Εμπορία βρεφών στα Χανιά: Για υιοθεσία το βρέφος που σκόπευε να πουλήσει η βιολογική του μητέρα

Δεν έπεισαν οι ισχυρισμοί της Ρουμάνας μητέρας που συνελήφθη στο αεροδρόμιο μαζί με την «μεσίτρια» της κλινικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής

Σε ανάδοχη οικογένεια στα Χανιά κατέληξε από την Παρασκευή το νεογέννητο μωράκι που είχε απομακρυνθεί από την βιολογική του μητέρα, στις 8 Αυγούστου, όταν πιάστηκε στο αεροδρόμιο να ταξιδεύει με προορισμό τη Θεσσαλονίκη, για να δώσει το παιδί της για «ιδιωτική» υιοθεσία έναντι χρηματικού ανταλλάγματος, όπως εκτιμούν οι Αρχές.

Τότε έγινε η αρχή των αποκαλύψεων για την δράση της κλινικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής των Χανίων, για την οποία κατηγορούνται οκτώ άτομα για εμπορία βρεφών, ενώ εξ αυτών έχουν προφυλακιστεί τέσσερα άτομα. Ανάμεσα σε αυτά είναι και η 37χρονη Ρουμάνα υπήκοος, κατηγορούμενη ως «μεσίτρια» υπάλληλος της κλινικής, η οποία συνελήφθη την ώρα που ταξίδευε μαζί με την λεχώνα και βιολογική μητέρα του μωρού που θα… πουλούσαν -επίσης Ρουμάνα πολίτη- όταν έγινε η αστυνομική επιχείρηση.

Μετά από τρεις μέρες στα κρατητήρια της αστυνομικής διεύθυνσης στα Χανιά και την κατάθεσή της στον ανακριτή, η λεχώνα αφέθηκε ελεύθερη ενώ το νεογέννητο, μόλις 9 ημερών τότε, μεταφέρθηκε στην Μονάδα Νεογνών του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, όπου παρέμεινε νοσηλευόμενο για δύο μήνες.

Τι υποστηρίζει η μητέρα

Το zarpanews.gr εντόπισε την νεαρή μητέρα, στις παραθαλάσσιες βίλες που χρησιμοποιούσε η κλινική για την φιλοξενία παρένθετων γυναικών, λίγο μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, μαζί με τα άλλα δύο παιδιά της -ηλικίας 1 και 3 ετών- και τον βιολογικό τους πατέρα. Η ίδια αρνείται τα πάντα και ισχυρίζεται ότι ο λόγος του ταξιδιού τους, από τα Χανιά προς τη Βόρεια Ελλάδα, ήταν να ενταχθεί στο πρόγραμμα παρένθετης μητρότητας της κλινικής – σημειώνεται ότι κατά το παρελθόν είχε υπάρξει δότρια ωαρίων και παρένθετη μητέρα.

Όπως υποστηρίζει, θα πήγαιναν στην Θεσσαλονίκη για να υπογράψουν τα χαρτιά με το ζευγάρι του οποίου το έμβρυο θα κυοφορούσε. Την ίδια εκδοχή των γεγονότων παρουσιάζει άλλωστε και η ίδια η 37χρονη «μεσίτρια» στην υπόθεση. Ισχυρίστηκε πως κατοικεί μόνιμα με τον άνδρα της στη Ρουμανία και ο λόγος που είχε έρθει στα Χανιά σε προχωρημένη εγκυμοσύνη ήταν, όπως λέει, για να ενταχθεί στο πρόγραμμα της κλινικής με σκοπό να κερδίσει κάποια χρήματα.

Όλο αυτό το διάστημα από τον Αύγουστο μέχρι την περασμένη εβδομάδα, η μητέρα επισκεπτόταν καθημερινά το νεογνό στο γενικό νοσοκομείο Χανίων και ζητούσε να το πάρει ώστε να το μεγαλώσει κανονικά στη Ρουμανία, μέσα στο οικογενειακό του περιβάλλον μαζί με τα δύο αδέρφια του και τον πατέρα τους, εφόσον αποδείχτηκε και με τεστ DNA πως επρόκειτο για βιολογικό παιδί του ζευγαριού.

Εισαγγελική παραγγελία για αναδοχή

Ωστόσο, από τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι Αρχές, η δική της εκδοχή δεν έχει γίνει πιστευτή και έτσι μετά από δύο μήνες αξιολόγησης του οικογενειακού περιβάλλοντος των βιολογικών γονέων, η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου όπου βρίσκονται οι βίλες φιλοξενίας των παρένθετων μητέρων, έστειλε την σχετική εισήγηση προς την εισαγγελία πρωτοδικών Χανίων ως προς την καταλληλόλητα της ανατροφής του παιδιού και, ακολούθως, εκδόθηκε η σχετική εισαγγελική παραγγελία για μη επιστροφή στους γονείς και αναδοχή.

Σημειώνεται δε ότι η μητέρα δεν είναι κατηγορούμενη στην υπόθεση.

Παράνομη υιοθεσία από τα Χανιά και στην Κατερίνη

Οι αστυνομικοί του Οργανωμένου Εγκλήματος, σε συνεργασία με συναδέλφους τους της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης, κατάφεραν να ταυτοποιήσουν, μεταξύ άλλων, υπόθεση παράνομης υιοθεσίας στην Κατερίνη. Η θετή μητέρα ομολόγησε στους αστυνομικούς πως η 37χρονη Ρουμάνα «μεσίτρια» από το κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στα Χανιά είχε μεταφέρει και παραδώσει το βρέφος στην πόλη του νομού Πιερίας.

Από την έως τώρα έρευνα και συγκεκριμένα από τον Δεκέμβριο 2022 έχουν καταγραφεί τουλάχιστον:
-71 γυναίκες – δότριες ωαρίων, με ορισμένες εξ αυτών να εκμεταλλεύονται κατ’ επανάληψη από τα μέλη της οργάνωσης,
-98 γυναίκες – θύματα εμπορίας ανθρώπων, οι οποίες τέθηκαν σε εργασιακή εκμετάλλευση ως παρένθετες μητέρες,
-13 περιπτώσεις μη σύννομων περιστατικών για διαδικασία απόκτησης τέκνου μέσω προγράμματος παρένθετης μητρότητας,
-4 περιπτώσεις παράνομων υιοθεσιών τετελεσμένων ή σε απόπειρα και
-400 περιπτώσεις εξαπάτησης / πρόκλησης σωματικής βλάβης σε ασθενείς μέσω εικονικών εξωσωματικών κατά τα έτη 2021, 2022 και 2023

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι για τη διαμονή των παρένθετων μητέρων χρησιμοποιούνταν τουλάχιστον 14 σπίτια. Το όφελος που αποκόμιζε η εγκληματική οργάνωση ανά πρόγραμμα παρένθετης μητρότητας κυμαινόταν συνήθως από 70.000 έως 100.000 ευρώ, με το 70% εξ αυτών να αφορά καθαρό κέρδος, ενώ σε ιδιάζουσες περιπτώσεις το κόστος άγγιζε και τις 120.000 ευρώ.

Οι 7 offshore εταιρίες με τα «κρυμμένα» 3 εκατ. ευρώ!

Εξάλλου το ΣΔΟΕ ανακοίνωσε ότι βρέθηκαν 7 εταιρίες offshore που σχετίζονται με την οργάνωση και οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν από τα αρχηγικά μέλη για την απόκρυψη ποσού που ξεπερνά τα 3 εκατ. ευρώ.

Πηγή: zarpanews.gr

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα