Εισαγγελική παρέμβαση για τα κρούσματα ηπατίτιδας στον Βόλο

Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσε το σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας, μετά την εμφάνιση κρουσμάτων ηπατίτιδας Α σε μαθητές και δασκάλα του 10ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, θέμα που αποκάλυψε με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ την περασμένη Κυριακή, όπως αναφέρει το thessalianews.gr.

Παρά το μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, τις νοσηλείες παιδιών στο Νοσοκομείο, αλλά και τις επισημάνσεις προς κάθε κατεύθυνση της Διεύθυνσης Υγείας Μαγνησίας προ τριμήνου ώστε να εξαλειφθεί ο κίνδυνος μετάδοσης, τα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν «εν κρυπτώ». Διαφάνηκε σημαντική καθυστέρηση για την εξασφάλιση των απαιτούμενων εμβολίων –μόλις προχθές εσπευσμένα λήφθηκε απόφαση από το δήμο Βόλου για την προμήθειά τους- για προληπτικά μέτρα στη σχολική μονάδα, καθώς και παρεμβάσεις στον οικισμό Ρομά στο Αλιβέρι, ώστε να σταματήσει η μετάδοση της ασθένειας.

Aκολούθησαν επόμενα δημοσιεύματα, τα οποία προκάλεσαν την παρέμβαση της Προϊσταμένης της Εισαγγελίας Βόλου κ. Αγορίτσας Καράτζιου, η οποία ανέθεσε σε Πταισματοδίκη τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και την αναζήτηση τυχόν ευθυνών.

Η εισαγγελική έρευνα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναζητήσει ενδεχόμενες παραλείψεις και ολιγωρίες αρμοδίων υπηρεσιών, που έθεσαν ή θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, εάν και τι μέτρα λήφθηκαν ή όχι για τον περιορισμό και την εξάλειψη των κρουσμάτων της μεταδοτικής ασθένειας, τα προληπτικά μέτρα που έπρεπε να ληφθούν, καθώς και τι παρεμβάσεις ακολούθησαν στο χώρο του σχολείου και στον οικισμό.

Στο μεταξύ, μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου σχετικά με τα κρούσματα ηπατίτιδας υπέβαλε χθες στην Εισαγγελία ο υποψήφιος δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος. Ο κ. Μπέος ενημερώθηκε για την προκαταρκτική εξέταση που είχε ήδη παραγγελθεί. Η μήνυση θα συσχετιστεί με την εισαγγελική έρευνα που προκλήθηκε από τα δημοσιεύματα.

Την ίδια ώρα, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Μαγνησίας ενημέρωνε χθες ότι «με αφορμή των κρουσμάτων Ηπατίτιδας Α στο καταυλισμό ΡΟΜΑ στη περιοχή Αλιβερίου – Ν. Ιωνίας και σε συνέχεια ενεργειών της υπηρεσίας μας, κλιμάκια αυτής μετέβησαν στην εν λόγω περιοχή, προκειμένου να προβούν σε έλεγχο του αποχετευτικού συστήματος και του δικτύου ύδρευσης, αλλά και να καταγράψουν τις συνθήκες υγιεινής των οικογενειών ΡΟΜΑ».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα