“Επιβάρυνση η υποσχόμενη ελάφρυνση χρέους – Γκεμπελική αναστροφή της αλήθειας”

Ο Γιάνης Βαρουφάκης “πυροβόλησε” για μία ακόμη φορά την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα ενώ επιτέθηκε και στους δανειστές σε  τό,τι αφορά την υποσχόμενη ελάφρυνση του υπέρογκου δημοσίου χρέους της χώρας.

Ειδικότερα, με αφορμή την ίδρυση του κόμματος ΜέΡΑ 25, μιλώντας στον «PRISMA 91,6» (στις 22/3), ο πρώην υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι, «με το ΜέΡΑ 25, το τελευταίο πράγμα που θα θέλαμε να κάνουμε είναι να κάνουμε άλλο ένα κόμμα.
Το κάνουμε γιατί κρίνουμε ότι η χώρα μας απειλείται με τρόπο που δεν έχει απειληθεί από την περίοδο του εμφύλιου πολέμου.

Αυτό που εμείς ονομάζουμε δουλοπαροικία ή μόνιμη χρεωκοπία των νοικοκυριών, των τραπεζών, του κράτους, των επιχειρήσεων, ερημοποιεί την Ελλάδα.

Αυτό είναι τεράστια υπαρξιακή απειλή της χώρας και δεν πρόκειται να σταματήσει. Και επειδή η τρόικα και η ελληνική κυβέρνηση –όλη η ολιγαρχία και το κατεστημένο- το καλοκαίρι που έρχεται θα γιορτάζουν το τέλος των μνημονίων, θα μονιμοποιήσουν τη δουλοπαροικία και κάτι πρέπει να γίνει γι αυτό”

Συνεχίζοντας ο πρώην τσάρος της οικονομίας είπε τα εξής: “Αυτό που εμείς φέρνουμε στο πολιτικό σκηνικό της χώρας είναι ένας συνδυασμός ευρωπαϊσμού, είμαστε ένα ευρωπαϊκό κίνημα, πρώτα ξεκινήσαμε στο Βερολίνο, θα κατέβουμε στις εκλογές πανευρωπαϊκά τον Μαή του ‘19 και ερχόμαστε την Ελλάδα, τη χώρα που γέννησε την ανυπακοή του 2015 για να ιδρύσουμε το ΜέΡΑ 25 ως ένα ευρωπαϊκό και ευρωπαϊστικό κίνημα το οποίο στόχο έχει να σπάσει τα δεσμά της δουλοπαροικίας».

Για την περίοδο του δημοψηφίσματος

Σε ό,τι αφορά την περίοδο του δημοψηφίσματος, σχολίασε πως «την ημέρα που παραιτήθηκα από Υπουργός Οικονομικών, μετά το δημοψήφισμα όταν το ΟΧΙ έγινε ΝΑΙ, είχα μεγάλες πιέσεις από βουλευτές, φίλους, ψηφοφόρους να προχωρήσουμε στην ίδρυση ενός νέου κόμματος και τότε έλεγα ότι δεν μπορώ να το κάνω γιατί μόλις απογοητεύσαμε τον λαό, τον βγάλαμε στους δρόμους, τον πήγαμε στα εκλογικά κέντρα, μας έδωσε ένα 62% το οποίο εκείνο το βράδυ το πετάξαμε στο καλάθι των αχρήστων”

Εν συνεχεία είπε: “Η παραίτησή μου ήταν μια κίνηση που αποκάλυψε ότι δεν με ενδιέφερε να είμαι υπουργός, δεν με ενδιέφερε να είμαι βουλευτής, τη στιγμή που χάθηκε η ελπίδα.

Όταν αυτό που αποφασίσαμε όλοι μαζί να κάνουμε και ήταν ο λόγος για τον οποίο εκλέχτηκα δεν μπορεί να γίνει γιατί ο πρωθυπουργός το ανέτρεψε, παραιτήθηκα. Νομίζω έχει σημασία να έχουμε πολιτικούς οι οποίοι δε θέλουν να είναι υπουργοί».

Σχετικά δε με την αφήγηση της κυβέρνησης αλλά και το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, ο Γιάνης Βαρουφάκης υπενθύμισε ότι πριν από τον Μάιο του 2010 που υπεγράφη το πρώτο μνημόνιο, ανέφερε ότι το ελληνικό δημόσιο χρεωκόπησε βαθιά και αυτή η χρεοκοπία δεν μπορεί να υπερβεί μέσω δανεικών «και μα μην κάνουμε το λάθος να προσπαθήσουμε να την κουκουλώσουμε με δανεικά γιατί θα έχουμε καταστρέψει μια θυσιάσει μια ολόκληρη γενιά, ίσως και παραπάνω.

“Αυτά λέμε και σήμερα.Τώρα μιλούν για ελάφρυνση του χρέους, ουσιαστικά αποτελεί επιβάρυνση του χρέους. Πρόκειται για Γκεμπελική αναστροφή της αλήθειας.

Για τα επόμενα δέκα χρόνια το ελληνικό δημόσιο θα πληρώνει λιγότερα σε αποπληρωμές στους δανειστές αλλά το συνολικό χρέος θα αυξάνεται γιατί θα τοκίζεται και θα οδηγεί σε τοκισμένες μεγαλύτερες πληρωμές μετά το 2030, οπότε ωθούν τη χρεοδουλοπαροικία, ωθούν τη χρεοκοπία, την επεκτείνουν στο μέλλον, και η τραγωδία σε αυτό είναι ότι ένας σοβαρός επενδυτής που θέλει να κάνει μια επένδυση βλέπει ότι το κράτος μας επεκτείνει την χρεωκοπία του, ποιος επενδύει σε ένα κράτος που η χρεοκοπία επεκτείνεται αντί να καταργείται;”.

“Το μοναδικό ζήτημα που πρέπει να απασχολεί τους Έλληνες είναι η αναδιάρθρωση του χρέους”

Καταλήγοντας ο Γιάννης Βαρουφάκης υπογράμμισε: “Το ένα και μοναδικό ζήτημα που πρέπει να απασχολεί τους Έλληνες είναι η αναδιάρθρωση του χρέους.

Ο λόγος που δεν ήμουν αρεστός στο Eurogroup και στις Βρυξέλλες και υπήρχε συντονισμένη προσπάθεια και αποδόμησής μου και απομάκρυνσής μου από το Υπουργείο είναι επειδή είχαν καταλάβει ξεκάθαρα ότι μπροστά τους είχαν έναν υπουργό οικονομικών που ποτέ δε θα υπέγραφε οποιαδήποτε συμφωνία δεν είχε κούρεμα, δεν είχε αναδιάρθρωση του χρέους».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα