Εμφυλιοπολεμική η προεκλογική κούρσα στο ΚΙΝΑΛ

Όσο και εάν η ηγετική ομάδα του ΚΙΝΑΛ τονίζει ένθεν κακείθεν ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία και όχι τα ζητήματα σχετικά με τις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου, όλοι μπορούν να κατανοήσουν πως η προεκλογική περίοδος στο Κίνημα Αλλαγής έχει ξεκινήσει.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Αυτό, όμως, που πρωτίστως ανησυχεί τους πλέον νηφάλιους είναι ότι από τη στιγμή που ο προεκλογικός αγώνας έχει ξεκινήσει από νωρίς είναι βέβαιο ότι θα φτάσουμε την εποχή που θα ανοίξουν οι κάλπες με το κλίμα να μην είναι απλά φορτισμένο, αλλά θα κινείται στα όρια του εμφυλιοπολεμικού. Αν μάλιστα η ηγετική ομάδα του ΚΙΝΑΛ ερμηνεύσει το καταστατικό κατά το δοκούν, τότε οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου θα διεξαχθούν τον Φεβρουάριο του 2022, δηλαδή ένα μήνα πριν από το προγραμματισμένο συνέδριο που είναι για τον Μάρτιο του 2022.

Ακόμη και ο πιο αδαής μπορεί να κατανοήσει πως μία μακρά προεκλογική περίοδος θα ισοπεδώσει το ΚΙΝΑΛ. Διότι πολύ απλά οι ψηφοφόροι, ή έστω τα απλά μέλη θα σκεφθούν τη γνωστή παροιμία «κακό χωριό τα λίγα σπίτια». Διότι θεωρητικά οι ρυθμοί του προεκλογικού αγώνα κινούνται σε χαμηλό τέμπο, αλλά το δηλητήριο εκτοξεύεται από όλες τις πλευρές. Η Γεννηματά και οι συνεργάτες της κατηγορούνται υπογείως για ανικανότητα, ο Ανδρέας Λοβέρδος ως ο άνθρωπος που προμοτάρει το Μαξίμου, ο Νίκος Ανδρουλάκης ως ο άνθρωπος που χρησιμοποιείται ως πρωταγωνιστής του κουκλοθέατρου και από πίσω του κινούν τα νήματα οι Σημίτης και Βενιζέλος, ο Παύλος Γερουλάνος χαρακτηρίζεται ως υπερφίαλος αστός, ενώ ο Χάρης Καστανίδης ότι είναι ο προπομπός του Παπανδρέου και των νέων κηπουρών.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πως όταν έχει επέλθει –μέσω του εμβολιασμού– η λεγόμενη ανοσία της αγέλης, τότε έχουμε να δούμε αλησμόνητες στιγμές… αγάπης, συντροφικότητας και… λατρείας. Διότι θα ξαμοληθούν όλοι για να πείσουν για τις ικανότητές τους και τότε ο στίχος του γνωστού ποιήματος «Βαστάτε Τούρκοι τ’ άλογα λίγο να ξανασάνω, να χαιρετίσω τα βουνά και τις κοντοραχούλες» δεν θα είναι αρκετό για το τι θα συμβεί. Απλά να σημειώσουμε ότι αυτό το υπέροχο ποίημα το έκανε δημοτικό τραγούδι η αείμνηστη Δόμνα Σαμίου και το ηχογράφησε το 1963. Το τραγούδησε ο Λάμπρος Παπαθανασίου, ενώ στο κλαρίνο ήταν ο Παναγιώτης Κοκοντίνης.

 Το λάθος

Αναμφίβολα το μεγάλο λάθος το έκανε η ίδια η κα Γεννηματά, όταν σε μία περίοδο που ήταν στα πάνω της, τον Σεπτέμβριο του 2020, άνοιξε το θέμα πιστεύοντας ότι θα τους πιάσει στον ύπνο. Το μόνο που πέτυχε ήταν να αφυπνίσει δυνάμεις που μέχρι εκείνη την ώρα βρισκόταν σε ύπνωση.

Δεν αποδίδει η στρατηγική των ίσων αποστάσεων που έχει επιλέξει η Φώφη Γεννηματά

Οι δημοσκοπήσεις δεν δικαιώνουν την κα Γεννηματά. Ούτε του κόμματος, ούτε και αυτές –οι λίγες, να σημειώσουμε– που μέτρησαν τη δυναμική των υποψηφίων για την προεδρία. Αναμφίβολα η κα Γεννηματά ποντάρει στον εσωκομματικό μηχανισμό, αλλά είναι πολύ λογικό κι αυτός να βρίσκεται σε αδράνεια, καθώς λόγω κορωνοϊού ποιος έχει όρεξη να ακούει τους δοτούς γραμματείς των νομαρχιακών επιτροπών. Η ίδια και οι συνεργάτες της επιμένουν ότι το ΚΙΝΑΛ στοχεύει σε δύο μέτωπα. Στην κεντροαριστερή δεξαμενή εκτός ΣΥΡΙΖΑ που αναζητεί αντιπολιτευτική στέγη, αλλά και στις απώλειες που εκτιμά ότι επιφέρει στη Ν.Δ. η κυβερνητική φθορά.

Προς το παρόν, η συγκεκριμένη στρατηγική δεν αποδίδει. Η Νέα Δημοκρατία κρατά τις δυνάμεις της και παρά τις αστοχίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη μάλλον αβγατίζει τις ψήφους από το κέντρο και την κεντροαριστερά. Από την άλλη, οι απογοητευμένοι από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πολλοί (σχεδόν οι μισοί που τον ψήφισαν το 2019), αλλά προτιμούν να πάνε σπίτι τους, παρά να εμπιστευθούν το ΚΙΝΑΛ της Φώφης. Ήδη το ΚΙΝΑΛ αύξησε τα ντεσιμπέλ της αντιδεξιάς ρητορικής, αλλά κανείς δεν του δίνει σημασία. Το ίδιο βέβαια ισχυρίζεται ότι ασκεί υπεύθυνη αντιπολίτευση. Τώρα πώς μπορούν να συνυπάρξουν η υπεύθυνη αντιπολίτευση και η ρητορική που παραπέμπει στη δεκαετία του ’80; Προφανώς η ηγεσία είναι σε δυσαρμονία με τη βάση, η οποία τρέφει συμπάθεια για τον πρωθυπουργό.

Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης διατηρεί προς ώρας χαμηλούς τόνους, αλλά βέβαια στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ξεκαθάρισε ότι δεν δέχεται να πάνε πιο πίσω οι εκλογές. Οπότε εάν η ηγετική ομάδα ακολουθήσει τα όσα ισχυρίζεται ο Κεγκέρογλου, ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Φεβρουάριο του 2022, τότε οι πολίτες ως φιλοθεάμον κοινό θα απολαύσουν μεγάλες στιγμές.

Από την πλευρά του, αντίθετη –ως προς την ένταση των κινήσεών του– φαίνεται πως είναι η τακτική του Ανδρέα Λοβέρδου. Παρ’ ότι επέλεξε να μην ανεβάσει τους τόνους μετά την καθαίρεσή του, ο πρώην υπουργός εδώ και εβδομάδες προωθεί εσωτερικά την υποψηφιότητά του, ενώ οι βολές αμφισβήτησης προς την κα Γεννηματά κρατούν ενεργό το εσωκομματικό μέτωπο, οδηγώντας παράλληλα τις σχέσεις των δύο σε ιστορικό ναδίρ.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα