Έρχεται το ψηφιακό φροντιστήριο

Το πρότζεκτ του υπουργείου Παιδείας περιλαμβάνει «ζωντανές» και βιντεοσκοπημένες παραδόσεις μαθημάτων για όλη την έκταση της διδακτέας σχολικής ύλης

Την ημέρα στα τέλη του Ιουνίου που ο Κυριάκος Πιερρακάκης παραλάμβανε το χαρτοφυλάκιο της Παιδείας είπε στους δημοσιογράφους που κάλυπταν την τελετή παράδοσης ότι μπορούν να θεωρήσουν δεδομένο ότι το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων θα γίνει το πρώτο πλήρως ψηφιακό υπουργείο.

Τότε το μυαλό των περισσοτέρων πήγε στο προφανές που είχε επισημάνει και ο «νεότευκτος» υπουργός, δηλαδή στην απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών που… βασιλεύουν στην επικοινωνία της ακαδημαϊκής κοινότητας με το υπουργείο. Μέχρι, ωστόσο, να συμβεί αυτό το επιτελείο Πιερρακάκη είναι στοχοπροσηλωμένο σε ένα άλλο mega προτζεκτ.

Το όνομά του είναι «Ψηφιακό Φροντιστήριο» και αφορά την ηλεκτρονική εκδοχή της ενισχυτικής διδασκαλίας που εφαρμόζεται στα γυμνάσια με στόχο την υποβοήθηση όσων μαθητών δυσκολεύονται σε μαθήματα όπως τα νέα ή τα αρχαία ελληνικά, τα μαθηματικά κ.ά..

Σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν από μερικά 24ωρα στο protothema.gr ο υπουργός Παιδείας αποκάλυψε ότι η ήδη δρομολογημένη πρωτοβουλία περιλαμβάνει «ζωντανές» και βιντεοσκοπημένες παραδόσεις μαθημάτων για όλη την έκταση της διδακτέας σχολικής ύλης.

Όπως χαρακτηριστικά περιγράφεται δια χειλέων Κυριάκου Πιερρακάκη αν ένας μαθητής που είτε έχει χάσει είτε θέλει να επαναλάβει την παράδοση ενός μαθήματος με το «Ψηφιακό Φροντιστήριο» θα έχει την δυνατότητα να ανατρέχει στο σχετικό οπτικοακουστικό υλικό, αλλά και σε επιπλέον βοηθήματα όπως σημειώσεις και ασκήσεις.

Η πλατφόρμα της Ψηφιακής Ενισχυτικής Διδασκαλίας θα υποστηρίζει, εξάλλου, τη δυνατότητα αυτοαξιολόγησης (σ.σ. μέσω ενός ψηφιοποιημένου τεστ γνώσεων οι μαθητές θα μπορούν να επιβεβαιώνουν αν εμπέδωσαν το περιεχόμενο του συγκεκριμένου μαθήματος), ενώ  οι μαθητές θα μπορούν μέσω chat να υποβάλουν γραπτά τις ερωτήσεις-απορίες και να λαμβάνουν απάντηση από εκπαιδευτικούς.

Σύμφωνα, πάντα, με τον υπουργό Παιδείας  το «Ψηφιακό Φροντιστήριο»  θα ξεκινήσει τη λειτουργία του πιλοτικά  από το δεύτερο μισό της τρέχουσας σχολικής χρονιάς –περί τον Φεβρουάριο λένε οι εκτιμήσεις– και αρχικά με δύο μαθήματα στο πρόγραμμα.

Σε πλήρη ανάπτυξη το «Ψηφιακό Φροντιστήριο» αναμένεται να είναι διαθέσιμο προς χρήση από τους μαθητές στις αρχές του επόμενου έτους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα