Ελβετία και Κίνα σε ιστορική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου

 Στην υπογραφή μίας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου κατέληξαν σήμερα Κίνα και Ελβετία, την πρώτη αυτού του είδους με χώρα της ηπειρωτικής Ευρώπης μετά από δύο χρόνια επίπονων διαπραγματεύσεων.

Ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου Γκάο Χουσένγκ και ο ελβετός υπουργός Οικονομικών Γιόχαν Σνάιντερ-Άμαν υπέγραψαν το σύμφωνο στο Πεκίνο, ανακοινώθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.  Το σύμφωνο αυτό ακολουθεί μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που υπογράφηκε τον Απρίλιο με την Ισλανδία, ενώ η Κίνα φέρεται ότι βρίσκεται κοντά στην υπογραφή ενός παρόμοιου συμφώνου με τη Νορβηγία.

Θα επιτρέψει στο 99,7% των κινεζικών εξαγωγών να εισέρχεται χωρίς δασμούς στην Ελβετία, ενώ η Κίνα θα εξαιρέσει τελικώς από δασμούς το 84,2% των ελβετικών εξαγωγών, δήλωσε ο Γκάο.  Eπίσης η συμφωνία θα διευκολύνει το εμπόριο μέσω νέων κανόνων που διέπουν το περιβάλλον, την εργασία, την πνευματική ιδιοκτησία και τις κυβερνητικές προμήθειες, πρόσθεσε ο Κινέζος υπουργός.

Ο Γκάο δήλωσε μάλιστα πως πρόκειται για μια «συνολική, υψηλής ποιότητας και αμοιβαία επωφελή συμφωνία», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Από την πλευρά του ο  Ελβετός υπουργός Οικονομικών, Γιόχαν Σνάιντερ-Άμαν, δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο “Νέα Κίνα” ότι η συμφωνία θα “αναζωογονήσει” τους εμπορικούς δεσμούς και θα προσφέρει καλύτερη προστασία στις ελβετικές εταιρείες που επιχειρούν στην Κίνα.

Η υπογραφείσα συμφωνία είναι ένα ντοκουμέντο 1.100 σελίδων, το οποίο θα πρέπει τώρα να επικυρωθεί από τις δύο χώρες.

em2

emporiooooooooooooo

 

Διαβάστε επίσης