Ενεργοποίησε τα «καραμανλικά» φερέφωνα ο Αλέξης

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί μέχρι και την τελευταία ημέρα τον Προκόπη Παυλόπουλο με στόχο να δημιουργήσει πολιτικό πρόβλημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Εδώ και πολλές ημέρες σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ (πρόεδρος, βουλευτές, στελέχη και φιλικά ΜΜΕ) ασκούν έντονη κριτική στον πρωθυπουργό ότι παίζει πολιτικά παιχνίδια με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και υποβαθμίζει τον θεσμό.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Και πριν ο αλέκτωρ λαλήσαι, μέσω της συνέντευξής του στο «Βήμα» ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποιεί την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, προκειμένου να επιτύχει τους σκοπούς του.

Στη συνέντευξή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαιτεί από τον πρωθυπουργό να ψηφίσουν μαζί τον Προκόπη Παυλόπουλο, προκειμένου όπως ισχυρίζεται να στείλουν ένα σαφές μήνυμα ενότητας, χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα ότι «είναι ένας επαρκής στα καθήκοντά του Πρόεδρος». Ο στόχος του κ. Τσίπρα είναι σαφής. Με τη δήλωσή του αυτή έκαψε ακόμη και το 1% πιθανοτήτων να προταθεί ο νυν Πρόεδρος για δεύτερη θητεία από το Μαξίμου. Όμως με το να στηρίξει εκ νέου τον κ. Παυλόπουλο, τον χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει προβλήματα στο εσωτερικό της Ν.Δ.

Ακόμη και οι πιο φανατικοί οπαδοί του κ. Παυλόπουλου, οι λεγόμενοι «καραμανλικοί», το είχαν πάρει απόφαση ότι σε λίγες ημέρες ο νυν Πρόεδρος θα παραδώσει τη σκυτάλη και θα αποχωρήσει από την Ηρώδου Αττικού. Έτσι το τελευταίο διάστημα στην κυριολεξία είχαν χάσει τη μιλιά τους. Ο κ. Τσίπρας, όμως, με τη δήλωσή του στο «Βήμα» φαίνεται ότι τους ενεργοποίησε, ελπίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο –όπως είπαμε– θα δημιουργήσει πρόβλημα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ακόμη και οι καραμανλικοί το έχουν πάρει απόφαση ότι αλλάζει ο ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου

Ταυτόχρονα, τα φίλια προς τον ΣΥΡΙΖΑ ΜΜΕ σε καθημερινή σχεδόν βάση προβαίνουν σε βαθυστόχαστες αναλύσεις τού στυλ «Το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας διχάζει τη Νέα Δημοκρατία». Επίσης, ανακάλυψαν «Κίνημα κατά της Μαρίας Δαμανάκη στο εσωτερικό της Ν.Δ.».

Και τέλος, ισχυρίζονται πως «εξαντλείται η υποδειγματική ψυχραιμία του κ. Παυλόπουλου». Και υποστηρίζουν τα εξής: «Μάλλον δεν θα πρέπει να παρεξηγηθεί η στάση του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα και να ερμηνευτεί ως ένδειξη αδυναμίας του. Όσοι, άλλωστε, επίσης γνωρίζουν τις σκέψεις του, εκτιμούν πως δύσκολα θα ανεχτεί να συνδεθεί εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με τον εκλογικό νόμο που θα καταθέσει η κυβέρνηση. Ο ίδιος φέρεται να εκτιμά ότι δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο, ωστόσο αν συμβεί είναι φανερό πως δεν θα μπορεί να το νομιμοποιήσει…»

Φυσικά, ποτέ η κυβέρνηση δεν είπε ότι συνδέει τον νέο εκλογικό νόμο με την εκλογή του Προέδρου. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα, αλλά το σημαντικότερο ακόμη και εάν υπάρξει συμφωνία της Ν.Δ. με κάποιο ή κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης για το θέμα αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα.

Κι όμως, τόσο τα ΣΥΡΙΖΑϊκά ΜΜΕ, όσο και από την Κουμουνδούρου υποβαθμίζουν τις διαρροές από το Προεδρικό Μέγαρο προς φιλοκαραμανλικές ενημερωτικές ιστοσελίδες, πως «ο κ. Παυλόπουλος εάν δεν προταθεί από τη Νέα Δημοκρατία δεν θα αποδεχθεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για να είναι εκ νέου υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας».

Όπως είπαμε, διόλου τυχαία ο Αλέξης Τσίπρας με τη συνέντευξή του, συνδέει την επανεκλογή Παυλόπουλου με τα εθνικά ζητήματα και ιδίως με την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καλώντας τον κ. Μητσοτάκη να πάρει θέση. Ουσιαστικά, θέλει να φέρει τον πρωθυπουργό αντιμέτωπο με ένα ελάχιστο τμήμα της Ν.Δ., στο οποίο είναι αποδεκτός ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης με το μόλις έριξε το σύνθημα ο Τσίπρας έσπευσε να χαρακτηρίσει λάθος για τη Ν.Δ. εάν δεν επανεκλεγεί ο Προκόπης Παυλόπουλος

Οι «γνωστοί-άγνωστοι»

Και ως φαίνεται, κατάφερε να ενεργοποιήσει τους «γνωστούς- άγνωστους» «καραμαλικούς» που προσέτρεξαν να υποστηρίξουν την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα. Πρώτος και καλύτερος ο Α΄ αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, που βρήκε ευήκοα ώτα στον τηλεοπτικό σταθμό Κόντρα. «Εάν τυχόν δεν προταθεί ο Προκόπης Παυλόπουλος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι τεράστιο λάθος για τη χώρα και την παράταξη», δήλωσε ο Νικήτας Κακλαμάνης. Μία δήλωση που αναπαρήγαγαν τα φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ ΜΜΕ, υποστηρίζοντας πως η δήλωση Κακλαμάνη μοιάζει και με «προειδοποίηση».  Προφανώς στο Μαξίμου πρέπει να αρχίσουν να τρέμουν που μίλησε ο Νικήτας.

Εκ των πρώτων που έτρεξε να υποστηρίξει την άποψη Τσίπρα δεν ήταν άλλος από τον Ευάγγελο Αντώναρο, ο οποίος με συνεχείς αναρτήσεις στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook έκανε λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης Καραμανλή, αλλά και πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου έγραψε: «H επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της κυβερνητικής πλειοψηφίας — την οποία μπορεί να εκφράζει θεσμικά αλλά όχι κατ’ ανάγκην αυθεντικά και δεσμευτικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης — στο πρόσωπο του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ την ωρίμανση των πολιτικών σκοπιμοτήτων του Πρωθυπουργού. Πρέπει να γίνει ΣΗΜΕΡΑ. ΟΧΙ ΑΥΡΙΟ».

Πριν από αυτή την ανάρτηση είχε προηγηθεί μία την Κυριακή 5 Ιανουαρίου, όπου έκανε λόγο για αναπόδραστη επιταγή: «ΤΩΡΑ ΠΙΑ η άμεση επαναβεβαίωση Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας είναι αναπόδραστη επιταγή.

ΥΓ. Άλλωστε υπουργός πολύ κοντά στον Μητσοτάκη (θα έλεγα πιο κοντά δεν γίνεται) λέει δήθεν εμπιστευτικά εδώ και δέκα μέρες “να δείτε που τελικά θα καταλήξουμε στον Παυλόπουλο”. Σε αντίθεση με άλλο στενότατο συνεργάτη που βγάζει καθημερινά χολή εναντίον του σημερινού ΠτΔ. Να δούμε ποιον θα ακούσει ο Μητσοτακης. Το αίμα, ή τη λογική

Αντέδρασαν οι Νεοδημοκράτες με τις αναρτήσεις του Αντώναρου

Στις συνεχόμενες αναρτήσεις του Ευάγγελου Αντώναρου αντέδρασε ο πρώην βουλευτής Τρικάλων της Ν.Δ. και πρώην δήμαρχος της ομώνυμης πόλης Μιχάλης Ταμήλος. Μάλιστα, ακολούθησε ο ακόλουθος διάλογος μέσω του Facebook:

ΤΑΜΗΛΟΣ: «Εκφράζεις την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ ή ενός πολιτικού που θέλει να ενσωματωθεί στο κόμμα; Γιατί Ευάγγελε υποδείξεις στον Μητσοτάκη δεν μπορείς να κάνεις μετά από τόσο πόλεμο. Υπάρχουν χιλιάδες στελέχη που υπερασπίζονται τον Παυλόπουλο για νέα θητεία, δεν χρειάζεται την βοήθεια σου».

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: «Αγαπητέ Μιχάλη, δεν περίμενα τόση εμπάθεια από εσένα. Για να τα βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους λοιπόν: 1. όσοι λένε τις απόψεις πόλεμο, προφανώς δεν έχουν το θάρρος να εκφράζουν δημόσια τις δικές τους (αν έχουν). 2. Δεν παίρνω την άδεια κανενός να λέω τι σκέφτομαι για οποιονδήποτε. 3. Τον σημερινό ΠτΔ τον γνωρίζω πολύ περισσότερα χρόνια από οποιονδήποτε από τους όψιμους φίλους του — και η φιλία μας είναι εδώ και 50 χρόνια αδιατάρακτη. 4. Εγώ αντίθετα με άλλους που θα σπεύσουν να επικροτήσουν οποιαδήποτε επιλογή Μητσοτάκη, εγώ θα εξακολουθώ να διαλαλώ ότι η άριστη επιλογή είναι ο Παυλόπουλος. Εσύ αλήθεια τι θα κάνεις; Καλή χρονιά».

ΤΑΜΗΛΟΣ: «Δεν λες την άποψη σου απλά, αλλά απαιτείς από ένα πρωθυπουργό που δεν τον ψήφισες

Όπως είναι γνωστό, πλείστα στελέχη της λεγόμενης «καραμανλικής» πτέρυγας επί ημερών Τσίπρα προσέφεραν την αρωγή τους στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, κάποια με φανερό τρόπο, όπως ο Ευάγγελος Αντώναρος, που είχε εξασφαλίσει στασίδι στην κρατική τηλεόραση. Κάποιοι, όπως ο κ. Κακλαμάνης, που ασκούσε κριτική εξ απαλών ονύχων (πάντα μέσω της κρατικής τηλεόρασης), και κάποιοι με υπόγειο τρόπο σε επιμελητήρια και στην κοινωνική ζωή του τόπου.

Και φαίνεται ότι ακόμη και τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στα κάτω του εξακολουθούν να νιώθουν την ίδια γοητεία για τον Αλέξη Τσίπρα. Και το κάνουν αυτό, από τη στιγμή που ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής, είτε δεν τους «μαζεύει», είτε ασχολείται μόνο με τους κύκλους, τα τρίγωνα και τα τετράγωνα.

Απλά να τονιστεί ότι αντιπολιτευόμενη ιστοσελίδα δημοσίευσε ρεπορτάζ πως ο Κώστας Καραμανλής στην τελευταία συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη του είπε ότι θα ήθελε να δει τον Προκόπη Παυλόπουλο να παραμένει για μία ακόμη πενταετία στην Ηρώδου Αττικού. Επίσης, κύκλοι του πρώην πρωθυπουργού διαρρέουν πως ο κ. Καραμανλής «θα στηρίξει όποια απόφαση κι αν πάρει ο πρωθυπουργός και ότι δεν θα του δημιουργήσει πρόβλημα».

Δηλητηριώδεις ήταν οι αιχμές του Ευάγγελου Βενιζέλου για τον Προκόπη Παυλόπουλο και την επάρκεια του ως Προέδρου της Δημοκρατίας

 

Ο Βενιζέλος και το ΚΙΝΑΛ

Απάντηση στη συνέντευξη Τσίπρα έδωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος ήταν καλεσμένος της Όλγας Τρέμη στην ΕΡΤ, τη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου, ανήμερα της εορτής των Θεοφανείων. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εγκάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας: «Ο κ. Τσίπρας συνέδεσε την επιλογή συγκεκριμένου προσώπου (του Προκόπη Παυλόπουλου) με τη διαμόρφωση εθνικής συναίνεσης. Αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα… Εγώ θέλω να διαβάσω τη συνέντευξη του κ. Τσίπρα διαφορετικά: ότι η αξιωματική αντιπολίτευση –και όλη η αντιπολίτευση– παρέχει γενναιόδωρα και χωρίς προϋποθέσεις την εθνική συναίνεση που απαιτείται για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας άνευ όρων και προϋποθέσεων και επιδιώκει άλλες ευρύτερες συμφωνίες που ίσως να είναι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αλλά δεν πρέπει να συνδέονται αυτά τα θέματα».

Αναφερόμενος δε στο επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ περί επάρκειας του κ. Παυλόπουλου, ο κ. Βενιζέλος έκανε μία δηλητηριώδη αναφορά:  «Είναι πολύ δύσκολο να μην είσαι επαρκής Πρόεδρος. Είναι πάρα πολύ δύσκολο, με βάση τις αρμοδιότητες και τον ρόλο του Προέδρου. Βεβαίως το ζήτημα είναι τι θέλει κανείς από τον ρόλο αυτό». Επίσης ο κ. Βενιζέλος δεν υιοθέτησε τη θεωρία ότι ο κ. Παυλόπουλος έβαλε και πλάτη για να παραμείνει η χώρα στον ευρωπαϊκό δρόμο.

Την ίδια ώρα, το ΚΙΝΑΛ εμμένει στην άποψη ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρόσωπο που να προέρχεται από την κεντροδεξιά. Μάλιστα, εκ μέρους της Χαριλάου Τρικούπη υπήρξε συντονισμένη επίθεση στην εμμονή, όπως τη χαρακτηρίζουν, του Τσίπρα με τον Παυλόπουλο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εμμένει στον κ. Παυλόπουλο επειδή στην Κουμουνδούρου ταυτίζονται με ένα τμήμα της Ν.Δ. Χαρακτηριστικά ο κ. Χρηστίδης δήλωσε: «Μου κάνει εντύπωση και η αμηχανία της Νέας Δημοκρατίας ως ένα βαθμό για τον κ. Παυλόπουλο, αλλά κυρίως η εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ η οποία φαίνεται να υιοθετεί ότι ο κ. Παυλόπουλος ήταν μάλλον πετυχημένος ως υπουργός της Νέας Δημοκρατίας την περίοδο 2004-2009 με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή. Θέλω να πω ότι ξεχωρίζω τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας για τον τρόπο με τον οποίο έχει υπηρετήσει τον θεσμό τα τελευταία πέντε χρόνια και λέω ότι προφανώς βοήθησε ο κ. Παυλόπουλος το καλοκαίρι του 2015 τη χώρα να γλιτώσει από όσα είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, που μας οδήγησε με ενάμισι πόδι έξω από το τη ζώνη του ευρώ».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος κοινοβουλευτικού έργου του Κινήματος Αλλαγής, Σπύρος Καρανικόλας, που δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη:  «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκει ούτε έναν να προτείνει από την κεντροαριστερά, έστω και από την αριστερά που ευαγγελίζεται. Είναι κολλημένος στο όνομα του Προκόπη Παυλόπουλου και λένε ή εκείνον ή κανέναν. Την ώρα που ο Τσίπρας επαγγέλλεται τη διεύρυνση στην κεντροαριστερά, είναι δυνατόν να μη βρίσκει ούτε ένα όνομα

Κι εδώ είναι το δεύτερο πρόβλημα για τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς οι πρόσφατες μεταγραφές από το ΠΑΣΟΚ νιώθουν άβολα με την τακτική να στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ ένας «καραμανλικός». Ειδικά μετά και το άρθρο του Ανδρέα Ανδριανόπουλου, την Τρίτη 7 Ιανουαρίου στα «Νέα». Ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων της Ν.Δ. χαρακτήρισε ως τεράστιο σφάλμα το ότι εγκαταλείφθηκε το 2004 το Ελσίνκι. Κάτι που είχε επισημάνει προ ημερών και ο Κώστας Σημίτης. Όμως, αντίθετοι με την επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου είναι και πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που εκτιμούν πως ήρθε η ώρα και για μία γυναίκα, αλλά και για ένα πρόσωπο από την Αριστερά. Απλά δεν αντιδρούν διότι όλοι ελπίζουν ότι οι «καραμανλικοί» θα βάλουν τελικά άλλη μία τρικλοποδιά στη Νέα Δημοκρατία. Όπως στο παρελθόν είχαν κάνει πολλάκις και στον Αντώνη Σαμαρά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα