είτε στην Κύπρο.

Αφετέρου ας αναλογιστούμε –κι ο κ. Στυλιανίδης μαζί– ότι σχεδόν ποτέ δεν ήταν εύκολα τα πράγματα. Δύσκολα ήταν και τον χειμώνα όταν η κακοκαιρία Ελπίς παρέλυσε την Αττική με τους εγκλωβισμένους της Αττικής Οδού. Δύσκολα ήταν και το καλοκαίρι του 2021 στη Βαρυμπόμπη και στη βόρεια Εύβοια της τεράστιας καταστροφής.

Σύμφωνα, πάντα, με τον κύριο Στυλιανίδη το νέο «δόγμα» που προωθεί το κυβερνητικό επιτελείο αναφορικά για την πυροπροστασία της χώρας βασίζεται στο τρίπτυχο της πρόληψης, της προετοιμασίας/ετοιμότητας και της άμεσης απόκρισης/επέμβασης.

Αν, επομένως, ο στρατηγικός σχεδιασμός εφαρμοστεί, τότε δύσκολα καλοκαίρια δεν θα υπάρξουν. Όσο, όμως, η πρόληψη θα μένει πρακτικά στα λόγια, η προετοιμασία θα είναι ημιτελής και η απόκριση βραδυκίνητη, τότε τα στρατηγικά σχέδια θα τα παρασύρει κάθε φορά κάποιος στρατηγός άνεμος και τα δύσκολα καλοκαίρια και χειμώνες θα αποτελούν ιδανικό «προσάναμμα» εύκολων δικαιολογιών…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα