«Είναι η εφαρμογή ηλίθιε…»

Σε «σφαγή» ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μετατράπηκε η συζήτηση που έγινε στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός για το μέλλον της Ευρώπης.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό και μιλώντας για τη συμφωνία με τους δανειστές, είπε ότι «υπάρχουν συμφωνίες αλλά δεν γίνονται σεβαστές». Παρέφρασε δε την ιστορική φράση του Μπιλ Κλίντον «είναι η οικονομία ηλίθιε», λέγοντας πως «είναι η εφαρμογή ηλίθιε». Στο πάνελ βρίσκονταν και οι πρωθυπουργοί Γαλλίας και Ολλανδίας, Μανουέλ Βαλς και Μαρκ Ρουτε, που όμως έμειναν στην σκιά του… πινγκ πονγκ από «καρφιά» ανάμεσα στους κ. κ. Τσίπρα και Σόιμπλε. Αξίζει δε να σημειώσουμε πως μετά το τέλος της συζήτησης, οι δύο άνδρες είχαν ένα σύντομο τετ α τετ για περίπου δύο λεπτά, με κυβερνητικές πηγές να κάνουν λόγο για… καλό κλίμα.

Σε γενικές γραμμές ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε περισσότερη αλληλεγγύη και περισσότερη Ευρώπη, άφησε αιχμές για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και είπε με νόημα ότι εύχεται οι διαφωνίες μεταξύ των «Θεσμών» να μην οδηγήσουν σε καθυστερήσεις, τασσόμενος κατά μιας νέας μείωσης των συντάξεων. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο πάνελ και ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις τεράστιες προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής που έκανε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και υπογράμμισε την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις και σταθερότητα, «ώστε να μπει τέλος στην αβεβαιότητα».

Λαμβάνοντας το λόγο αμέσως μετά, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι «πρέπει να βοηθάμε όποια χώρα στην Ευρώπη δε μπορεί να λύσει μόνη της τα προβλήματά της και αυτό κάνουμε, δείχνοντας αλληλεγγύη. Στην ΕΕ, λόγω των παγκόσμιων αλλαγών στην οικονομία, πρέπει να βοηθάμε τις χώρες να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Αυτό δεν είναι εύκολο. Μιλάω μόνο για τη χώρα μου, δεν μιλάω για τις άλλες, εκτός αν αναγκαστώ. Έχουμε όμως συμφωνίες που πρέπει να εφαρμόζονται και να γίνονται σεβαστές».

Απαντώντας σε ερώτηση για το λόγο που η Γερμανία μαζί με την Ολλανδία επιμένουν για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και για το ζήτημα του χρέους, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Εγώ και ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ ήμασταν κατά της εμπλοκής του ΔΝΤ στο ελληνικό ζήτημα, όμως η Μέρκελ επέμενε και είχε δίκιο τελικά. Οι ηγέτες των κρατών έχουν δίκιο, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών όχι. Οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί δεν είχαν την ισχύ να επιβλέψουν την εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί. Τη συμμετοχή του ΔΝΤ την αποφάσισαν όμως τα εθνικά κοινοβούλια. Αν αλλάξει αυτό, τότε πάλι τα κοινοβούλια, όπως το γερμανικό, πρέπει να το αποφασίσουν. Αν όμως πάω στη γερμανική Βουλή και το ζητήσω αυτό, θα είναι σα να μπαίνω σε ένα δωμάτιο με δυναμίτη κρατώντας ένα αναμμένο κερί».

Προσέθεσε ακόμα ότι «δεν θέλουμε σχέδιο Μάρσαλ για την Ευρώπη, αλλά για τις γύρω περιοχές. Αν η Ευρώπη θέλει να γίνει πιο δυνατή, πρέπει να εφαρμόζει όσα συμφωνούνται. Είναι η εφαρμογή, ηλίθιε» (σ.σ. it’s implementation, stupid).

Την τοποθέτηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν άφησε χωρίς απάντηση ο Αλέξης Τσίπρας, σηκώνοντας αμέσως το γάντι. «Δεν προσπαθώ να φέρω ένα αναμμένο κερί στο δωμάτιο με δυναμίτη, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε στο σκοτάδι. Προσπαθώ να ξεφορτωθούμε το δυναμίτη και μετά να ανάψουμε το κερί», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Είπε ακόμη ότι «δε σνομπάρουμε το ΔΝΤ, αλλά η Ευρώπη μπορεί να τα καταφέρει και μόνη της. Είναι γνωστό ότι δεν είχαν όλοι στην ΕΕ την ίδια άποψη Τη συμμετοχή του ΔΝΤ τη ζήτησαν οι Ευρωπαίοι και εμείς συμφωνήσαμε. Πιστεύω η συμμετοχή του να αποδεχτεί θετική. Ελπίζω να μην αποτελέσουν αφορμή για καθυστερήσεις οι διαφωνίες μεταξύ των τριών θεσμών». Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ακόμα ότι «δεν είναι ώρα να μιλάμε για exits, όπως Grexit, Brexit. Θέλουμε αλληλεγγύη και περισσότερη Ευρώπη».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα