Επισιτιστική κρίση στα χρόνια της COVID – Η φτώχια χώρες δεν κοιτά

Για πρώτη φορά στα χρονικά η UNICEF σιτίζει παιδιά στη Βρετανία

Τα διεθνή πρακτορεία μετέδωσαν την προηγούμενη εβδομάδα την είδηση ότι η UNICEF έκανε παγκόσμια έκκληση προκειμένου να συγκεντρωθεί έκτακτη βοήθεια ύψους 2,5 δισ. δολαρίων και με αυτή να ανακουφιστούν οι τεράστιες ανθρωπιστικές ανάγκες που αντιμετωπίζουν 39.000.000 παιδιά στη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή και οι οποίες μεγεθύνθηκαν ακόμη περισσότερο λόγω του κορωνοϊού.

Επειδή όμως η πανδημία δεν κάνει διακρίσεις και «ματώνει» υγειονομικά και οικονομικά ακόμη και τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, η UNICEF ανέλαβε εκ νέου δράση. Με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά τα… φτωχοδιαβολάκια που έχουν ανάγκη από λίγο φαγητό δεν ζουν στον Τρίτο Κόσμο αλλά στην εύπορη Μεγάλη Βρετανία.

Συγκεκριμένα, η UNICEF έδωσε τον «οβολό» της ύψους 25.000 στερλινών (€27.700) σε εκστρατεία συλλόγων για τη σίτιση παιδιών οικογενειών που ζουν στη συνοικία Σάδακ στο νότιο Λονδίνο και οι οποίες περιήλθαν σε επισιτιστική αδυναμία εξαιτίας της πανδημίας της νόσου COVID-19.

Οι σύλλογοι-Σαμαρείτες θα παραλάβουν συνολικά 18.000 προγεύματα, τα οποία θα διανεμηθούν μέσω των σχολείων κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων διακοπών στο τέλος της χρονιάς. Αλλά 6.750 προγεύματα θα δοθούν, επίσης, κατά τη διάρκεια των διακοπών του Φεβρουαρίου.

Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που από την ίδρυσή του μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το Ταμείο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά φτάνει σε σημείο να σιτίσει παιδιά στη Βρετανία, κι αυτό δεν πέρασε ασχολίαστο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μεγαλύτερο κόμμα της βρετανικής αντιπολίτευσης, το Κόμμα των Εργατικών, έκανε λόγο για «επαίσχυντο γεγονός» να χρειάζεται η συνδρομή της UNICEF για να τραφούν εν μέσω Χριστουγέννων περίπου 1.800 οικογένειες.

«Είμαστε μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου. Δεν θα έπρεπε ποτέ να φτάσουμε σε αυτό»», δήλωσε η αντιπρόεδρος των Εργατικών, Άντζελα Ρέινερ, προσθέτοντας: «Τα παιδιά μας δεν πρέπει να εξαρτώνται από ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίες έχουν συνηθίσει να λειτουργούν σε εμπόλεμες ζώνες και μετά από φυσικές καταστροφές».

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση Τζόνσον επικρίθηκε έντονα για την άρνησή της να προσφέρει μεσούσης της πανδημίας δωρεάν γεύματα στα φτωχότερα παιδιά κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών και ήταν η πίεση μιας εκστρατείας στην οποία πρωτοστάτησε ο άσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάρκους Ράσφορντ, που ανάγκασε τον Μπόρις Τζόνσον να γίνει… φιλάνθρωπος.

Ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού υπεραμύνθηκε της δράσης της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι έχει λάβει «σημαντικά μέτρα (…) για να διασφαλίσει ότι τα παιδιά δεν θα πεινάσουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα