«Δύσκολη διαπραγμάτευση, αλλά συνεχίζουμε…»

Το μήνυμα από το Μέγαρο Μαξίμου είναι ξεκάθαρο: η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά, έχει «κόκκινες γραμμές», δεν θα δεχθεί κανένα νέο οριζόντιο μέτρο, όμως πρέπει να εξαντληθούν τα περιθώρια των διαβουλεύσεων με την τρόικα, πριν αυτές αναβαθμιστούν στο κορυφαίο πολιτικό επίπεδο.

Μόνο τυχαία δεν είναι άλλωστε η αποστροφή του Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος θέλοντας να δείξει πως το κλίμα δεν είναι τόσο πολεμικό όσο τουλάχιστον γράφεται, δήλωσε πως «η διαπραγμάτευση είναι μεν δύσκολη, αλλά συνεχίζεται κανονικά», προσθέτοντας ότι «βέβαια, η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί απόψεις που δείχνουν να υποτιμούν και τις προσπάθειες του ελληνικού λαού, αλλά κυρίως τη βελτίωση όλων των δεικτών που έχουμε στην ελληνική οικονομία». Ενα μήνυμα που στέλνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός -μέσω του υπουργού Οικονομικών- και έχει αποδέκτες τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων.

Σε αυτό το κλίμα, η υλοποίηση εκ μέρους της Αθήνας των προαπαιτουμένων, ειδικά στη δημόσια διοίκηση, αποτελεί προϋπόθεση για κάθε διαπραγμάτευση. Υπό την έννοια αυτή, η κυβέρνηση βρίσκεται προς άγραν περίπου 1.000 απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου να επιτευχθούν οι μνημονιακές δεσμεύσεις για το 2013, όπως προέκυψε από τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό. Παρών στη συνεδρίαση ήταν και ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Αρβανιτόπουλος, ο οποίος δεσμεύθηκε εκ νέου ότι μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί η διαθεσιμότητα των περίπου 1.500 διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ προκειμένου να κλείσει η «πρώτη φάση» των 12.500 διαθεσίμων.

Αξίζει να σημειώσουμε, πως η κυβέρνηση θα ζητήσει να συνυπολογιστούν στις απολύσεις (2.000 μέχρι το τέλος του χρόνου και 11.000 εντός του 2014) όσοι συμβασιούχοι απασχολούμενοι βάσει προσωρινών διαταγών δεν δικαιωθούν από τα δικαστήρια, αλλά και το πλεονάζον προσωπικό που θα προκύψει από την αναδιάρθρωση των Αμυντικών Συστημάτων και της ΕΛΒΟ.

Το συγκεκριμένο αίτημα έχει ήδη τεθεί από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, ωστόσο η τρόικα επιφυλάχθηκε να απαντήσει στο θέμα των συμβασιούχων, ενώ εμφανίστηκε αρχικά αρνητική στο θέμα των Αμυντικών Συστημάτων με το επιχείρημα ότι ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ και τελούν υπό αποκρατικοποίηση. «Το αίτημα θα τεθεί εκ νέου και μάλιστα σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο», επεσήμαναν στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα