Επέστρεψε τις ευχές

«Κόκκινες γραμμές» στα θέματα της άρσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και της φορολόγησης των ακινήτων έθεσε ο Αλέξης Τσιπρας κατά την συνάντησή του με τον επίτροπο οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων κ. Όλι Ρεν.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση οποιαδήποτε σκέψη για άρση της αναστολής πλειστηριασμών θα πυροδοτούσε «ανεπανάληπτη κοινωνική ένταση», θα οδηγούσε στην υποτίμηση των αξιών της ακίνητης περιουσίας, και θα οδηγούσε  στη χρεοκοπία των τραπεζών, στην ανάγκη τους για ανακεφαλαιοποίηση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ακόμη πως τόνισε στον Ευρωπαίο Επίτροπο πως τις κόκκινες γραμμές τόσο στο θέμα πλειστηριασμών, όσο και σε αυτό του φόρου ακινήτων τις βάζει η κοινωνία, ανεξάρτητα από το τι θα κάνει ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνησή του.

«Αυτές τις κόκκινες γραμμές τις βάζει η κοινωνία, όχι η κυβέρνηση Σαμαρά. Κι αν τις υπερβούν, τότε του εξήγησα ότι η φράση που μας είπε πριν τρία χρόνια στο ελληνικό Κοινοβούλιο, το ‘καλό κουράγιο’, θα είναι μια φράση χρήσιμη και για τον ίδιο και για την Ε.Ε. στο σύνολό της», διαμήνυσε.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ακόμη πως κατέθεσε στον κ. Ρεν τη Μαύρη Βίβλο του μνημονίου «με τα τραγικά αποτελέσματα της εφαρμογής βάρβαρων μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα», υπογραμμίζοντάς του παράλληλα την ανάγκη άμεσης αλλαγής πολιτικής και αναδιάρθρωσης του χρέους με διαγραφή μεγάλου μέρους του.

Σύμφωνα δε με πηγές της Κουμουνδούρου όταν ο Όλι Ρεν ρώτησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «αν επιθυμεί η Ελλάδα να βρίσκεται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο», ο Αλ. Τσίπρας απάντησε λέγοντάς του «ότι γνωρίζει καλά τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ» και ότι «καλό θα είναι να μην συνεχίζεται αυτή η κουβέντα γατί μόνο κινδύνους εγκυμονεί για την ελληνική και την ευρωπαϊκή οικονομία».

Ο κ. Τσίπρας τέλοςμετέφερε στον Επίτροπο τις θέσεις του εν όψει και των επικείμενων ευρωεκλογών για την εκδημοκρατικοποίηση της Ε.Ε., αλλά και για την προοπτική ενός οργανωμένου διαλόγου σχετικά με το πώς η Ευρώπη θα βγει από την κρίση στην οποία, όπως σημείωσε, έχει οδηγηθεί χάρη στις εφαρμοζόμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Αναφερόμενος στη συνάντηση,  ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου, Σάϊμον ο΄Κόνορ, δήλωσε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την οικονομική και κοινωνική κατάσταση και τις προκλήσεις για την Ελλάδα, και ιδιαίτερα το πώς θα διασφαλιστεί η οικονομική ανάκαμψη και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης, τόσο στην Ελλάδα, όσο και συνολικά στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο Όλι Ρεν υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα προσαρμογής τής Ελλάδας συμβάλλει στο να δημιουργηθούν οι συνθήκες για βιώσιμη ανάπτυξη και θέσεις εργασίας καθώς παρέχει το πλαίσιο για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων, τα οποία παρέμειναν ανεπίλυτα για πολλά χρόνια και τα οποία βρίσκονται στη ρίζα της σημερινής κρίσης.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος υποστήριξε, επίσης, ότι το πρόγραμμα στήριξης απέτρεψε την άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας, η οποία θα είχε καταστροφικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις για τον ελληνικό λαό.

Σύμφωνα με τον Σ. Ο’ Κόνορ, οι κύριοι Ρεν και Τσίπρας συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρξει τόνωση της ανάπτυξης, αντιμετώπιση της ανεργίας και ενίσχυσης της ευρωζώνης.

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα