«Είμαστε ακόμη στην αρχή…»: Πρώην στέλεχος άδειασε θυρίδα με άκρα μυστικότητα

Η «εκκένωση» φέρεται να έγινε την περασμένη Τρίτη - Άγνωστο το περιεχόμενο της θυρίδας

Σαρωτικός αναμένεται να είναι ο έλεγχος της Οικονομικής Αστυνομίας, που ξεκίνησε από το λογιστήριο της κεντρικής δομής της «Κιβωτού του κόσμου» στον Κολωνό, με αρμόδιες πηγές να επισημαίνουν πως «είμαστε ακόμα στην αρχή…».

Τα στελέχη της εν λόγω υπηρεσίας κατά την «έφοδό» τους, κατάσχεσαν τα πάντα με στόχο να διερευνηθεί η ροή των χρημάτων αλλά και πού τελικά κατέληξαν τα εκατομμύρια που δόθηκαν με την μορφή δωρεών στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση.

Ο έλεγχος, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές ενημέρωσης θα είναι σε βάθος πενταετίας και θα αφορά σε νομικά και φυσικά πρόσωπα μεταξύ των οποίων και εκείνων που ήταν μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Παράλληλα, με γοργούς ρυθμούς προχωράει η έρευνα των εισαγγελικών αρχών, όπου ήδη από την Τρίτη έχουν περάσει το κατώφλι και έχουν καταθέσει τρία άτομα.

Πρόκειται για δύο πρώην εργαζόμενους και έναν τρόφιμο, που φέρονται να επιβεβαίωσαν την σωματική κακοποίηση που καταγγέλλεται ότι συνέβαινε στις δομές της «Κιβωτού».

Την ίδια ώρα και έπειτα από την γνωστοποίηση της επιστολής που είχε σταλεί το 2015 από πρώην εθελόντρια – παιδαγωγό στο παράρτημα της Πωγωνιανής στα Ιωάννινα, στην οποία  έκανε τότε εκτενή αναφορά στη χρήση βίας από άτομα της δομής τα οποία ήταν της απολύτου εμπιστοσύνης του υψηλόβαθμου στελέχους της Κιβωτού, το οποίο καταγγέλλεται από τον 19χρονο, για ασέλγεια, αποκαλύπτεται πως η έρευνα δεν είχε προχωρήσει.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η καταγγελία είχε γίνει στις 23 Ιουλίου του 2015, στη συνέχεια διαβιβάστηκε στην εισαγγελία, ακολούθησε σειρά ελέγχων στο εν λόγω παράρτημα και στα μέσα Αυγούστου του ίδιου έτους λήφθηκαν καταθέσεις.

Πηγές της ΕΛ.ΑΣ., σημείωσαν πως «η Διεύθυνση Αστυνομίας Ιωαννίνων έλαβε επιστολή από μία εθελόντρια παιδαγωγό. Αστυνομικοί πήγαν στην δομή έλαβαν καταθέσεις χωρίς να επιβεβαιώνονται να όσα αναφέρονταν στην επιστολή. Ενημερώθηκε η εισαγγελία όπου και διαβιβάστηκε το υλικό που είχε συγκεντρωθεί».

Ωστόσο τα όσα είχαν γνωστοποιηθεί πριν από 7 ολόκληρα χρόνια, φαίνεται να επιβεβαιώνονται με τον πλέον δραματικό τρόπο.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως το παράρτημα της Πωγωνιανής, που ήταν και το πρώτο παράρτημα που λειτούργησε στην Ήπειρο, στο οποίο αφορούσε και η καταγγελία που είχε γίνει, λειτουργούσε με άδεια για παιδιά άνω των 5 ετών, ωστόσο όπως είχε προκύψει φιλοξενούσε ακόμα και βρέφη χωρίς το επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό.

Την ίδια ώρα, εντελώς παράνομη φέρεται να ήταν η λειτουργία του δευτέρου παραρτήματος στην Ήπειρο, αυτό της Κόνιτσας, το οποίο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν αδειοδοτήθηκε ποτέ.

Πάντως όσον αφορά την πρώην εθελόντρια – παιδαγωγό, που προχώρησε και στην καταγγελία το 2015, η ίδια υποστηρίζει πως για τις κακοποιητικές συμπεριφορές είχε απευθυνθεί τηλεφωνικώς στον πατέρα Αντώνιο.

«Εγώ τον είχα πάρει πριν κάνω την καταγγελία μου τηλέφωνο. Και του τα είπα, του είπα εδώ υπάρχουν κακές συμπεριφορές, υπάρχουν παιδαγωγοί που χτυπάνε παιδιά, πρέπει κάτι να κάνετε. Αντί να θεωρήσει εκείνους υπεύθυνους θεώρησε εμένα. Άρχισε να μου φωνάζει εμένα ότι λέω ψέματα με πολύ έντονο τρόπο, δηλαδή η αντίδρασή του ήταν πολύ άσχημη, ότι λέω ψέματα και ότι δεν είμαι καλά και μου έκλεισε το τηλέφωνο. Φυσικά δεν το περίμενα, εκεί κατάλαβα τι γίνεται στο ίδρυμα. Για τη σεξουαλική κακοποίηση μου προκαλεί έκπληξη, δεν περίμενα να συμβαίνει κάτι τέτοιο, αν έχει συμβεί. Όμως δεν μου προκαλεί τίποτα άλλο έκπληξη, όλα τα άλλα τα ήξερα. Εδώ και οχτώ χρόνια ήξερα πολύ καλά τι συμβαίνει στο ίδρυμα, και όχι μόνο εγώ, πάρα πολλοί παιδαγωγοί που μιλούσαν τότε, γιατί μιλούσαμε άνθρωποι, εκπαιδευτικοί που δουλεύαμε εκεί, αμέσως απολυόμασταν».

Ποιος άνοιξε τη θυρίδα;

Στο μεταξύ, προκύπτουν νέα ερωτήματα για τη συμπεριφορά των στελεχών της Κιβωτού του Κόσμου, κατόπιν η πληροφορία που δημοσίευσε η εφημερίδα “Τα ΝΕΑ” ότι πρώην στέλεχος της οργάνωσης μετέβη με απόλυτη μυστικότητα σε υποκατάστημα πιστωτικού ιδρύματος στο κέντρο της Αθήνας και άδειασε τραπεζική θυρίδα.

Το περιστατικό φέρεται να έχει συμβεί την Τρίτη και ενώ «φουντώνει» η έρευνα στην Κιβωτό του Κόσμου και για ύποπτες οικονομικές συναλλαγές.

Κατά το δημοσίευμα στο ίδιο πιστωτικό ίδρυμα φαίνεται να διατηρούνταν λογαριασμός της Κιβωτού του Κόσμου ύψους 2.000.000 ευρώ.

Για το άδειασμα της θυρίδας φέρεται να έχουν ενημερωθεί και οι ελεγκτές της Επιτροπής για το Ξέπλυμα Χρήματος που ήδη ερευνούν τις ύποπτες δραστηριότητες της Κιβωτού του Κόσμου

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης έχει δρομολογήσει ήδη έρευνα για τα περιουσιακά στοιχεία του επικεφαλής της «Κιβωτού του Κόσμου», στενών συγγενών του και τρίτων πρόσωπων τα οποία συμμετέχουν στη διαχείριση των οικονομικών της δομής.
Ειδικότερα, αναζητείται εάν αυτά τα πρόσωπα έχουν χειριστεί ορθά τα οικονομικά στοιχεία (ταμεία, κ.λπ.) της δομής και γι΄αυτό ελέγχεται η νομιμότητα της απόκτησης περιουσιακών στοιχείων των προσώπων αυτών αλλά και το ενδεχόμενο να έχει διαπραχθεί το αδίκημα της υπεξαίρεσης από τα ταμεία της δομής.

Η τραπεζική θυρίδα με το άγνωστο περιεχόμενο που αφαιρέθηκε άρον-άρον προ 48 ωρών φέρεται ότι είχε ανοιχτεί στο όνομα της Κιβωτού του Κόσμου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το μυστικό «άδειασμα» υπήρξε τόσο λόγω της δικαστικής έρευνας, με τον κίνδυνο να αναδειχθούν στοιχεία για διαρκή κερδοσκοπία των υπευθύνων του ιδρύματος, όσο και του κινδύνου δέσμευσης και κατάσχεσης του περιεχομένου της που μπορεί να αφορούσε και «ενοχοποιητικά» στοιχεία για τους υπεύθυνους των δομών.

Σύμφωνα, τέλος, με το δημοσίευμα το συγκεκριμένο στέλεχος της ΜΚΟ προγραμμάτιζε να μεταφερθούν αμέσως όσα περιείχε η θυρίδα σε τραπεζικό «κιβώτιο» άλλης τράπεζας που θα ανοιγόταν πιθανόν στο όνομα του στελέχους της ΜΚΟ. Μάλιστα το ίδιο πρώην κορυφαίο στέλεχος είχε ειδοποιήσει το άλλο πιστωτικό ίδρυμα, επίσης στο κέντρο της πρωτεύουσας, για το άνοιγμα της νέας θυρίδας, χωρίς όμως τελικά το σχέδιο επανατοποθέτησης χρημάτων, τιμαλφών, τιμολογίων ή και εγγράφων από θυρίδα σε θυρίδα να υλοποιηθεί.

Πηγή: iefimerida.gr

Φωτογραφία: INTIME

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα