Ελαφονήσι: Τέλος τα αυτοκίνητα – Μόνο με τα πόδια η πρόσβαση στην παραλία

Αντιδράσεις των κατοίκων

Μόνο με τα πόδια μπορεί να μεταβεί εδώ και μερικές ημέρες κάποιος σε μία από τις πιο ωραίες παραλίες στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο που είναι πόλος έλξης για χιλιάδες τουρίστες. Συγκεκριμένα για το Ελαφονήσι, καθώς ο Δήμος αποφάσισε να τοποθετήσει μία μπάρα στην είσοδο της παραλίας με στόχο τον περιορισμό της πρόσβασης των οχημάτων.

Ο στόχος της μπάρας είναι να σταματήσει η καταστροφή των αμμοθίνων, οι οποίες κάθε χρόνο μετατρέπονται σε πάρκινγκ αλλά και γενικότερα η προστασία του οικοσυστήματος της περιοχής, το οποίο ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 με κύριο προστατευόμενο αντικείμενο τις μοναδικές της αμμοθίνες με άρκευθους (κρινάκια).

Μάλιστα σύμφωνα με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος (ΟΦΥΠΕΚΑ), στην ευθύνη του οποίου βρίσκεται η περιοχή, η παραλία δέχεται περισσότερους από 5.000 επισκέπτες ημερησίως ενώ οι αμμοθίνες έχουν μετατραπεί σε χώρους στάθμευσης.

Οι  Δήμοι Κισσάμου και Καντάνου – Σελίνου στους οποίους υπάγεται διοικητικά το Ελαφονήσι, έχοντας στο πλευρό τους όπως σημειώνει η «Καθημερινή» το τμήμα Περιβάλλοντος της περιφερειακής ενότητας Χανίων, το οποίο διαπίστωσε «μεγάλη επισκεψιμότητα και ανεξέλεγκτη κίνηση τροχοφόρων, στάθμευση τροχόσπιτων και γενικά οχημάτων εκτός υφιστάμενης δημοτικής οδού πρόσβασης στην παραλία», ζήτησε τη συνδρομή του υπουργείου Περιβάλλοντος, ώστε να είναι νόμιμη η τοποθέτηση της μπάρας.

Στις 31 Ιουλίου αναρτήθηκε στη Διαύγεια η απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος στην οποία αναφέρεται η κείμενη ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία βάσει της οποίας απαιτείται λήψη σειράς μέτρων πρόληψης περιβαλλοντικής ζημίας στην περιοχή του Ελαφονησίου, ένα από τα οποία είναι και η τοποθέτηση της «μπάρας».

Η απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος, Θεόδωρου Σκυλακάκη, αναφέρει ότι η μπάρα πρέπει να τοποθετηθεί εκεί όπου τελειώνει η ασφαλτόστρωση, δηλαδή περίπου 450 μέτρα από τον αιγιαλό σε σημείο που είναι δυνατή η αναστροφή. Η φύλαξη της περιοχής για δίκυκλα που μπορούν να παρακάμψουν τη μπάρα ή για εναλλακτικές οδούς έχουν αναλάβει οι δύο δήμοι.

Πλέον με το νέο καθεστώς, οι πολίτες θα κατεβαίνουν στην παραλία με τα πόδια (απόσταση περίπου 350 μ.). Η απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις από τους κατοίκους. Συγκεκριμένα την Πέμπτη (3/8),  κάτοικοι των περιοχών της Χρυσοσκαλίτισσας και του Ελαφονησίου προχώρησαν σε ολιγόωρο συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου που οδηγεί στην παραλία, διαμαρτυρόμενοι για το πρόβλημα της λειψυδρίας που παρατηρείται στην περιοχή κυρίως κατά τους θερινούς μήνες αιχμής, αλλά και «για όσα διαδραματίζονται τους τελευταίους μήνες στην περιοχή, τα οποία δυσφημούν τον τόπο και αποτρέπουν τους επισκέπτες να βρεθούν σε μια από τις διασημότερες παραλίες της Κισσάμου».

Σύμφωνα με τους κατοίκους, μεγάλο πρόβλημα αποτελεί πλέον και η τοποθέτηση της μπάρας, με την οποία είναι σύμφωνοι αλλά υπό προϋποθέσεις και εφόσον δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές, για την προστασία της προστατευόμενης περιοχής και την αποφυγή ταλαιπωρίας των επισκεπτών.

Τα αιτήματα στα οποία αναφέρθηκαν οι κάτοικοι είναι:

  • Επίλυση του ζητήματος της έλλειψης νερού.
  • Να επιτρέπεται η κάθοδος οχημάτων στα οποία επιβαίνουν ΑμεΑ, άνθρωποι με προβλήματα υγείας και όσοι γενικότερα δεν είναι δυνατόν να περπατήσουν κάτω από τον καυτό ήλιο για να απολαύσουν το μπάνιο τους στο Ελαφονήσι.
  • Έναρξη μεταφοράς πολιτών από τις θέσεις στάθμευσης προς την παραλία, με λεωφορείο ή άλλο μέσο μεταφοράς.
  • Διαρκής και αποτελεσματική καθαριότητα.
  • Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας.
  • Άμεση στελέχωση ιατρού για την προστασία και την πρόληψη των επισκεπτών.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης δημιουργήθηκαν ουρές οχημάτων που είχαν κατεύθυνση προς το Ελαφονήσι, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Η απάντηση των Δήμων

Οι Δήμοι Κισσάμου και Καντάνου – Σελίνου που πήραν την απόφαση με σχετική τους απάντηση υπεραμύνθηκαν της απόφασής τους για την τοποθέτηση μπάρας όπως αναφέρει το neakriti.gr.

«Οι Δήμοι Κισσάμου και Καντάνου – Σελίνου πήραν σχετική απόφαση Δ.Σ. για διάφορα μέτρα προστασίας στην προστατευόμενη περιοχή Λαφονησίου στο πλαίσιο αντίστοιχων αποφάσεων της ειδικής Επιτροπής που συστάθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και στην οποία συμμετέχουν οι Δήμοι με ένα μέλος ο καθένας.

Ένα από τα μέτρα ήταν η τοποθέτηση «μπάρας» η οποία εμποδίζει τα οχήματα να προσεγγίζουν τον πυρήνα της προστατευόμενης περιοχής Λαφονησίου.

Η απόφαση αυτή πολεμήθηκε με πολλές δικαιολογίες από μικρό μέρος της μείζονος αντιπολίτευσης όπου και καταψήφισε την απόφαση. Χθες, αναρτήθηκε στη Διαύγεια αντίστοιχη απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος στην οποία αναφέρεται η κείμενη ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία βάσει της οποίας απαιτείται λήψη σειράς μέτρων πρόληψης περιβαλλοντικής ζημίας στην περιοχή Λαφονησίου, ένα από τα οποία είναι και η τοποθέτηση της ‘μπάρας’.

Η απόφαση του υπουργού επιβεβαιώνει το ορθόν των αποφάσεων των δύο Δήμων και σημειωτέον χρησιμοποιεί τα ίδια επιχειρήματα και επικαλείται την ίδια νομοθεσία που αναφέρονται στις σχετικές αποφάσεις των δύο Δήμων.

Συνεχίζουμε στην πράξη και όχι στα ωραία λόγια, υλοποιώντας τον πλήρη σχεδιασμό που υπάρχει για την προστασία αναβάθμισης και ανάπτυξης των προστατευόμενων περιοχών Natura του δήμου μας, μεταξύ των οποίων είναι οι παγκοσμίου φήμης περιοχές Μπάλου, Λαφονησίου και Φαλασσάρνων.

Προσπαθούμε να υπηρετήσουμε το συμφέρον των πολλών, άσχετα από δυσκολίες. Τα συμφέροντα των λίγων, τα αφήνουμε σε άλλους πρόθυμους».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα