Επικίνδυνος νταής

Δεν πέρασαν δύο εικοσιτετράωρα από την άφιξη του πλωτού γεωτρύπανου West Capella στο Οικόπεδο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ και η Άγκυρα κορυφώνει τις προκλήσεις στέλνοντας στην περιοχή το ερευνητικό σκάφος «Barbaros», δύο φρεγάτες και ένα υποβρύχιο.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Την ίδια ώρα, με ανακοίνωση του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει: «Παρακολουθούνται από κοντά οι μονομερείς ενέργειες της “Ε/Κ πλευράς στην Ανατολική Μεσόγειο” για τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες παραβλέπουν τα βασικά δικαιώματα των Τούρκων της Κύπρου, ως συνιδιοκτητών του νησιού, στις φυσικές πηγές. Η Τουρκία έχει προειδοποιήσει εξαρχής (για τις συνέπειες) τέτοιου είδους ανεύθυνων βημάτων εκ μέρους της Ε/Κ πλευράς», ενώ διαμηνύει πως: «Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να διαφυλάξει τα δικά της δικαιώματα και συμφέροντα στην δική της υφαλοκρηπίδα και να συνεχίσει την υποστήριξη που παρέχει στην Τ/Κ πλευρά. Σε αυτό το πλαίσιο, θα δοθεί η κατάλληλη απάντηση σε συνεργασία με την Τ.Δ.Β.Κ., στις μονομερείς ενέργειες της Ε/Κ πλευράς, οι οποίες παραγνωρίζουν τα νόμιμα δικαιώματα των Τούρκων της Κύπρου στις πηγές φυσικού πλούτου που βρίσκονται στα περίχωρα του νησιού».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, προσπάθησε να μην τροφοδοτήσει τους υψηλούς τόνους που συντηρούνται, ρίχνοντας τις προσδοκίες για τις ενεργειακές δυνατότητες του Οικοπέδου 11. «Ψυχραιμία, λίγα λόγια. Δεν πρέπει να εμπλακούμε σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι που προσπαθεί να στήσει η Τουρκία», συνιστά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης και σημειώνει πως «δεν υπάρχει καμία πολεμική ατμόσφαιρα στην ανατολική Μεσόγειο, και αυτοί που τα διαδίδουν αυτά, ίσως έχουν στόχο να πλήξουν τα συμφέροντα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας ή άλλους ζωτικούς τομείς της κυπριακής οικονομίας».

Λεονταρισμοί Ερντογάν
Η διαρκής αμφισβήτηση της Άγκυρας στο δικαίωμα της Λευκωσίας να εκμεταλλευθεί τους ενεργειακούς πόρους της, έχει προκαλέσει κλίμα αντιπαράθεσης. Σε αυτό συνέβαλε και η αποτυχία των διαπραγματεύσεων στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας, όπου η Τουρκία με τον πλέον επίσημο τρόπο έδειξε πως θέλει να «ελέγχει» το νησί μέσω της στρατιωτικής της παρουσίας. Αξίζει, πάντως, να σημειώσουμε ότι η Αθήνα έδειξε ιδιαίτερη αποφασιστικότητα, απαντώντας σε αυστηρό τόνο σε κάθε ανακοίνωση της γειτονικής χώρας. Παράλληλα, με την παρουσία ενός ΤΠΚ και μίας κανονιοφόρου του ΠΝ στην περιοχή, η Ελλάδα στέλνει ηχηρό μήνυμα πως το «δόγμα ενιαίου αμυντικού χώρου» είναι ισχύ.

Όλα αυτά σε μία περίοδο που οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αποψιλωθεί από έμπειρα στελέχη, μετά το πογκρόμ διώξεων που ακολούθησε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος πέρσι. Χαρακτηριστικό είναι ότι «επιστρατεύτηκαν» σπουδαστές από άσχετες σχολές για να καλύψουν τα κενά στις ακαδημίες Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού, μετά την απομάκρυνση σπουδαστών ως πραξικοπηματίες. Το αποτέλεσμα είναι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να αποκτούν νέους αξιωματικούς με θητεία περίπου τεσσάρων μηνών στη σχολή. Η ίδια ακριβώς κατάσταση επικρατεί και στις Ειδικές Δυνάμεις της γειτονικής χώρας, όπου ενισχύθηκαν με 200 άτομα από άσχετες σχολές και με λειψή εκπαίδευση. Ούτε λόγος φυσικά για έμπειρους πιλότους μαχητικών αεροσκαφών, με τους Έλληνες να φοβούνται ατύχημα λόγω της αδεξιότητας και της έλλειψης εμπειρίας των «αντιπάλων» τους στους ουρανούς του Αιγαίου.

Ισχυρές συμμαχίες
Σε μία περίοδο που οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας δεν μπορούν να χαρακτηριστούν αρμονικές, η Ουάσιγκτον έστειλε το δικό της μήνυμα: «Η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρά. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να κατανέμονται ακριβοδίκαια και μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Συνεχίζουμε να αποθαρρύνουμε δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή». Παράλληλα, στην περιοχή πλέει –ως «τοποτηρητής» το αεροπλανοφόρο «USS George H.W. Bush».

Αναφοράς χρήζει το γεγονός, ότι στην περιοχή πέριξ του «West Capella» πλέουν και δύο γαλλικές φρεγάτες που ελλιμενίζονταν στη Λεμεσό. Τις έρευνες στο Οικόπεδο 11 έχει αναλάβει η γαλλοϊταλική κοινοπραξία Total – Eni, γι’ αυτό και παρουσία των πολεμικών σκαφών «Chevalier Paul» και «Languedoc» αποτελεί έμμεσο –αλλά σαφές- μήνυμα προάσπισης των γαλλικών συμφερόντων. Αυτό που μένει να φανεί είναι εάν ένας ακόμη Ιούλιος θα είναι «θερμός» για την Άγκυρα. Να θυμίσουμε ότι 20 Ιουλίου έγινε η εισβολή στη Μεγαλόνησο, ενώ 15 Ιουλίου εκδηλώθηκε και το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα