Εικόνες “πολέμου” στα νοσοκομεία μετά την εκτόξευση κρουσμάτων

Η ραγδαία διασπορά  του κορωνοϊού στη χώρα οδηγεί τα  νοσοκομεία ένα βήμα πριν το από το απόλυτο χάος καθώς καθημερινά πληθαίνουν οι καταγγελίες για θανάτους εκτός ΜΕΘ δεδομένου ότι δεν υπάρχουν κρεβάτια αλλά ούτε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

«Γενικά το ΕΣΥ πιέζεται πάρα πολύ αυτή τη στιγμή. Έχουμε 124 νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα, σχεδόν σε όλα λειτουργούν τμήματα Covid και λειτουργούν και όλα τα υπόλοιπα τμήματα. Τα τμήματα Covid που λειτουργούν μεταφράζονται σε διπλάσια, τριπλάσια και πολλές φορές τετραπλάσια δουλειά για τους γιατρούς που βρίσκονται μέσα σε αυτά» τόνισε κατά στην τελευταία της ενημέρωση για την πανδημία, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Την Πέμπτη ένας 22χρονος άφησε την τελευταία του πνοή στην απλή κλινική Covid-19 του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», ο οποίος ήταν ανεμβολίαστος.  Σύμφωνα με την ΕΡΤ ο νεαρός νοσηλευόταν σε απλή κλίνη Covid-19 με παροχή οξυγόνου, ενώ είχε υποκείμενα νοσήματα, καθώς έπασχε από άσθμα και παχυσαρκία.

Στο «Λαϊκό» ένας ασθενής με κορωνοϊό που ήταν διασωληνωμένος σε κρεβάτι εκτός ΜΕΘ πέθανε κατά τη διάρκεια της εφημερίας της Τετάρτης , χωρίς να προλάβει να μπει στην εντατική.

Τελευταία τραγική απώλεια αυτή ενός 34χρονου στο νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς» ο οποίος πέθανε ενώ ήταν διασωληνωμένος στο τμήμα Covid και όχι σε κρεβάτι ΜΕΘ, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

«Ήταν ένας νέος άνθρωπος 34 χρονών που διασωληνώθηκε τη Δευτέρα και πέθανε Τετάρτη ξημερώματα Πέμπτης. «Ήταν διασωληνωμένος εκτός μονάδας στο τμήμα covid και θέλαμε να πάμε στη ΜΕΘ covid» είπε η κυρία Παγώνη στο MEGA.
Σύμφωνα με την ίδια το νοσοκομείο ήταν σε καθημερινή επαφή με το ΕΚΑΒ για μπορέσει να βρεθεί κρεβάτι για τον 34χρονο γιατί είχε μόνο ένα παράγοντά κινδύνου την παχυσαρκία, άλλα αυτό δεν κατέστη δυνατόν. «Ήταν υπέρβαρος. Η παχυσαρκία ήταν ένας παράγοντας κινδύνου που επιβάρυνε την περίπτωση του», πρόσθεσε η κ. Παγώνη.

Από Δευτέρα η επίταξη των γιατρών
Την Δευτέρα θα ξεκινήσουν οι επιτάξεις των ιδιωτών γιατρών, εάν το Σαββατοκύριακο δεν έχουν καλυφθεί οι ανάγκες που έχουν καταγραφεί στο ΕΣΥ από γιατρούς του ιδιωτικού τομέα,  ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Υπάρχει ανάγκη από πνευμονολόγους, από παθολόγους, από γενικούς γιατρούς. Ό,τι χρειάζεται για να ενισχύσουμε του ΕΣΥ θα το κάνουμε χωρίς να υπολογίσουμε το οποιοδήποτε κόστος, διότι εκεί γίνεται η μεγάλη μάχη και η προσπάθειά μας έχει ως προτεραιότητα να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις ανθρώπινες απώλειες» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

«Έχουμε 1.277 κρεβάτια εντατικής, από 557 που είχαμε το 2019»

«Έχουμε 1.277 κρεβάτια εντατικής, από 557 που είχαμε το 2019» είπε  και συμπλήρωσε πως «σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν αναμονές σε νοσοκομεία που έχουν ΜΕΘ μέχρι να αποφασιστεί αν επιτρέπεται η διακομιδή του ασθενούς σε άλλες διαθέσιμες ΜΕΘ. Υπάρχουν περιπτώσεις που αυτό δυστυχώς δεν επιτρέπεται και διασωληνώνονται είτε σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας που υπάρχει η υποδομή, είτε σε χειρουργικά κρεβάτια, έως ότου αποφασιστεί αν επιτρέπεται να πάει σε νοσοκομείο που υπάρχει διαθέσιμη ΜΕΘ, ή αδειάσει κάποια στο ίδιο».

Ξεκαθάρισε, δε, ότι στα επείγοντα δεν είναι κανένας διασωληνωμένος, είναι στις ΜΑΦ και στα χειρουργικά κρεβάτια.

«Δεν υπάρχει άνθρωπος που να πρέπει να διασωληνωθεί και να μην διασωληνωθεί σε κρεβάτι που πληροί τις προϋποθέσεις αν δεν είναι διαθέσιμη ΜΕΘ» είπε και πρόσθεσε ότι «στα νοσοκομεία του ΕΣΥ γίνεται κάθε μέρα μάχη».

«Γίνεται τεράστια προσπάθεια να αξιοποιηθεί ό,τι διαθέσιμο κρεβάτι υπάρχει, έχουμε κάνει πράγματα προς την κατεύθυνση αυτή, έχουμε στη διάθεσή μας το σύνολο των ΜΕΘ και του ιδιωτικού τομέα για non covid περιστατικά, προσθέτουμε κλίνες συνεχώς στα νοσοκομεία για θεραπεία, νοσηλεία covid και άλλες νοσηλείες» είπε.

Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους
Νέα περιοριστικά μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση εν όψει την αύξησης που σημειώνουν τα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες.

Τόσο στο επιστημονικό, όσο και στο κυβερνητικό επιτελείο προετοιμάζονται για το απευκταίο σενάριο που η κατάσταση ξεφύγει και δεν καταφέρουμε να δαμάσουμε αυτό το 4ο κύμα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Star, η επιτροπή των ειδικών προετοιμάζει τα επόμενα περιοριστικά μέτρα, τα οποία θα παραδώσει στην κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα, εφόσον της ζητηθούν.

Συγκεκριμένα λοιπόν, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, μόλις πάρουν οδηγία από την κυβέρνηση να καταθέσουν προτάσεις οι ειδικοί είναι έτοιμοι να βάλουν στο τραπέζι τα παρακάτω μέτρα:

  • Ωράριο ως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα στην εστίαση και την ψυχαγωγία σε όλη την Ελλάδα.
  • Περιορισμό του ποσοστού κάλυψης με βάση τα τετραγωνικά σε εστιατόρια, καφέ, κέντρα διασκέδασης αλλά και σούπερ μάρκετ και καταστήματα.

Βέβαια, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, από την κυβέρνηση δεν είναι ακόμη βέβαιο ότι ακολουθήσουν τα εν λόγω μέτρα.
Ο λόγος είναι ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να τηρήσει δυο βασικές αρχές: να μην υπάρξουν ξανά γενικευμένα lockdown, αλλά ούτε και περιορισμοί στους εμβολιασμένους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα