Έκκληση από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας

Έκτακτη διήμερη δράση εθελοντικής αιμοδοσίας την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Ιουλίου στο Μετρό Συντάγματος

«Με μια στάση στο Σύνταγμα και λίγο από τον χρόνο σου, μπορείς να σώσεις ακόμα και 3 ζωές»: με αυτό το μήνυμα απευθύνει σήμερα έκτακτη πρόσκληση για εθελοντική αιμοδοσία προς τους κατοίκους της Αττικής το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ).

«Οι ανάγκες για αίμα δεν κάνουν διακοπές και αυτό καθιστά το ραντεβού μας για εθελοντική προσφορά αίματος ακόμα πιο σημαντικό αυτή την περίοδο, καθώς η προσέλευση των εθελοντών αιμοδοτών στις υπηρεσίες αιμοδοσίας μειώνεται. Την ίδια στιγμή όμως που η προσφορά αίματος μειώνεται, οι ανάγκες παραμένουν σε υψηλό επίπεδο με τις ανάγκες των πολυμεταγγιζόμενων ατόμων, των πασχόντων με μεσογειακή αναιμία αλλά και των τραυματιών από τα τροχαία που αυξάνονται λόγω της κινητικότητας των συμπολιτών μας εξαιτίας των θερινών διακοπών» επισημαίνει το ΕΚΕΑ.

Η έκτακτη διήμερη δράση εθελοντικής αιμοδοσίας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Ιουλίου στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων Σταθμού Μετρό Συντάγματος, σε συνεργασία με τη ΣΤΑΣΥ καθώς και με τη συμμετοχή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, με ωράριο κατάλληλα διαμορφωμένο για τη διευκόλυνση της προσέλευσης των εθελοντών αιμοδοτών.

Συγκεκριμένα, το ωράριο έχει ως εξής:

Παρασκευή 22/7, 14.30-19.30μμ και
Σάββατο 23/7, 10.00-15.00μμ.

Για τον προγραμματισμό ραντεβού οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα 2132146726 – 2132146710 (Δευτέρα 18/7 έως Πέμπτη 21/7, 8.30-14.30).

Για τη διεξαγωγή της αιμοδοσίας θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εθελοντών αιμοδοτών και συγκεκριμένα:

• χορήγηση του προβλεπόμενου από τον ΕΟΔΥ εξοπλισμού ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό) για το προσωπικό και τους εθελοντές αιμοδότες που θα συμμετάσχουν
• αποστείρωση στις καρέκλες αιμοδοσίας
• τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των καρεκλών αιμοδοσίας
• τηλεφωνικά ραντεβού, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού

Όσοι αιμοδότες έχουν εμβολιαστεί στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών, μπορούν να αιμοδοτήσουν εφόσον αισθάνονται καλά. Στην περίπτωση που μετά τον εμβολιασμό παρουσιαστούν ήπιες αντιδράσεις, μπορούν να προσφέρουν αίμα 7 ημέρες μετά την πάροδο των συμπτωμάτων.

Για να δώσει κάποιος αίμα χρειάζεται:

• Να είναι 18-65 ετών
• Να έχει πάρει ένα ελαφρύ γεύμα πριν την αιμοδοσία
• Να έχει κοιμηθεί τουλάχιστον 5 ώρες
• Εάν έχει κάνει τατουάζ ή piercing, να έχουν παρέλθει 4 μήνες.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα