Ελληνοτουρκικά – Φιντάν: «Ναι στην θετική ατζέντα, αλλά δεν ξεχνάμε τις διαφορές μας»

Από ελληνικής πλευράς, οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ σχολιάστηκαν ως εξής: «Ότι προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σοβαρά διαφωνίες σε συγκεκριμένα θέματα»

Τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σχολιάζουν ελληνικές διπλωματικές πηγές.

«Ναι στην θετική ατζέντα, αλλά δεν ξεχνάμε τις διαφορές μας», δήλωσε ο Χακάν Φιντάν για την ελληνοτουρκική προσέγγιση, σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να βάλουμε «στεγανά» για το Κυπριακό, ώστε να μην επηρεάζει τη διαδικασία».

«Το γεγονός ότι προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σοβαρά διαφορετικές απόψεις σε συγκεκριμένα θέματα. Αποδίδουμε έμφαση σε ζητήματα αμοιβαία επωφελή, αλλά δεν αναιρούμε τις βασικές μας θέσεις. Αυτό ακριβώς αποτυπώνεται και στη διακήρυξη των Αθηνών», σχολίασαν διπλωματικές πηγές.

Σε συνέντευξή του την Κυριακή (4/2) στο τηλεοπτικό κανάλι A Haber, ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε σε όλο το φάσμα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και έδωσε το στίγμα της Άγκυρας για την διαδικασία της ελληνοτουρκικής προσέγγισης.

Ο Φιντάν αναφέρθηκε με θερμά λόγια στην διαδικασία αυτή που ξεκίνησε με πρωτοβουλία των δυο ηγετών και πήρε ιδιαίτερη ώθηση μετά την συνάντηση τους στην Αθήνα τονίζοντας όμως ότι υπάρχουν προβλήματα που δεν ανήκουν σε αυτή την γενιά αλλά τα κληρονομήσαμε από το παρελθόν τα οποία όπως ειπε πρέπει να διαχειριστούμε με υπεύθυνο τρόπο.

Ο Τούρκος υπουργός διαχωρίζει έτσι τη θετική ατζέντα η οποία προσφέρει δυνατότητες ενίσχυσης της συνεργασίας σε μια σειρά τομείς όπως η οικονομία, ο τουρισμός, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός , η διευκόλυνση των Τούρκων τουριστών στα ελληνικά νησιά, οι μεταφορές όπως και η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης .

Όμως σπεύδει να απαριθμήσει και τα «χρόνια προβλήματα» που αφορούν το «καθεστώς των νησιών του Αιγαίου , θέματα που αφορούν τον εξοπλισμό τους , τον καθορισμό του εναέριου χώρου και άλλα» για τα οποία όπως είπε οι δυο πλευρές αναζητούν τρόπους για την αντιμετώπιση τους με «νέα αντίληψη».

Πάντως ο Τούρκος υπουργός επισημαίνει ότι υπάρχει συμφωνία για μείωση της στρατιωτικής έντασης κάτι που μέχρι στιγμής τηρείται και κάνει ειδική αναφορά στην καλή συνεργασία για το θέμα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης

Σε μια στιγμή που ξεκινούν δειλά οι προσπάθειες για αναζήτηση κοινού εδάφους για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό ο Χακάν Φιντάν δηλώνει ότι οι δυο πλευρές έχουν συμφωνήσει ότι από μόνο του είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα το οποίο δεν θα πρέπει να επικεντρώνονται τόσο πολύ και να δούμε πως μπορούμε να βελτιώσουμε τα θέματά μας ειδικά στο Αιγαίο και στη συνέχεια την κατάσταση των ομοεθνών μας…».

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την αγορά των F-35 από την Ελλάδα ο Τούρκος υπουργός δήλωσε τι «θα δούμε πώς θα αλλάξουν οι ισορροπίες με την παράδοση των μαχητικών F-35 στην Ελλάδα, και αν θα αλλάξουν πρέπει να το εξετάσουμε» κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην έγκριση της πώλησης των F-16 στην Τουρκία ενώ επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα να αποδεχθεί όρους η Τουρκία για την επιστροφή της στο πρόγραμμα των F-35.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα