Ελληνοτουρκικά: Λύση «out of the box» η συμμαχία για το μεταναστευτικό

Ανοιχτή γραμμή Γεραπετρίτη - Φιντάν, με στόχο να «αποσυμπιέζονται άμεσα οι διαφωνίες και να μην μετατρέπονται σε κρίσεις»

Για την επίτευξη μίας διμερούς συμφωνίας στο μεταναστευτικό μέσα στους επόμενους μήνες εργάζονται Ελλάδα και Τουρκία, μετά και τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη.

Πρόκειται για μία λύση “out of the box”, όπως την περιέγραψε κυβερνητικό στέλεχος μετά την συνάντηση ΜητσοτάκηΕρντογάν στη Νέα Υόρκη και ήδη οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών.

Ήδη, μετά την συνάντηση των δύο ηγετών στο Βίλνιους εγκαταστάθηκε μία ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας μεταξύ του Γιώργου Γεραπετρίτη και του Χακάν Φιντάν με στόχο να «αποσυμπιέζονται άμεσα οι διαφωνίες και να μην μετατρέπονται σε κρίσεις». Μάλιστα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι δύο υπουργοί έχει χρειαστεί το προηγούμενο διάστημα να σηκώσουν το τηλέφωνο και να λειτουργήσουν πυροσβεστικά στο πεδίο.

Το μεταναστευτικό αποτελεί κοινή πρόκληση, όπως συμφώνησαν ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος στη συνάντηση τους και εξετάζονται τρόποι ώστε να αντιμετωπίσουν από κοινού τα δίκτυα διακινητών, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε στον συνομιλητή του ότι «πρέπει να σταματήσουμε να έχουμε βάρκες στο νερό».

Για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, διπλωματικές πηγές στη Νέα Υόρκη, εξηγούσαν ότι το πρώτο επίπεδο αφορά την παραμονή των δύο χωρών για μεγάλο διάστημα σε καθεστώς νηνεμίας και καταλλαγής και ει δυνατόν να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα. «Στόχος μας είναι μία μακρά και βιώσιμη ηρεμία στη περιοχή», όπως τονίζεται. Το μείζον βέβαια παραμένει ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών. Παρότι, οι ίδιες πηγές, χαρακτηρίζουν πρώιμη την συζήτηση και πολύ περισσότερο την επίτευξη συμφωνίας, σημειώνουν ότι υπάρχει πραγματική διάθεση και από τις δύο πλευρές να προχωρήσει ο διάλογος.

Μάλιστα, εξηγούσαν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτή η συζήτηση αφού έχουν προηγηθεί 64 γύροι διερευνητικών επαφών. Συγκεκριμένος ορίζοντας, όμως δεν υπάρχει. Στις συζητήσεις που έχουν κάνει οι υπουργοί Εξωτερικών έχουν καταλήξει ότι το χρονικό πλαίσιο δεν πρέπει να είναι ασφυκτικό, αλλά να είναι σταδιακή η εξέλιξη. Να προχωρήσουν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και να χτιστεί μία δυναμική μέσα από σειρά δράσεων της θετικής ατζέντας που θα εδραιώσουν και στις δύο χώρες το κλίμα νηνεμίας.

Στόχος είναι να «σπάσουν οι αδράνειες» και να υπάρξουν αποτελέσματα, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές. Και υπάρχει το κατάλληλο κλίμα, καθώς στις συζητήσεις που έχουν γίνει μεταξύ των ηγετών σε Βίλνιους και Νέα Υόρκη «δεν έχουν ακουστεί οι λέξεις που αφορούν τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας», όπως σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος αναφερόμενο στα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφές σε όλους τους τόνους ότι οι διαφορές των δύο χωρών μπορούν να επιλυθούν μόνο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και της καλής γειτονίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα