Εξωραΐζουν την εικόνα οι αρχηγοί

Τρία κόμματα συγκροτούν την υπό τον Αντώνη Σαμαρά κυβέρνηση, αλλά δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε ένα νομοσχέδιο. Έτσι, το αντιρατσιστικό θα γνωρίσει στην κυριολεξία μεγάλες πιένες στη Βουλή, καθώς θα έρθει τρεις φορές. Η πρώτη είναι αυτή που εισήχθη το δημιούργημα του Ρουπακιώτη από ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Η δεύτερη εκδοχή είναι αυτή που ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, και η τρίτη είναι οι βελτιώσεις που προτείνει η Ν.Δ. στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο.

Φυσικά, η κατάσταση μπορεί να προκαλεί γέλιο, αλλά δείχνει τις τεράστιες διαφορές που έχουν οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι.
Και το χειρότερο είναι πως και οι τρεις, αντί να κάνουν προσπάθειες να έλθουν ουσιαστικά κοντά και να καταλάβει ο ένας τον άλλον, αρκούνται σε δηλώσεις, ότι δεν πλήττεται η συνοχή της κυβέρνησης. Πράγμα που ούτε οι ίδιοι δεν το πιστεύουν. Απλά προσπαθούν να κρύψουν κάτω από το χαλί τις διαφορές τους για να μη δώσουν την εντύπωση ότι υπάρχει διχασμός στην κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι καθένας κατεβάζει δικό του νομοσχέδιο στη Βουλή.

Οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι αποφεύγουν ουσιαστικά το πρόβλημα και με ένα καθαρά επικοινωνιακό τέχνασμα επιχειρούν να μεταδώσουν μήνυμα ενότητας και συμπόρευσης. Έτσι, οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης θα μετάσχουν στο γεύμα που παραθέτει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Αυτή ήταν μια επιβεβλημένη κίνηση κατά τον πρωθυπουργό, ώστε να αισθανθούν οι Βενιζέλος και Κουβέλης ότι όχι μόνο δεν είναι κομπάρσοι και «δορυφόροι» της Ν.Δ., αλλά έχουν λόγο και άποψη και, όποτε κρίνεται απαραίτητο, μπορούν και να παρευρίσκονται σε ενδιαφέρουσες συνάξεις, όπως αυτή με τον κ. Ντάισελμπλουμ.

Παρά την αναμενόμενη κοινή εμφάνιση των τριών στο γεύμα με τον νέο πρόεδρο του Eurogroup και την προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι υπάρχει ρήξη στις σχέσεις τους, το κλίμα είναι βαρύ και θεωρείται πολύ πιθανό να έχουμε και άλλα επεισόδια το επόμενο διάστημα.

Δηλώσεις

Την ίδια στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να περάσει η εικόνα στην κοινή γνώμη, ότι εάν δεν ψηφιστεί η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για την αντιμετώπιση του ρατσισμού, από τη στιγμή που δεν κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, Αντ. Ρουπακιώτη, δεν υπάρχει πρόβλημα.
O πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δήλωσε ότι δεν είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένος με τις εξελίξεις επί του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, ενώ αποκάλυψε ότι αρχικά ο Αντ. Σαμαράς είχε συμφωνήσει ρητά να κατατεθεί, αλλά άλλαξε άποψη λόγω τακτικών υπολογισμών.
Το κομβικό σημείο όμως στη συνέντευξη του Φ. Κουβέλη ήταν όταν είπε πως «εμείς δεν θέλουμε να κινδυνεύσει η σταθερότητα της κυβέρνησης», αναδεικνύοντας και αυτός, όπως και οι κκ. Σαμαράς και Βενιζέλος, τη σημασία που έχει η διατήρηση της κυβερνητικής συνοχής.
Στην ίδια γραμμή εκπέμπονται και καθησυχαστικά μηνύματα από το Μέγαρο Μαξίμου, με στενούς συνεργάτες του κ. Σαμαρά να λένε ότι οι διαφωνίες μεταξύ τριών διαφορετικών κομμάτων υπάρχουν, αλλά δεν θα αποτελέσουν αιτία για οριστική ρήξη.
Όμως, οι ιδεολογικές αποστάσεις υπάρχουν, ενώ είναι εμφανής και η διαφορά αντίληψης για σειρά θεμάτων. Το αρνητικό για την τρικομματική κυβέρνηση είναι και το κλίμα που δημιουργήθηκε εσχάτως από τα διεθνή ΜΜΕ, που βλέπουν κίνδυνο ρήγματος στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Στα επιτελεία και των τριών κυβερνητικών εταίρων, παρά την ένταση των τελευταίων ημερών, αναγνωρίζουν ότι πρέπει να συνεχισθεί η στήριξη της παρούσας κυβέρνησης, αν και πρέπει άμεσα να λυθούν τα προβλήματα συντονισμού.

Μ.Κ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα