Επικίνδυνο κρυφτούλι με το… κουαρτέτο!

Σε ένα ατελείωτο παιχνίδι κρυφτού με τους Θεσμούς –που από τρόικα έγιναν… κουαρτέτο με την προσθήκη του ESM στου ήδη υπάρχοντες ΕΚΤ, Κομισιόν και ΔΝΤ– επιδίδεται η κυβέρνηση τα τελευταία εικοσιτετράωρα, θέτοντας άμεσα σε κίνδυνο την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το 3ο Μνημόνιο στα μέσα Αυγούστου. Και αυτό, όταν την ίδια ώρα οι δανειστές ήδη προετοιμάζονται για το κρίσιμο Eurogroup που θα επισφραγίσει τη συμφωνία.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

H τρόικα όπως την είχαμε γνωρίσει δεν έρχεται αν δεν έρθει το ΔΝΤ, το ΔΝΤ δεν είχε προσκληθεί μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής, αλλά και πάλι δεν προτίθεται να έρθει αν είναι να σέρνουν τον εκπρόσωπό του από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο.

Στο Μαξίμου αναζητούν τον ιδανικό τρόπο που θα αποτρέψει την πασαρέλα των στελεχών της τρόικας στα υπουργεία έτσι, ώστε να αποφύγει την επικοινωνιακή ζημιά που προκαλείται με τις κάμερες να περιμένουν και την κοινωνία να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα. Η βασική ιδέα παραμένει τα κλιμάκια αλλά και όλες οι συνεδριάσεις να φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία, και μάλιστα όσο το δυνατόν πιο μακριά από το κέντρο της Αθήνας με την ελπίδα η παρουσία τους στην Ελλάδα να περάσει απαρατήρητη. Μόνο που η άλλη πλευρά δεν βρίσκει την ιδέα καλή, έστω και αν σε αυτή περιλαμβάνεται ακόμα και η… θάλασσα.

Οι κρίσιμοι φάκελοι που έφτασαν μέχρι το Παρίσι με την προηγούμενη κυβέρνηση –και με άγνωστο κόστος– μεταφέρθηκαν ακόμα και σε δωμάτια ξενοδοχείων στους πρώτους μήνες αυτής της κυβέρνησης και τώρα έχουν επιστρέψει στα υπουργεία. Εκεί φέρονται να επιθυμούν οι δανειστές να τους ελέγχουν, αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει άλλη άποψη.

Ζητούν διαβεβαιώσεις για την ασφάλειά τους!
Εν τω μεταξύ, και σύμφωνα με το Reuters, οι εμπειρογνώμονες των τεχνικών κλιμακίων εκφράζουν φόβους ακόμα και για τη σωματική τους ακεραιότητα και ζητούν από την Ελλάδα διαβεβαιώσεις. Το πρακτορείο επικαλείται δήλωση αξιωματούχου της Κομισιόν, ο οποίος υποστηρίζει ότι «υπάρχουν κάποια πρακτικά θέματα που πρέπει να λυθούν, σχετικά με την ασφάλεια. Υπάρχουν πολλές επιλογές στο τραπέζι».

Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της επίσκεψης της τρόικας στη χώρα με τη μία αναβολή να ακολουθεί την άλλη. Αν σε αυτό προστεθεί το ότι η Ελλάδα δεν είχε υποβάλει αίτημα στο ΔΝΤ, τη συμμετοχή του οποίου θεωρούν απαραίτητη στις Βρυξέλλες, το παζλ αρχίζει να συμπληρώνεται. Μόνο που ακόμα και οι Βρυξέλλες δημιουργούν προβλήματα: Ενώ από τη Νέα Υόρκη, έδρα του Ταμείου, έχει ξεκαθαριστεί πως το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους, οι Ευρωπαίοι μεταθέτουν για αργότερα μια σχετική απόφαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελληνικό αίτημα προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με το οποίο ζητά νέο πακέτο διάσωσης, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους εταίρους για χρηματοδοτική στήριξη της χώρας από τον ESM στάλθηκε μόλις χθες και με στόχο να υπάρξει ταχεία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσει σε staff level agreement μέχρι τις 20 Αυγούστου. Εν συνεχεία, θα καταρτιστεί και θα ψηφιστεί νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τα prior actions του τρίτου πακέτου χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας καθώς και ολόκληρη τη συμφωνία από τον ESM.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα είναι έγκριση από το ελληνικό Κοινοβούλιο και εγκρίσεις από όποια εθνικά Κοινοβούλια απαιτείται και υπογραφή σύμβασης της ελληνικής κυβέρνησης με το συμβούλιο των διευθυντών του ESM.

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τον ESM απαιτείται μελέτη βιωσιμότητας του χρέους, DSR, για την επιτυχή ολοκλήρωση της οποίας απαιτείται συμφωνία επί των δράσεων που θα καταστήσουν το ελληνικό χρέος διαχειρίσιμο.

Σε αυτό το πακέτο εντάσσεται και το δάνειο-«γέφυρα» από τον EFSM, το οποίο μετατρέπει βραχυχρόνιες υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ σε μακροχρόνιες, αλλάζοντας το profile του ελληνικού χρέους.

Εν αναμονή της έναρξης των διαπραγματεύσεων
Σε κάθε περίπτωση και εκτός απροόπτου, «τις επόμενες μέρες» θα ξεκινήσουν επίσημα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών για το πρόγραμμα στήριξης από τον ΕSM, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο. Την ίδια ώρα κοινοτικές πηγές σημειώνουν ότι αν και «φιλόδοξο», το καλύτερο σενάριο είναι να έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του το συντομότερο δυνατό, κατά προτίμηση μέχρι τα μέσα Αυγούστου. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, σκοπίμως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τότε οι διαπραγματεύσεις και μίλησε για «δεύτερο δεκαπενθήμερο» του Αυγούστου, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει προθεσμία «με τη στενή έννοια του όρου». «Η Επιτροπή προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα», συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, ενώ καταλήγουν λέγοντας ότι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει λόγος να γίνονται εικασίες για το αν θα χρειαστεί νέα χρηματοδότηση- γέφυρα.

Το Eurogroup, πάντως, δεν εκλαμβάνει με καθόλου θετικό τρόπο το ενδεχόμενο να γίνει και δεύτερη χρήση του EFSM, ενώ σύμφωνα με τους «Financial Times» οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης εξετάζουν την 11η Αυγούστου ως πιθανή ημερομηνία συνεδρίασής του, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία για το νέο τριετές πρόγραμμα της Ελλάδας. Το δημοσίευμα, που υπογράφει ο Peter Spiegel, αναφέρει ότι ορισμένοι αξιωματούχοι είναι επιφυλακτικοί για τον αν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα, ύψους 86 δισ. ευρώ, μπορεί να είναι θέμα εβδομάδων για να ολοκληρωθούν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα