Επικοινωνεί αλλά παραμένει παράλυτος ο Νούρι

Ιούλιος του 2017… Στις 8 του μηνός και στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους, ο Αγιαξ και η Βέρντερ Βρέμης, αναμετρώνται σε φιλική αναμέτρηση, στην Αυστρία… Οι δύο προπονητές δοκιμάζουν σχήματα και διάφορες τακτικές προσεγγίσεις εν’ όψει της νέας ποδοσφαιρικής χρονιάς. Όμως ο συγκεκριμένος αγώνας δεν θα είναι ακόμη μία φιλική αναμέτρηση. Θα μείνει για πάντα χαραγμένη στην μνήμη, τόσο των παικτών και των επιτελείων των δύο αντιπάλων, όσο και των φιλάθλων που βρίσκονται στις εξέδρες.

Κάποια στιγμή, σε ανύποπτη φάση δέκα λεπτά πριν το τέλος του αγώνα, ο νεαρός άσος του Αγιαξ, Αμπντελχάκ Νούρι, σωριάζεται στο χορτάρι. Δεν πρόκειται για κάποιον τραυματισμό, για κάποια προσωρινή αδιαθεσία από την ένταση της προετοιμασίας. Ο πιτσιρικάς έχει υποστεί καρδιακή προσβολή και όλοι φοβούνται για το χειρότερο. Τα ιατρικά επιτελεία των ομάδων, σπεύδουν δίπλα του προκειμένου να του προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες. Καταφέρνουν να τον διατηρήσουν στην ζωή και η διακομιδή του στο πλησιέστερο νοσοκομείο είναι άμεση. Όμως τα νέα δεν είναι καλά. Ο Νούρι «πέφτει» σε κώμα και οι θεράποντες ιατροί κάνουν λόγο για ανεπανόρθωτη εγκεφαλική βλάβη, που καθιστά μέρος του εγκεφάλου του, αδρανή.

Ωστόσο, ο οργανισμός του Νούρι ανταποκρίνεται στην θεραπευτική αγωγή και προς γενική ικανοποίηση, στις 12 του μηνός, ανακοινώνεται πως συνήλθε, πήρε εξιτήριο από την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και ότι πλέον, η ζωή του δεν απειλείται. Όμως τα λειτουργικά προβλήματα, θα παραμείνουν και – φυσικά – δεν θα ξαναπαίξει ποδόσφαιρο.

Σήμερα, σχεδόν 15 μήνες αργότερα, η ενημέρωση από την οικογένεια του, σχετικά με την κατάσταση της υγείας του είναι φειδωλή. Παρ’ όλα αυτά, τηρουμένων των αναλογιών, η εικόνα είναι ευχάριστη και σαφώς πιο αισιόδοξη. Πριν από περίπου δύο μήνες, ο αδελφός του, Αμπντεραχίμ, μιλά στον ολλανδικό τηλεοπτικό σταθμό «NOS», δίνοντας ενθαρρυντικά νέα. Ο Νούρι μπορεί και αναγνωρίζει την οικογένεια του, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις καταφέρνει να επικοινωνεί. Έχει την δυνατότητα να κουνά το κεφάλι, όχι όμως και τα άκρα.

«Από τις αρχές του έτους, δείχνει βελτίωση στο συνειδησιακό επίπεδο και έχει αναπτύξει έναν τρόπο επικοινωνίας. Ανταποκρίνεται σε απλές προτάσεις όπως «άνοιξε το στόμα σου» ή «επιβεβαίωσε με το φρύδι σου». Η νευρολογική του κατάσταση είναι καλύτερη σήμερα, αλλά προφανώς σε γενικότερο πλαίσιο τα πράγματα είναι δύσκολα», εξηγούν ο αδελφός και ο πατέρας του άτυχου μέσου.

Οπως είναι φυσικό, ένα τέτοιο περιστατικό, δεν θα μπορούσε παρά να συγκλονίσει τον ποδοσφαιρικό πλανήτη. Και περισσότερο απ’ όλους τον «κόσμο» του Αγιαξ. Φωτογραφίες και πανό σχετικά με τον Νούρι, έχουν μόνιμη θέση στις εξέδρες του γηπέδου. Πολλοί φορούν ένα μπλουζάκι ή μία φανέλα με το όνομα του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί ο Ουσμάν Ντεμπελέ, καθώς επί σειρά εβδομάδων, ο Νούρι είχε εξέχουσα θέση στον λογαριασμό που διατηρεί στο Twitter, ο άσος της Μπαρτσελόνα. Μάλιστα ο Ντεμπελέ, έστειλε μέσω του Αμπντεραχίμ την φανέλα του στον Αμπνετλχάκ κι έλαβε την δική του.

Παράλληλα, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι ποδοσφαιριστές που επέλεξαν να φορέσουν την φανέλα με τον αριθμό 34 (σ.σ. μ΄ αυτήν έπαιζε ο Νούρι) στις ομάδες τους. Οπως ο Τζάστιν Κλάιφερτ της Ρόμα, ο Αμίν Γιουνές της Νάπολι, ο Κέβιν Ντικς της Φιορεντίνα και ο Φίλιπ Σάντλερ της Μάντσεστερ Σίτι.

«Γιατί το 34; Μα αυτός είναι ο αριθμός του Appie (το προσωνύμιο του Νούρι). Οι προσευχές μου είναι γι΄ αυτόν τον αδελφό μου, που με δίδαξε τόσα πολλά», δηλώνει με νόημα ο Τζάστιν Κλάιφερτ, μόλις επιλέγει την φανέλα του στην Ρόμα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα