Επιχειρηματίες πίσω από τις υποκλοπές

Η γκάφα της Φωτίου γκρέμισε το σενάριο της Κουμουνδούρου για τις παρακολουθήσεις πολιτικών επιχειρηματιών και δημοσιογράφων από το Μαξίμου με τον Τσίπρα να απαντά με υπόνοιες για ροή μαύρου χρήματος

Το σχέδιο της Κουμουνδούρου πήγαινε κατ’ ευχήν. Ο εκδότης του Documento και κολλητός φίλος του Παύλου Πολάκη δημοσιεύει κάθε εβδομάδα λίστες που υποτίθεται τους παρακολουθούσε το Μαξίμου. Ο Αλέξης Τσίπρας υιοθετεί άκριτα τις αποκαλύψεις και σε εβδομαδιαία βάση καταθέτει ερώτηση στην ώρα του πρωθυπουργού για τις υποκλοπές και τις αποκαλύψεις της εφημερίδας του Βαξεβάνη.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η δεύτερη φάση του σχεδίου ήταν να βγει ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης και γνωστός από την εμπλοκή του στο σκάνδαλο Κοσκωτά, ο νομικός παραστάτης του Βαξεβάνη, Γιάννης Μαντζουράνης και να ρίξει την… ιδέα: «Αποδείξεις δεν υπάρχουν. Όλα τα στοιχεία έχουν καταστραφεί Υπάρχουν μάρτυρες που μετείχαν των παρακολουθήσεων και μπορούν να καταθέσουν τα πάντα, αρκεί να μπουν σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων». Κι όμως ο κ. Μαντζουράνης είναι δικηγόρος, αλλά φρόντισε να λησμονήσει το τι αναφέρει ο νόμος. Ότι ενεχόμενος σε μία έκνομη πράξη δεν μπορεί να μπει στο καθεστώς προστατευόμενων μαρτύρων.

Προφανώς και γνωρίζει ο κ. Ματζουράνης και το νόμο. Απλά το σχέδιο της Κουμουνδούρου είναι προβλέψιμο. Απλό copy paste της σκευωρίας της Novartis. Απλά απουσιάζει από το σκηνικό ο Παπαγγελόπουλος. Ή όχι; Μήπως προλαβαίνει εν μέσω της δίκης του στο Ειδικό Δικαστήριο και κατευθύνει τους αριστερούς φίλους του;

Κι ενώ όλα πήγαιναν πρίμα το σχέδιο πήγε περίπατο από μία γκάφα. Όπως το είχε πει ο αρχαίος Έλληνας ποιητής, ο Μένανδρος: «Η γλώσσα λανθάνουσα τ’ αληθή λέγει». Κι εντάξει η κ. Θεανώ Φωτίου δεν είναι και γλωσσολόγος. Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Σύνθεσης είναι η δουλειά της. Άντε ως γυναίκα γνωρίζει να φτιάχνει και γεμιστά. Κάτι που το γνωστοποίησε στο ευρύ κοινό ως αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η κ. Φωτίου, λοιπόν, επί της ουσίας διέλυσε το σχέδιο της Κουμουνδούρου μιλώντας στην Βουλή και απευθυνόμενη προς τον Άδωνι Γεωργιάδη που εκπροσωπούσε την κυβέρνηση είπε πως «διασπαθίσατε σε ημέτερους το Ταμείο Ανάκαμψης. Γι’ αυτό το Ταμείο γίνονται όσα παρακολουθούμε αυτές τις ημέρες από επιχειρηματίες, που προφανώς δεν έμειναν ευχαριστημένοι από όσα κάνατε. Το θέμα των υποκλοπών συνδέεται ευθέως με τα 72 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ».

Κανονικά ο κ. Γεωργιάδης δεν έπρεπε να της απαντήσει. Έπρεπε να τηλεφωνήσει στον πρωθυπουργό και να στείλουν λουλούδια και γλυκά στην πρώην υπουργό, διότι μέσα σε μία φράση, σε σαράντα περίπου λέξεις γκρέμισε όλα όσα έχτιζαν Τσίπρας-Πολάκης-Βαξεβάνης-Μαντζουράνης και λοιποί συγγενείς. Επί της ουσίας παραδέχθηκε πως πέραν του Νίκου Ανδρουλάκη και της νόμιμης επισύνδεσης από την ΕΥΠ δεν υπήρξε άλλη παρακολούθηση. Τουναντίον δικαίωσε το αφήγημα της κυβέρνησης ότι όλος αυτός ο θόρυβος για τις υποκλοπές είναι προϊόν σκηνοθεσίας σκοτεινών κέντρων.

Εύλογα ο Άδωνις Γεωργιάδης εκμεταλλεύτηκε την γκάφα της Φωτίου. «Μας είπατε, κυρία Φωτίου, πως επιχειρηματίες που δεν είναι ευχαριστημένοι από τον τρόπο που μοιράσαμε τα χρήματα βγάζουν τα θέματα για τις παρακολουθήσεις. Μόλις ακυρώσατε την προπαγάνδα ότι εμείς δίνουμε χρήματα σε μεγάλους επιχειρηματίες. Μας είπατε ότι δεν είναι ευχαριστημένοι γιατί εμείς δίνουμε τα χρήματα στον κόσμο -και καλά κάνουμε. Διά στόματος βουλευτού και πρώην υπουργού ΣΥΡΙΖΑ κλείνουν και τα δύο θέματα: και των υποκλοπών και των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης. Μοιράσαμε τα χρήματα όχι όπως θέλουν οι επιχειρηματίες, γι’ αυτό και μας χτυπούν. Έχετε δίκιο. Οι μεγάλοι επιχειρηματίες δεν είναι ευχαριστημένοι γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ικανοποιεί τις επιθυμίες τους», ήταν η απάντηση του υπουργού Ανάπτυξης.

Τα έκανε χειρότερα

Όπως γίνεται αντιληπτό η γκάφα Φωτίου δημιουργούσε προβλήματα στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ και την ανάγκασαν σε διευκρινιστική δήλωση, προκειμένου να τα μπαλώσει. Όμως η ίδια δεν τα άλλαξε και πολύ. Απλά πρόσθεσε στη δήλωση της ότι «το σκάνδαλο των υποκλοπών είναι υπαρκτό. Αποτελεί πληγή για τη χώρα μας και τη Δημοκρατία και φέρει την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Κι επειδή δεν τους βγαίνει το σενάριο, διότι όπως είπαμε είναι λίγο-πολύ copy paste της σκευωρίας Novartis έχουν φροντίσει να εμπλέξουν και ζήτημα «ροής χρήματος». Για να υπάρχει κι εναλλακτική. Έτσι διαρρέεται από την Κουμουνδούρου, ότι πίσω από τις λίστες παρακολούθησης υπάρχει και ροή μαύρου χρήματος. Και προσπαθούν να τα συνδέσουν με τα εξοπλιστικά προγράμματα, με φορείς του δημοσίου, με κοινοτικά κονδύλια με όλο το επιχειρείν. Οπότε αφήνουν προς ώρας τις παρακολουθήσεις πολιτικών, καθώς στοιχεία ακούμε και στοιχεία δεν βλέπουμε. Γι’ αυτό και η αξιωματική αντιπολίτευση πλέον εγκαλεί την κυβέρνηση ότι παρακολουθεί επιχειρηματίες.

Τετ α τετ στη Βουλή

Στο δια ταύτα των υποκλοπών, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην πραγματοποίηση σύγκρουσης κορυφής μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, μετά και την επανακατάθεση της επίκαιρης ερώτησης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον Πρωθυπουργό για το εάν και ποιοι της λίστας που φέρονται να παρακολουθήθηκαν από το Predator, παρακολουθήθηκαν «νόμιμα» και από την ΕΥΠ.

Βέβαια τόσο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και τα λοιπά στελέχη, προς ώρας δεν έχουν σκεφθεί να πάνε τα τηλέφωνα τους για έλεγχο, ώστε να αποδείξουν ότι έπεσαν θύματα των κακόβουλων λογισμικών.

Αθροιστικά

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει εμφυσήσει ένα κλίμα νίκης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τις ερχόμενες εθνικές εκλογές. Βέβαια αυτό δεν τεκμαίρεται από πουθενά. Σε καμία δημοσκόπηση δεν φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε καν πλησιάζει σε απόσταση βολής τη Νέα Δημοκρατία. Κι όμως στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως η υπόθεση των παρακολουθήσεων, η ακρίβεια πάνω από όλα και η ιστορία με τον Ανδρέα Πάτση, θα λειτουργήσουν αθροιστικά στη φθορά της κυβέρνησης. Τι θα γίνει σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έρθει πρώτο κόμμα; Είναι σαφές πως ήττα με ήττα έχει διαφορά.

Αν η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση βρεθεί κοντά με τη Νέα Δημοκρατία στη ζώνη του 30% βάζει σοβαρή υποψηφιότητα για να κόψει πρώτη το νήμα στον δεύτερο γύρο, λένε όσοι ασχολούνται πολύ με τις μετρήσεις και τους αριθμούς στην Κουμουνδούρου. Στην περίπτωση που οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν, όπως σε κάθε κόμμα που χάνει τις εκλογές, η «μουρμούρα» δεν θα αποφευχθεί.

Για να πούμε και του στραβού το δίκιο ο Αλέξης Τσίπρας έχει ένα βασικό πλεονέκτημα. Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιήθηκε πρόσφατα και η απόλυτη κυριαρχία του επιβεβαιώθηκε. Δεν υπήρξε έως τώρα κανείς που να τον έχει αμφισβητήσει, ούτε στις ήττες του 2019, γνωρίζοντας όλοι πως η Αριστερά πήρε την εξουσία στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων, εξαιτίας των ηγετικών ικανοτήτων του και της δημοφιλίας που διαθέτει. Η «Ομπρέλα» μπορεί να τον τραβά από το «αριστερό μανίκι», να αντιδρά στο άνοιγμα στο Κέντρο, όμως τα όρια δεν ξεπεράστηκαν ποτέ. Δεν έχει βγει επίσης ούτε στο προσκήνιο ούτε παρασκηνιακά κανένας υποψήφιος «δελφίνος». Μπορεί νέα πρόσωπα με εμπειρία στα πολιτικά δρώμενα να έχουν ξεχωρίσει και να είναι ιδιαιτέρως αγαπητά και δραστήρια, ωστόσο κανείς δεν έχει θέσει τον εαυτό του απέναντι από τον πρόεδρο.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα