Ειρήνη «νιέτ» λέει ο Πούτιν

Όνειρο χριστουγεννιάτικης νυκτός για την Ουκρανία το νέο σχέδιο ειρήνη που προτείνει ο Ζελένσκι, αφού η Μόσχα δεν βάζει νερό στο κρασί της κατηγορούμενη ότι θέλει να κερδίσει χρόνο για να ανασυνταχτεί και να ξαναχτυπήσει

Το δόγμα πως ό,τι χάνεται με στρατιωτικά μέσα δεν κερδίζεται με τα λόγια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επιβεβαιώνεται για ακόμη μία φορά στην περίπτωση της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία. Όσοι, δε, ήλπιζαν ότι η κλαγγή των όπλων θα σιγήσει σχετικά γρήγορα έχουν ήδη διαψευστεί, στέλνοντας την ειρήνη στις καλένδες…

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

Ήταν μέσα του Νοέμβρη όταν ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε καλέσει τους ηγέτες της G20 να βάλουν… πλάτη σε ένα σχέδιο 10 σημείων μέσω του οποίου εκτιμάτο ότι θα τερματίζονταν οι εχθροπραξίες και θα επανερχόταν η ειρήνη στην Ουκρανία. Στην αρχή της εβδομάδας ήταν η σειρά της G7 να ακούσουν από το στόμα του Ουκρανού προέδρου ένα καινούργιο σχέδιο ειρήνευσης που αυτή τη φορά είχε τα εξής τρία σημεία:

 

α) Την παράδοση στην Ουκρανία περισσότερου στρατιωτικού εξοπλισμού (κυρίως σύγχρονα άρματα μάχης και οβίδες) προκειμένου να ενισχυθεί η αμυντική ικανότητα της χώρας έναντι της ρωσικής πολεμικής μηχανής που υπερτερεί σε πυροβολικό και πυραύλους.

 

β) Την διατήρηση και το 2023 της οικονομικής, ενεργειακής (σ.σ. με αύξηση της βοήθειας για το φυσικό αέριο) και κοινωνικής σταθερότητας που προωθεί η διεθνής κοινότητα στην Ουκρανία, ειδικά για την περίοδο του σκληρού χειμώνα δεδομένου ότι σύμφωνα με τον πρόεδρο Ζελένσκι η χώρα του θα πρέπει να προμηθευτεί επιπλέον περί τα 2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικό αέριο.

 

γ) Την εφαρμογή μίας νέας διπλωματίας –αυτής που η Μόσχα συχνά αποκαλεί «διπλωματική διευθέτηση»– στο πλαίσιο της οποίας θα πρέπει η Ρωσία να ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα απόσυρσης των στρατευμάτων της από την Ουκρανία με συμβολική ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας τα Χριστούγεννα.

Ούτε κουβέντα…

Στο άκουσμα της καινούργιας ουκρανικής πρότασης η απάντηση της Ρωσίας –στο τρίτο σκέλος που την αφορά άμεσα– ήταν ένα ξερό «νιέτ». Μάλιστα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επιβεβαίωσε λέξη προς λέξη τα του προλόγου υπογραμμίζοντας ότι η Ουκρανία πρέπει να αποδεχθεί τις νέες «πραγματικότητες» που έχουν δημιουργηθεί επί του εδάφους. Όπου «πραγματικότητες» είναι για τη Ρωσία η προσάρτηση στον εθνικό κορμό της των ουκρανικών περιφερειών του Λουγκάνσκ, του Ντονέτσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας που ανακοινώθηκαν εν χορδαίς και οργάνοις τον Σεπτέμβριο ως «νέα υποκείμενα» της ρωσικής επικράτειας.

 

Αλλά και για το σύνολο της λύσης που πρότεινε το Κίεβο η απάντηση της Μόσχας είναι αρνητική, με τον Πεσκόφ να αντιτείνει ότι το τρίπτυχο Ζελένκσι είναι «είναι τρία βήματα προς τη συνέχιση των εχθροπραξιών» και όχι προς την ειρήνευση.

«Η ουκρανική πλευρά πρέπει να λάβει υπόψη τις πραγματικότητες που έχουν αναπτυχθεί στη διάρκεια αυτής της περιόδου», πρόσθεσε απαντώντας σε ερώτηση για την προταθείσα αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων. «Και αυτές οι πραγματικότητες δείχνουν πως νέα υποκείμενα έχουν εμφανιστεί στη Ρωσική Ομοσπονδία. Εμφανίστηκαν ως αποτέλεσμα δημοψηφισμάτων που έλαβαν χώρα σε αυτές τις περιοχές. Χωρίς να ληφθούν υπόψη αυτές οι νέες πραγματικότητας, κανένα είδος προόδου δεν είναι δυνατό». «Δεν υπάρχει θέμα» η Ρωσία να αρχίσει να αποσύρει τα στρατεύματά της μέχρι το τέλος του χρόνου, είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

 

Θέατρο του παραλόγου

Λίγη σημασία έχει για τη Ρωσία το γεγονός πως όχι μόνο η Ουκρανία αλλά και η Δύση δεν αναγνωρίζουν τη νομιμότητα, άρα και το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων στις επίδικες περιοχές. Ούτε φαίνεται, επίσης, να πτοείται η Μόσχα από το γεγονός ότι από τον Σεπτέμβρη που ανακοινώθηκαν οι προσαρτήσεις μέχρι και σήμερα, έχει χαθεί σημαντικό έδαφος στη νότια και ανατολική Ουκρανία το οποίο είχε δια της βίας κατακτηθεί από τον ρωσικό στρατό. Αντίθετα, σαν σε ένα θέατρο του παραλόγου η Ρωσία παπαγαλίζει συχνά-πυκνά την προθυμία της για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών, επιρρίπτοντας ωστόσο την ευθύνη του να μην συμβαίνει κάτι τέτοιο στην άλλη πλευρά. Το κύριο ρωσικό επιχείρημα είναι ότι την ειρήνευση ναρκοθετούν η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της που προμηθεύουν με στρατιωτικό εξοπλισμό το Κιέβο. Ταυτόχρονα η Μόσχα χαρακτηρίζει αβάσιμη κι αναληθή την επιχειρηματολογία ότι ο μόνο λόγος για τον οποίο μιλά για διπλωματική επίλυση της κρίσης είναι επειδή απλώς θέλει να κερδίσει χρόνο ώστε να ανασυνταχθεί η πολεμική μηχανή της κόκκινης αρκούδας η οποία έχει υποστεί ουκ ολίγα «τραύματα» μετά από σχεδόν δέκα μήνες στρατιωτικής σύγκρουσης.

 

Κατηγορίες και διαψεύσεις για τη Ζαπορίζια

Για το μήλο της Έριδας που ακούει στο όνομα Ζαπορίζια, το Κρεμλίνο απαντά δια του εκπροσώπου του ότι η Ρωσία δεν έχει τοποθετήσει βαρέα όπλα στον πυρηνικό σταθμό που βρίσκεται στη νότια Ουκρανία. Ως γνωστόν, το Κίεβο έχει κατηγορήσει κατ΄ επανάληψη τις ρωσικές δυνάμεις ότι χρησιμοποιούν τον πυρηνικό σταθμό, τον οποίο κατέλαβε η Ρωσία τις πρώτες ημέρες του πολέμου, ως μια ντε φάκτο αποθήκη όπλων. Οι δύο πλευρές κατηγορούν η μία την άλλη ότι βομβαρδίζουν τον σταθμό, τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό στην Ευρώπη.

Σε τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους, ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε επίσης ότι η Ρωσία παραμένει σε επαφή με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ– IAEA), που προσπαθεί να εξασφαλίσει τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης γύρω από τον σταθμό.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα