ΕΟΚ, όπως λέμε… ΕΠΟ

Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος έχει να καυχιέται για πολλές δικές του νίκες –τα προηγούμενα χρόνια– στο παρασκήνιο του ευρωπαϊκού, ακόμη και του παγκόσμιου μπάσκετ. Και μόνο το γεγονός ότι έχει διατελέσει πρόεδρος της FIBA Europe λέει πολλά από μόνο του. Ωστόσο, τα ερωτηματικά που συνοδεύουν τις πράξεις του το τελευταίο διάστημα ίσως και να απομυθοποιήσουν τις παρελθούσες επιτυχίες του.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης καλείται να δώσει απαντήσεις για μια σειρά από ζητήματα, όπως είναι το μεγάλο ποσό που δόθηκε για την εξασφάλιση της περίφημης wild card, την κόντρα με τον Ολυμπιακό (εκεί προφανώς οι ευθύνες βαραίνουν και τις δύο πλευρές που το θέμα πήρε τόσο μεγάλη διάσταση) για τα ασφαλιστήρια των διεθνών, τις επαναλαμβανόμενες αρνήσεις κάποιων παικτών να αγωνιστούν με το εθνόσημο, αλλά και την κωλυσιεργία της πρόσληψης του ομοσπονδιακού τεχνικού.

Wild card: Μία πολύ ακριβή κάρτα
Σε λίγες εβδομάδες, ξεκινά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μπάσκετ, το οποίο θα λάβει χώρα στην Ισπανία από τις 30 Αυγούστου μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου. Η εθνική ομάδα θα δώσει το «παρών» στο τουρνουά, ωστόσο την παρουσία της δεν την κέρδισε στον αγωνιστικό χώρο. Πέραν των ευθυνών που βαραίνουν την ΕΟΚ ακόμη και για το παραπάνω γεγονός (της αδυναμίας πρόκρισης στο γήπεδο, δηλαδή), η ομοσπονδία δεν έχει πείσει για τα πολλά χρήματα που ξοδεύτηκαν προκειμένου να πάρουμε την περίφημη wild card. Όπου wild card, η κάρτα ελευθέρας που έδωσε η FIBA σε τέσσερις χώρες για τη συμμετοχή τους στο Μουντομπάσκετ. Περίπου 830.000 ευρώ πήρε η Παγκόσμια Συνομοσπονδία από τη διοίκηση του κ. Βασιλακόπουλου για να δώσει τη μία εξ αυτών στην Ελλάδα. Τη στιγμή που η Φινλανδία (που πληρούσε σε μικρότερο βαθμό από εμάς τα υπόλοιπα κριτήρια), για παράδειγμα, έδωσε 500.000 ευρώ. Τα χρήματα μπορεί να δόθηκαν σε μορφή χορηγίας από τράπεζα (σύμφωνα με την ΕΟΚ), όμως δεν επρόκειτο για μία έκτακτη χορηγία, άρα το Δ.Σ. πήρε την απόφαση να στερήσει το παραπάνω ποσό από άλλα λειτουργικά της έξοδα.

Κάθε χρόνο «λιποτάκτες»
Κάθε καλοκαίρι παρακολουθούμε το ίδιο έργο. Λίγο πριν από την ανακοίνωση των ονομάτων που θα απαρτίζουν την προεπιλογή της Εθνικής για το εκάστοτε μεγάλο τουρνουά, δεν γνωρίζουμε ποιοι παίκτες είναι διαθέσιμοι και ποιοι όχι. Η ΕΟΚ λαμβάνει, σε ετήσια βάση, αρνήσεις από παίκτες-«λιποτάκτες» στις προσκλήσεις που στέλνει, βάσει πάντα της επιθυμίας του ομοσπονδιακού τεχνικού. Κάποια από τα «όχι» συνοδεύονται από σοβαρούς λόγους, αλλά κάποια είναι απλά αδικαιολόγητα. Όπως και να έχει, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Η ομοσπονδία αδυνατεί να ξέρει εκ των προτέρων σε ποιους μπασκετμπολίστες μπορεί να υπολογίζει ο προπονητής της Εθνικής, ο οποίος εξάλλου, βρίσκεται πολλές φορές στη θέση του διπλωμάτη, και κάνει ο ίδιος τις διαπραγματεύσεις με τους… αμφίβολους παίκτες. Αποκορύφωμα σε αυτό το θέατρο του παραλόγου, το φετινό ζήτημα με τον Κώστα Κουφό, ο οποίος αρχικά είχε διαβεβαιώσει τον Φώτη Κατσικάρη ότι θα δώσει το «παρών» στην προετοιμασία, ωστόσο την τελευταία στιγμή έκανε… κωλοτούμπα.

Επικοινωνιακή «πληγή» από Ολυμπιακό
Το θέμα είναι «λεπτό» και την ουσία του τη γνωρίζουν μόνο οι εμπλεκόμενες πλευρές. Πάντως, η «ζημιά» στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα από το θέμα που ανακίνησε ο Ολυμπιακός με τα ασφαλιστήρια των διεθνών και αν αυτά καλύπτονται εξ ολοκλήρου από την ΕΟΚ, έγινε. Ο «θόρυβος», που προκλήθηκε ήταν μεγάλος και ανάγκασε ακόμη και την Μπαρτσελόνα να εκφράσει ανάλογους προβληματισμούς για τον Κώστα Παπανικολάου. Να σημειωθεί ότι οι «ερυθρόλευκοι» διάλεξαν τη χειρότερη στιγμή για να θίξουν το ζήτημα (λίγο πριν από τους τελικούς της Α1), όμως, όπως αποδείχθηκε, η «φωτιά» που άναψε ανησύχησε αρκετούς, όλο το προηγούμενο διάστημα.

Χωρίς προπονητή για σχεδόν έναν χρόνο
Δεν αποτελεί υπερβολή να πούμε πως για σχεδόν ένα χρόνο η πέμπτη ομάδα στην παγκόσμια κατάταξη δεν είχε προπονητή. Τυπικά, στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΟΚ, ως ομοσπονδιακός τεχνικός αναφερόταν ο Αντρέα Τρινκέρι, ο οποίος ωστόσο, μετά το τέλος του περυσινού Eurobasket, ήταν γνωστό ότι δεν είχε μέλλον στη «γαλανόλευκη». Συμφωνία με τον αντικαταστάτη του (Φώτη Κατσικάρη) επιτεύχθηκε την άνοιξη, ωστόσο αυτή ανακοινώθηκε μόλις στις 11 Ιουνίου, καθώς το συμβόλαιο του Ιταλού «έσπασε» μετά από πραγματικά «μαραθώνιες» διαπραγματεύσεις. Μία χρονική περίοδος που ξοδεύτηκε, ενώ θα μπορούσαν να διευθετηθούν αρκετά θέματα από τον ομοσπονδιακό τεχνικό, όπως για παράδειγμα αυτό που αναφέρθηκε παραπάνω με τις αρνήσεις ορισμένων διεθνών να αγωνιστούν με το εθνόσημο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα