Έχει… ρεύμα η ΔΕΗ (και) στις ΗΠΑ

Η διείσδυση της επιχείρησης στα Δυτικά Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο μόνο αδιάφορη δεν αφήνει την Ουάσινγκτον και για πολιτικούς λόγους

Ως πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα από το 2016 ως το 2022 γνωρίσαμε οι Έλληνες τον Αμερικανό διπλωμάτη Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος όμως πλέον κάνει… καριέρα ως υφυπουργός Ενέργειας της αστερόεσσας. Με αυτή του την τελευταία ιδιότητα συνάντησε ο 61χρονος από το Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Γιώργο Στάσση, ο οποίος βρέθηκε προ ημερών στην Ουάσινγκτον.

Στη διάρκεια του τετ-α-τετ των δύο ανδρών, ο επικεφαλής της ελληνικής ενεργειακής επιχείρησης παρουσίασε το πλάνο μετασχηματισμού της ΔΕΗ αλλά και τον σχεδιασμό αναφορικά με τη διείσδυση της επιχείρησης στα Δυτικά Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Το παραπάνω πρότζεκτ μόνο αδιάφορη δεν αφήνει την Ουάσινγκτον που «ορέγεται» για οικονομικούς και γεωπολιτικούς (ελεώ Ρωσίας) λόγους την ισχυροποίηση του ενεργειακού διαδρόμου που διατρέχει τις χώρες που βρέχονται από τα νερά της Βαλτικής, της Μαύρης Θάλασσας και της Αδριατικής (βλ. «Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών»)

Σε αυτούς τους σχεδιασμούς η ΔΕΗ μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο καθώς έχει «χτίσει» ισχυρή θέση σε αγορές όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Θυμίζεται ότι στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου η ΔΕΗ ολοκλήρωσε την εξαγορά του συνόλου του χαρτοφυλακίου της Enel Romania έναντι €1,260 δισ., ενώ το επόμενο βήμα είναι η επέκταση της ΔΕΗ στη Βουλγαρίας ή/και στην ευρύτερη περιοχή, όπου ο ελληνικός ενεργειακός όμιλος αποσκοπεί να έχει 1,1 GW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το 2030.

Αυτά βλέπει ο Πάιατ και δηλώνει εντυπωσιασμένος με την μετεξέλιξη της ΔΕΗ και υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν 100% τα σχέδια της επιχείρησης για τη δική της ενεργειακή μετάβαση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα