«Εκτός εαυτού» Σκανδαλίδης – Χαρακόπουλος στη Βουλή

Αιτία της πολιτικής διαμάχης ο εκλογικός νόμος

Στη Βουλή μεταφέρθηκαν οι εντάσεις ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, εντάσεις που προκαλεί το άνοιγμα της συζήτησης εντός της κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου λόγω της άρνησης Ανδρουλάκη να στηρίξει κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κ. Μητσοτάκη ή τον Αλ. Τσίπρα.

Άκουσον – άκουσον

Στο δημόσιο διάλογο που διεξάγεται με πρωτοβουλία βουλευτών της ΝΔ και υπουργών που χρεώνουν στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ τυχόν νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου παρενέβη ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ μιλώντας στην Ολομέλεια για νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης στην Ολομέλεια, επιτέθηκε στην κυβέρνηση κατηγορώντας την για κατάργηση ουσιαστικά της δημοκρατίας καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ απαγορεύει σε ένα άλλο κόμμα να έχει τελείως διαφορετική άποψη για τη διακυβέρνηση και την πολιτική σταθερότητα.

«Δεν ξέρω για τις δημοσκοπήσεις αν αποτυπώνουν τη πραγματική εικόνα, αλλά σίγουρα τις έχετε ως εργαλείο. Θέλει η κυβέρνηση, άκουσον- άκουσον να αλλάξει τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού τώρα, φέρνει ξανά στο προσκήνιο την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Άρχισαν οι προειδοποιητικές βολές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκανδαλίδης.

Παραπάει

Στον κ. Σκανδαλίδη απάντησε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επαναλαμβάνοντας τα όσα δήλωσε και χτες και τόνισε ότι η συζήτηση για μια νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου οφείλεται στην «άκρως αντιθεσμική συμπεριφορά από τον κ. Ανδρουλάκη που λέει ότι δεν θα σεβαστεί την λαϊκή εντολή, δεν θα δεχόταν τον αρχηγό του πρώτου κόμματος να είναι πρωθυπουργός», προσθέτοντας ότι «η χώρα θα έμπαινε σε πολιτική αστάθεια έχοντας και τον γείτονα εξ ανατολών. Χρειαζόμαστε ισχυρή κυβέρνηση που θα παίρνει αποφάσεις γρήγορα».

Παράλληλα επιτέθηκε στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ λέγοντας πως «παραπάει να να μιλούν για πολτικαντισμό αυτοί που το ’89 άλλαξαν τον εκλογικό νόμο προεκλογικά και χρειάστηκαν 3 αναμετρήσεις και 47% για να σχηματίσει πλειοψηφία η ΝΔ».

Οδηγεί στην κατάργηση της δημοκρατίας

Ανταπαντώντας ο Κώστας Σκανδαλίδης επέμεινε ότι «το πρόβλημα της διακυβέρνηση δεν είναι μόνο ο σχηματισμός κυβέρνησης αλλά ο τρόπος της διακυβέρνησης. Αν ένα κόμμα έχει τελείως διαφορετική άποψη, πρέπει να κάνει κανείς κυβέρνηση με τον κ. Μητσοτάκη στο όνομα της σταθερότητας; Αν εμείς διαφωνούμε θα βάλουμε υπουργούς στη κυβέρνηση Μητσοτάκη ή Τσίπρα; Εμείς θεωρούμε ότι είναι η πολιτική σας παράγοντας θεσμικής αστάθειας. Θα μας το απαγορεύσετε; Για όνομα του θεού! Η δημοκρατία κυβερνιέται στη βάση του κυβερνητικού προγράμματος συμφωνημένου από ομοϊδεάτες εκτός αν υπάρχει εθνική κρίση. Ο λαός αποφασίζει. Θα καταργήσετε τις διαφορές των κομμάτων στο όνομα σταθερότητας; Η ακραία λογική σταθερότητας πάση θυσία οδηγεί στη κατάργηση δημοκρατίας».

Καταστρατηγείται ο σεβασμός στη λαϊκή κυριαρχία

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επανήλθε και σημείωσε απευθυνόμενος στον κ. Σκανδαλίδη: «Δεν είπα ότι θα αποκλείσουμε τον μετεκλογικό διάλογο. Πρέπει να συμφωνήσουμε σε κυβερνητικό πρόγραμμα για συνεργασία, είναι αυτονόητο. Όμως όταν ο αρχηγός σας εκ προοιμίου λέει ότι δεν θα δεχθεί, ο αρχηγός του πρώτου κόμματος να είναι και πρωθυπουργός, δεν καταστρατηγείται ο σεβασμός στη λαϊκή κυριαρχία; Γι’ αυτό αναγκαζόμαστε να κάνουμε τη συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Η συνεργασία προϋποθέτει συμφωνία σε κοινό πρόγραμμα κυβερνητικό, βάζετε όμως προϋπόθεση να μην είναι πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος».

Παρεμβαίνοντας, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας, υποστηριξε ότι οι απόψεις που θέλουν τον αρχηγό του πρώτου κόμματος να μην γίνεται πρωθυπουργός, αλλοιώνουν τη βούληση του ελληνικού λαού.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα