Εμπαιγμός (και) με το Προσφυγικό: «Κάντε υπομονή» και… βλέπουμε

Έκκληση στο λαό της Χίου και τους φορείς του νησιού να βοηθήσουν στην εφαρμογή λύσεων που θα οδηγήσουν σε αποσυμφόρηση του νησιού από πρόσφυγες και μετανάστες και την εκτόνωση της έντασης που υπάρχει, απεύθυνε ο Γιάννης Μουζάλας.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στην Αθήνα για εκπροσώπους Μέσων Ενημέρωσης της Χίου, τόνισε χαρακτηριστικά: «Ζητάμε από το λαό της Χίου να επιδείξει την υπομονή, αλληλεγγύη και εγκράτεια που επέδειξε το προηγούμενο διάστημα και να βοηθήσει στη διαχείριση της μετανάστευσης. Είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε θετική πρόταση που δεν αμφισβητεί τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας».

Όπως εξήγησε ο κ. Μουζάλας, η πρόταση της κυβέρνησης είναι η αποσυμφόρηση του νησιού σε δύο τομείς: αποσυμφόρηση του πληθυσμού των προσφύγων και μεταναστών, «με το να έρθουν στην ενδοχώρα οι αιτούντες άσυλο που έχει κριθεί ότι το αίτημα ασύλου τους μπορεί να εξεταστεί στην Ελλάδα, με βάση τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας» και αποσυμφόρηση της έντασης «που θα επιτευχθεί με καλύτερη αστυνόμευση».

Στην πρώτη κατεύθυνση, τον τελευταίο ενάμιση μήνα έχουν μεταφερθεί 2.000 άτομα από το νησί προς την ενδοχώρα, ενώ στις δομές παραμένουν άλλοι 2.000 άνθρωποι. Όσον αφορά την εκτόνωση της έντασης, έχει προταθεί η διάλυση της Σούδας, που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο, και η δημιουργία νέου κέντρου φιλοξενίας δίπλα από τον ΧΑΔΑ, χωρητικότητας 1.000 ατόμων, σε χώρο που υπέδειξε ο δήμαρχος Χίου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα