ΕΛ.ΠΕ.: Ξανάδωσαν ζωή στο Δημοτικό Θέατρο Μάνδρας

Ένας χώρος πολιτισμού, το Δημοτικό Θέατρο στη Μάνδρα Αττικής, που είχε καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά από τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή τον Νοέμβριο του 2017, ξαναστήθηκε στα… πόδια του χάρη στη σημαντική χορηγική βοήθεια του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ.

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

Μόλις 6 ημέρες επαναλειτουργίας μετρά το δημοτικό θέατρο της Μάνδρας «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ», μετά το πέρας των τεχνικών εργασιών ανακαίνισης στις οποίες προέβη με χορηγικά κονδύλια του ελληνικού ενεργειακού ομίλου η θυγατρική εταιρεία των ΕΛ.ΠΕ., «ASPROFOS Engineering».

Συγκεκριμένα, την περασμένη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου, με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Παράδοσης – Παραλαβής ανάμεσα στην τεχνική εταιρεία και τη δημοτική Αρχή, οι συνολικής χωρητικότητας 288 θέσεων ανακαινισμένες και σύγχρονες εγκαταστάσεις του θεάτρου αποδόθηκαν και πάλι προς χρήση και αξιοποίηση από την τοπική κοινωνία.

Από την απόλυτη καταστροφή…

Το Δημοτικό Θέατρο Μάνδρας, που είχε κατασκευαστεί τη δεκαετία του 1960, είναι συνολικού εμβαδού περίπου 550 τετραγωνικών μέτρων και φιλοξενεί πλήθος δράσεων, όπως θεατρικές παραστάσεις, εκδηλώσεις πολιτιστικών φορέων, κινηματογραφικές προβολές και σχολικές εκδηλώσεις. Κατά τη διάρκεια της  θεομηνίας του Νοεμβρίου 2017, ο χώρος υπέστη εκτεταμένες ζημιές.

Είναι  ενδεικτικό ότι το νερό, μαζί με φερτά υλικά και λάσπες, ξεπέρασε σε ύψος τα 2 μέτρα και διέτρεξε όλους τους ισόγειους χώρους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφούν ο χώρος υποδοχής, το σύνολο των δαπέδων, τα καμαρίνια και οι βοηθητικοί χώροι, οι μονάδες κλιματιστικών, η ηλεκτρική υποδομή, τα μεγαφωνικά συστήματα, το σύνολο σχεδόν των κουφωμάτων, η θεατρική σκηνή, οι περιφράξεις κ.λπ.

…στην «ανάσταση»!

Μπροστά σε αυτήν τη σχεδόν απόλυτη καταστροφή η άμεση ανταπόκριση στο αίτημα της δημοτικής Αρχής της Μάνδρας για χείρα βοηθείας στην αποκατάσταση των ζημιών ήταν εκ των ων ουκ άνευ για τη διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ., η οποία στο πλαίσιο των δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που υλοποιεί σε όμορους δήμους ανέθεσε το σύνολο των απαιτούμενων εργασιών στην «ASPROFOS Engineering».

Κι όλα αυτά συνέβησαν σε χρόνους… dt, αν αναλογιστεί κανείς ότι σε διάστημα μόλις 6 μηνών ολοκληρώθηκαν οι αναγκαίες μελέτες του έργου (Ιούνιος 2018), ξεκίνησαν οι κατασκευαστικές εργασίες (Αύγουστος 2018), ώσπου τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους ολοκληρώθηκε το πρότζεκ της «ανάστασης».

Αναλυτικά, οι εργασίες του έργου αποκατάστασης και ανακαίνισης του Δημοτικού Θεάτρου Μάνδρας αφορούσαν:

-Αποξηλώσεις, καθαιρέσεις, καθαρισμούς, απομάκρυνση φερτών υλικών.

-Αποξήλωση και αντικατάσταση με σύγχρονα υλικά δαπέδων και σκηνής Θεάτρου.

-Ανακαίνιση τουαλετών και καμαρινιών με χρήση σύγχρονων υλικών.

-Αντικατάσταση παλαιών καθισμάτων με νέα, υφασμάτινα και εργονομικά.

-Αποκατάσταση και αναβάθμιση χώρου υποδοχής.

-Κατασκευή WC ΑΜΕΑ και διαμόρφωση ραμπών για την εν γένει εξυπηρέτησή τους.

-Ανακατασκευή εσωτερικών κλιμάκων για την πρόσβαση στις τουαλέτες.

-Αντικατάσταση φθαρμένων εσωτερικών πορτών.

-Τοποθέτηση νέων μονάδων κλιματιστικών, ανώτερης ενεργειακής κλάσης.

-Καθαρισμό θερμαντικών σωμάτων και έλεγχο ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.

-Διαμόρφωση ρύσεων και τοποθέτηση πλακών πεζοδρομίου στον εξωτερικό χώρο.

-Εσωτερικούς και εξωτερικούς ελαιοχρωματισμούς.

Καλύτερα από πριν…

Στη διάρκεια της εκδήλωσης-τελετής που έλαβε χώρα για παράδοση-παραλαβή του έργου, η δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας, Ιωάννα Κριεκούκη, ευχαρίστησε τον πρόεδρο Στάθη Τσοτσορό και το Δ.Σ. των ΕΛ.ΠΕ., καθώς και την εταιρεία «ASPROFOS» για την ταχύτατη και άρτια επισκευή του θεάτρου, λέγοντας ότι η ζωή στη Μάνδρα αρχίζει πλέον να επανέρχεται σε φυσιολογικούς ρυθμούς και παραδεχόμενη ότι το θέατρο είναι πλέον σε καλύτερη κατάσταση από εκείνη που βρισκόταν πριν από την καταστροφή του.

Από την πλευρά τους τόσο η διευθύντρια ΕΚΕ των ΕΛ.ΠΕ., Ράνια Σουλάκη, όσο και ο πρόεδρος της «ASPROFOS ENGINEERING S.A», Βασίλης Κουνέλης, επεσήμαναν ότι ο όμιλος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ενίσχυσης της ελληνικής κοινωνίας, όπου χρειαστεί, θυμίζοντας ότι τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ήταν από τους πρώτους που στάθηκαν εξ αρχής στο πλευρό των πλημμυροπαθών προσφέροντας καύσιμα, γεύματα στους κατοίκους και είδη πρώτης ανάγκης.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης