Εγκαινιάσθηκε η σύγχρονη πεζογέφυρα στο νοσοκομείο «Η Σωτηρία»

Η πεζογέφυρα είναι δωρεά της Βουλής προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Εγκαινιάστηκε από τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, η καινούρια πεζογέφυρα που συνδέει τη νέα πτέρυγα 50 θέσεων Μ.Ε.Θ. με τα χειρουργεία του νοσοκομείου «Η Σωτηρία».

Η πεζογέφυρα μήκους 125 μέτρων, η οποία συμπληρώνεται από ασθενοφόρο ανελκυστήρα, είναι στο σύνολό της δωρεά της Βουλής προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Η πεζογέφυρα ακολουθεί και ολοκληρώνει τη δωρεά των 50 θέσεων της σύγχρονης Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο ίδιο νοσοκομείο, η δωρεά της οποίας προηγήθηκε από τη Βουλή ως συμβολή στην αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών της πανδημίας.

«Αυτή η πεζογέφυρα ας είναι η πεζογέφυρα της ελπίδας που θα δικαιωθεί» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τασούλας στη δήλωσή του.

«Μιας ελπίδας ενός ασθενούς που θέλει να γίνει καλά, μιας ελπίδας ενός λαού -και τολμώ να πω κι ενός κόσμου- που θέλει να ξεφύγει από αυτή την πανδημία. Και για να ξεφύγουμε από αυτή την πανδημία, κάνουμε όλοι το καθήκον μας. Η Βουλή, το κράτος, ο λαός, η κοινωνία των πολιτών, η Εκκλησία, οι πάντες.

»Κι αυτή τη στιγμή, επιτρέψτε μου, με όση αξιοπιστία μπορώ να διαθέσω, να σας πω ότι όχημα αυτής της ελπίδας είναι η κοινωνική αλληλεγγύη. Και εργαλείο κοινωνικής αλληλεγγύης, άφοβο και ανεμπόδιστο και άπλετο και άφθονο, είναι ο εμβολιασμός. Αυτή την ελπίδα τη χτίζουμε μέσα από τον εμβολιασμό, για να μη χρειαστεί να νιώσει ο άνθρωπος, ο συνάνθρωπος, την άλλη ελπίδα, πηγαίνοντας στη Μ.Ε.Θ. ή στο χειρουργείο. Για να μη χρειαστεί να νιώσει αυτή την ελπίδα, που κι αυτή τη δημιουργούμε, την προστατεύουμε και την κατοχυρώνουμε».

Ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε την ομόθυμη και ομόφωνη απόφαση όλων των πτερύγων της Βουλής για τις ιδιαίτερα σημαντικές αυτές δωρεές επισημαίνοντας:

«Αισθανόμαστε ότι ως Βουλή των Ελλήνων, με ομόφωνη απόφασή μας, κάνουμε ένα μικρό μερίδιο του χρέους μας. Έχω συνεννοηθεί με τους αντιπροέδρους της Βουλής, είναι εδώ ο κύριος Βίτσας, να συνεχίσουμε την προσφορά προς το Σύστημα Υγείας και το έχω πει στον υπουργό Υγείας. Και θα το συνεχίσουμε, ώστε το Σύστημα Υγείας να είναι ακόμα πιο θωρακισμένο μετά την περιπέτεια, τη δοκιμασία αυτή. Αλλά για να μπορέσουμε, επαναλαμβάνω, να μη χρειαστούμε ούτε τη Μ.Ε.Θ. ούτε οποιαδήποτε άλλη δομή υγείας, τα πράγματα, ευτυχώς πια, είναι απλούστατα: Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ!».

Στα εγκαίνια παρευρέθησαν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής, ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας, ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Βίτσας, ο γενικός γραμματέας της Βουλής κ. Γιώργος Μυλωνάκης, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Κτιριακές Υποδομές» κ. Θανάσης Γιάνναρης, ο διοικητής του νοσοκομείου «Η Σωτηρία» κ. Σωκράτης Μητσιάδης και στελέχη του νοσοκομείου.

Το έργο ανατέθηκε στην εταιρεία «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.» με τις νομοθετικές ρυθμίσεις περί μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού COVID 19.

Η χρηματοδότηση του έργου εξασφαλίσθηκε από το ποσό των 800.000 ευρώ, που με ομόφωνη απόφαση των κοινοβουλευτικών κομμάτων διατέθηκε ως δωρεά από τον Ειδικό Λογαριασμό της Υπηρεσίας Διάθεσης Ευρωπαϊκών και Λοιπών Πιστώσεων της Βουλής των Ελλήνων, στην εταιρεία «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.».

Το αντικείμενο του έργου περιλάμβανε την εκπόνηση της μελέτης εφαρμογής, την κατασκευή οικοδομικών – Η/Μ εργασιών για τη δημιουργία συνδετήριας πεζογέφυρας μεταξύ της νέας πτέρυγας ΜΕΘ 50 κλινών και του κτιρίου «ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ» διαμέσου του κτιρίου «ΜΕΓΑ ΛΑΪΚΟ», τη διαμόρφωση του εγγύς περιβάλλοντα χώρου, τη λειτουργική σύνδεση της πεζογέφυρας και των εγκαταστάσεών της με τις υφιστάμενες υποδομές του νοσοκομείου, την κατασκευή εξωτερικού ασθενοφόρου ανελκυστήρα 3 στάσεων στο κτίριο «ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ», σε λειτουργική διασύνδεση με τη συνδετήρια πεζογέφυρα, τη διαμόρφωση των προθαλάμων του ανελκυστήρα, τη διαμόρφωση των χώρων (οικοδομικές – Η/Μ εργασίες) στα σημεία σύνδεσης της πεζογέφυρας με τα κτίρια «ΜΕΓΑ ΛΑΪΚΟ» και «ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ» και την πλήρη διενέργεια των δοκιμών και ρυθμίσεων των εγκαταστάσεων.

Στόχος του έργου ήταν η λειτουργική διασύνδεση της νέας ΜΕΘ 50 κλινών, που κατασκευάστηκε στο πλαίσιο ενίσχυσης του Νοσοκομείου για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID 19, με το κτίριο «ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ», καθώς δεδομένης της διασποράς των κτιρίων στο οικόπεδο του Γ.Ν.Ν.Θ.Α.

«Η ΣΩΤΗΡΙΑ», αποτελεί τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο λειτουργικής διασύνδεσης και ασφαλούς πρόσβασης από τα χειρουργεία που βρίσκονται στο κτίριο «ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ» με τη νέα ΜΕΘ 50 κλινών. Η συνδετήρια αυτή, κλειστή πεζογέφυρα, μήκους 125 τ.μ., διαθέτει ανεξάρτητο σύστημα κλιματισμού-αερισμού, καθώς επίσης και τις απαραίτητες εξόδους διαφυγής για λόγους πυροπροστασίας.

Το έργο εξασφαλίζει την ασφαλή και νοσοκομειολογικά ορθή μεταφορά ασθενών, κυκλοφορία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και διακίνηση υλικού. Επίσης, η κατασκευή του εξωτερικού ασθενοφόρου ανελκυστήρα στο κτίριο «ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ» συμπληρώνει λειτουργικά το έργο.

Πολύ σημαντική είναι και η νέα διαμόρφωση της κεντρικής εισόδου, στο ισόγειο του κτιρίου «ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ», με ράμπες πρόσβασης αμαξιδίων ΑΜΕΑ, φορείων και θυρών εισόδου. Ο διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου διενεργήθηκε στις 10.02.2021, με προϋπολογισμό δημοπράτησης 793.302,20 ευρώ.

Μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, με την υπ’ αριθμ. 4/282/04.03.2021 απόφασή του, το Δ.Σ. της εταιρείας «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.» ενέκρινε την ανάθεση του έργου στην εταιρεία ΕΚΤΕΡ Α.Ε. με ποσό προφοράς 777.561,00 ευρώ. Η σύμβαση εκτέλεσης του έργου υπογράφηκε στις 18.03.2021.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα