Εφιαλτικά σενάρια από τον ΟΗΕ για τις οικονομικές επιπτώσεις από τον κορωνοϊό

Εκατομμύρια εργαζόμενοι θα οδηγηθούν στην φτώχεια. Τι αναφέρει η σχετική έκθεση

Εφιαλτικά είναι τα σενάρια που αναλύει ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών, αναφορικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με την έκθεση ως και 25 εκατ. θέσεις εργασίας μπορούν να χαθούν.

Στο πιο εφιαλτικό σενάριο, η πανδημία του κορωνοϊού, από την οποία βλέπουμε να χάνονται καθημερινά δισεκατομμύρια, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεργία υψηλότερη και από εκείνην που προκάλεσε η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.

Ο Οργανισμός υπολογίζει στο ευτυχέστερο σενάριο να χαθούν περίπου 5,3 εκατ θέσεις εργασίας μετά την πανδημία του κορωνοϊού. Ωστόσο, η πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη αυξάνει τον αριθμό αυτό σε 24,7 εκατ. Από πολύ νωρίς, στην χώρα μας, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης προειδοποίησε πως η κρίση του κορωνοϊού θα ανακόψει την αποκλιμάκωση της ανεργίας.

Ο κορωνοϊός σπρώχνει εκατομμύρια εργαζόμενους στη φτώχεια

Επιπλέον, η κρίση από τον κορωνοϊό θα αυξήσει τον αριθμό των εργαζομένων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας σε αριθμούς μεταξύ 8,8 και 35 εκατ., σύμφωνα με το πιο αισιόδοξο και το πιο μελανό σενάριο αντίστοιχα.

Ως εκ τούτου ο Διεθνής Οργανισμός καλεί σε μέτρα σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο ώστε να περιοριστεί η ανεργία που θα προκαλέσει ο κορωνοϊός. Συγκεκριμένα, καλεί στον σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων, την ενίσχυση της οικονομίας και την υποστήριξη εισοδημάτων και θέσεων εργασίας.

Διαβάστε επίσης