Ε.Ε: Συμφωνία επί της αρχής για 13ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Η βελγική προεδρία ανακοίνωσε ότι το νέο πακέτο κυρώσεων θα εγκριθεί επίσημα στις 24 Φεβρουαρίου

«Ναι» στο 13ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας είπαν οι πρέσβεις της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε η βελγική προεδρία μέσω της Χ, επιβεβαιώνοντας τις πηγές που είχαν μιλήσει νωρίτερα στο Reuters.

«Οι πρέσβεις της ΕΕ μόλις συμφώνησαν επί της αρχής για ένα 13ο πακέτο κυρώσεων στο πλαίσιο της επιθετικότητας της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας» ανακοίνωσε η βελγική προεδρία, κάνοντας λόγο για ένα από τα «ευρύτερα που έχουν εγκριθεί από την ΕΕ».

Με το νέο πακέτο θα προστεθούν στη λίστα των κυρώσεων κατάλογο σχεδόν 200 οντότητες και φυσικά πρόσωπα, αλλά δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα που θα πλήττουν τομείς.

Το πακέτο θα υποβληθεί σε γραπτή διαδικασία και θα εγκριθεί επίσημα στις 24 Φεβρουαρίου, οπότε και συμπληρώνονται δύο χρόνια από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει κοστίσει έως τώρα στην Γερμανία περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW).

«Το οικονομικό κόστος για την Γερμανία έπειτα από δύο χρόνια πολέμου στην Ουκρανία είναι ενδεχομένως σημαντικά μεγαλύτερο από 200 δισεκατομμύρια ευρώ», δήλωσε ο πρόεδρος του DIW Μαρσέλ Φράτσερ στην «Rheinische Post», εξηγώντας ότι κυρίως το υψηλό ενεργειακό κόστος μείωσε την ανάπτυξη κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες για το 2022 και κατά αντίστοιχο ποσοστό το 2023 μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τον Φράτσερ, πρόκειται μόνο για το άμεσο οικονομικό κόστος, καθώς δεν περιλαμβάνεται η επιβάρυνση από τις κλιμακούμενες γεωπολιτικές και γεωοοικονομικές συγκρούσεις, ειδικά με την Κίνα, που πλήττουν τις εξαγωγικές εταιρείες.

Έρευνα του DIW αναφέρει ότι οι απώλειες για το 2022 ανήλθαν σε 100 δισεκατομμύρια ευρώ και στα 140 δισεκατομμύρια για το 2023.

Ο οικονομολόγος του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου της Κολωνίας (IW) Μίχαελ Γκρέμλινγκ ανέφερε ότι κατά τα έτη 2022 και 2023 ήταν ακόμη αισθητές οι συνέπειες της πανδημίας, επομένως δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί η πραγματική οικονομική ζημιά από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε ο κ. Φράτσερ, το κόστος του πολέμου επιδεινώνει ιδιαίτερα την κατάσταση για τα άτομα με χαμηλότερα εισοδήματα, τα οποία πλήττονται περισσότερο από τον υψηλό πληθωρισμό.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα