Επισημοποιήθηκε η τιμωρία του Παναθηναϊκού από την UEFA

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας ντροπιαστικής σελίδας στην ιστορία του Παναθηναϊκού, ολοκληρώθηκε σήμερα (24/2). Η UEFA επισημοποίησε την τιμωρία της «πράσινης» εταιρίας για ληξιπρόθεσμα χρέη. Συγκεκριμένα στον Παναθηναϊκό απαγορεύτηκε για ένα χρόνο -αν και όταν την εξασφαλίσει αγωνιστικά- η συμμετοχή, εντός της επόμενης τριετίας, σε ευρωπαϊκή διοργάνωση και πρόστιμο 200.000 ευρώ.

Η σχετική ανακοίνωση της UEFA:

«1.Στις 12 Δεκεμβρίου 2017, το Δικαστικό Επιμελητήριο της Επιτροπής Financial Control αποφάσισε σχετικά με την υπόθεση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός σύμφωνα με τους κανόνες που διέπουν το UEFA club Financial.

2.Το Δικαστικό Επιμελητήριο διαπίστωσε πως η ΠΑΕ Παναθηναϊκός έχει παραβιάσει τα Άρθρα 65(1) και 66 (1) των κανονισμών της UEFA για αδειοδοτήσεις συλλόγων και οικονομικών κανόνων:

(α) συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς άλλους ποδοσφαιρικούς συλλόγους και εργαζόμενους ύψους 4.447.000 ευρώ μέχρι τις 30 Ιουνίου 2017.
(β) συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς άλλους ποδοσφαιρικούς συλλόγους και εργαζόμενους ύψους 5.631.000 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2017.

3.Πάνω σε αυτό το πλαίσιο, το CFCB αποφάσισε τον αποκλεισμό της ΠΑΕ Παναθηναϊκός από την επόμενη διοργάνωση της UEFA στην οποία θα έπαιρνε μέρος τις επόμενες τρεις χρονιές (δηλαδή 2018/19,2019/20,2020/21), από την στιγμή που μέχρι και την 1 Μαρτίου 2018 δεν ήταν σε θέση να αποδείξει ότι κατέβαλε τα ποσά ή ήρθε σε διακανονισμό με τους πιστωτές σχετικά με τα ποσά που προσδιορίστηκαν ως ληξιπρόθεσμες οφειλές (5.631.000) στις 30 Σεπτεμβρίου 2017.

4. Το CFCB αποφάσισε να επιβάλει πρόστιμο 200.000 ευρώ στον Παναθηναϊκό, από τα οποία οι 100.000 ευρώ θα πρέπει να καταβληθούν στην περίπτωση που δεν εκπληρωθεί η συνθήκη.

5. Στις 19 Μαρτίου 2018, πραγματοποιήθηκε έλεγχος ώστε να εξακριβωθεί εάν ο σύλλογος είχε καταφέρει να ικανοποιήσει την συνθήκη. Αυτός ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε βάσει των στοιχείων και των πληροφοριών που κατέθεσε ο σύλλογος.

6.Ο έλεγχος συμπέρανε ότι ο σύλλογος δεν έχει ικανοποιήσει την συνθήκη καθώς μόνο τα ποσά των 763.000 ευρώ και 1.214.000 των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς άλλους ποδοσφαιρικούς συλλόγους και παίκτες καταβλήθηκαν και ρυθμίστηκαν με συμφωνίες με τους πιστωτές μέχρι την 1η Μαρτίου 2018.

7. Σύμφωνα με την συγκεκριμένη ανάλυση του CFCB το υπόλοιπο ποσό των 3.654.000ευρώ που έχει να κάνει με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς άλλους ποδοσφαιρικούς συλλόγους και εργαζόμενους δεν διευθετήθηκε (καταβλήθηκε ή ρυθμίστηκε) μέχρι την 1η Μαρτίου 2018.

8. Η ομάδα ενημερώθηκε για το αποτέλεσμα της εξέτασης του Εξεταστικού Επιμελητηρίου του CFCB στις 20 Μαρτίου 2018 και του δόθηκε η δυνατότητα να υποβάλλει τις ενστάσεις του σχετικά με τα ευρήματα του Εξεταστικού Επιμελητηρίου του CFCB.

9. To Υποστηρικτικό τμήμα του CFCB αναγνωρίζει ότι έλαβε μια επιστολή με ημερομηνία 5ης Απριλίου 2018 από τον συνήγορο της ομάδας, κ.Αλκη Παπαντωνίου στην οποία η ομάδα δεν αμφισβητεί τα ευρήματα του Εξεταστικού Επιμελητηρίου του CFCB.

10. Παρά τα όσα προαναφέρονται ο Παναθηναϊκός δηλώνει ότι οι οποιεσδήποτε κυρώσεις που θα επιβληθούν από το CFCB θα μπορούν να ανασταλούν, με δεδομένο ότι η ομάδα θα εφαρμόσει ένα λογικό και ρεαλιστικό οικονομικό και επιχειρησιακό σχέδιο, έχοντας ήδη κάνει βήματα για να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς CL και FFP και προσπαθεί να προσελκύσει επενδυτές.

11. Εναλλακτικά, η ομάδα ζητά είτε την υπογραφή μιας συμφωνίας ενός διακανονισμού είτε την επιβολή εναλλακτικών πειθαρχικών μέτρων που προβλέπονται από το άρθρο 29 των Διαδικαστικών Κανόνων ως εξής:

να μειώσει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην ομάδα σχετικά με τον περιορισμό του αριθμού των παικτών που ο Παναθηναϊκός μπορεί να εγγράψει για συμμετοχή στις διοργανώσεις της UEFA για την πρώτη διοργάνωση στην οποία μπορεί να προκριθεί στις επόμενες τρεις χρονιές, συμπεριλαμβανομένου και ενός οικονομικού περιορισμού επί του συνόλου των δαπανών για τους παίκτες που έχουν δηλωθεί στην Α-list.

εναλλακτικά να διατάξει τον αποκλεισμό από την επόμενη διοργάνωση της UEFA για την οποία ο Παναθηναϊκός θα έπρεπε να προκριθεί σε μια σεζόν.

εναλλακτικά ο συνδυασμός των προτεινόμενων κυρώσεων.

12. Η ομάδα παραθέτει επίσης τις ελαφρυντικές περιπτώσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη από το Εξεταστικό Επιμελητήριο του CFCB.

13. Ωστόσο το Εξεταστικό Επιμελητήριο του CFCB σημειώνει ότι η ομάδα δεν αμφισβήτησε ότι δεν έχει εκπληρώσει την προϋπόθεση.

14. Τα επιχειρήματα που υπέβαλλε η ομάδα τα οποία εν μέρει επαναλαμβάνονται στις παρατηρήσεις που ήδη έγιναν κατά τη διάρκεια της κύριας διαδικασίας της δίκης, δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη στο παρόν στάδιο της διαδικασίας, η οποία αφορά μόνο το ερώτημα εάν η προϋπόθεση εκπληρώθηκε ή όχι.

15. Ως αποτέλεσμα αυτών το Ελεγκτικό Συνέδριο του CFCB αποδέχεται τα ευρήματα του Ερευνητικού Επιμελητηρίου του CFCB με αναφορά στην αποτυχία της ομάδας να τηρήσει την προϋπόθεση.

16. Κατά συνέπεια το Ελεγκτικό Συνέδριο του CFCB διατάσσει τα ακόλουθα:

1.Ο αποκλεισμός που προβλέπει η απόφαση θα έχει άμεση ισχύ και κατά συνέπεια ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος αποκλείεται από την επόμενη διοργάνωση της UEFA στην οποία θα έπαιρνε μέρος τις επόμενες τρεις χρονιές (δηλαδή 2018/19,2019/20,2020/21)

2. Το ποσό των 100.000 ευρώ σχετικά με το πρόστιμο που επιβλήθηκε στην ομάδα, συνολικού ύψους 200.000 ευρώ δεν αναστέλλεται και οφείλεται άμεσα…

3. Η απόφαση αυτή είναι η τελεσίδικη.

4. Η απόφαση κοινοποιείται:
Α. Στον Παναθηναϊκό.
Β. Στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία
Γ. Στο Ερευνητικό Επιμελητήριο του CFCB και
Δ. Στη Διοίκηση της UEFA.

17. Σύμφωνα με το άρθρο 34, παράγραφος 2, των διαδικαστικών κανόνων και τα άρθρα 62 και 63 του Κώδικα της UEFA η απόφαση αυτή μπορεί να προσβληθεί εγγράφως στο CAS. Σύμφωνα με το άρθρο 62 παράγραφος 3 του Κώδικα της UEFA κάθε τέτοια προσφυγή θα πρέπει να είναι εντός δέκα ημερών από την παραλαβή της εντολής».

Διαβάστε επίσης