Ερντογάν για EastMed: «Και μεταξύ τους λένε ότι είναι ασύμφορος και θα πρέπει να περάσει από την Τουρκία»

Ο Τούρκος πρόεδρος επιδιώκει να βελτιώσει τις σχέσεις του με το Ισραήλ

Και μεταξύ τους συζητούν ότι είναι ασύμφορος ο θαλάσσιος αγωγός (EastMed) και ο καλύτερος ο τρόπος είναι να περάσει από την Τουρκία, δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το επίσημο ταξίδι του στο Ουζμπεκιστάν (φωτογραφία αρχείου, επάνω, Presidential Press Office via Reuters).

«Είναι κάτι που δεν γίνεται»

«Γιατί ο τρόπος που εξετάζει το Ισραήλ όσον αφορά τις εξαγωγές ενέργειας είναι ακατάλληλος από πλευράς κόστους. Διότι το να προσπαθούν να στήσουν υποθαλάσσιους σωλήνες από το Ισραήλ προς την Ελλάδα, από εδώ ως εκεί και από εκεί να διανέμεται στην Ευρώπη, φυσικά αυτό είναι κάτι που δεν γίνεται» είπε ο κ. Ερντογάν όταν ρωτήθηκε για τα ενεργειακά σχέδια της Τουρκίας υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων και των συνεπειών από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Αν υπολογιστεί το κόστος διακρίνεται πώς το καταλληλότερο για αυτή την δουλειά είναι να περάσει το φυσικό αέριο από την Τουρκία. Αλλωστε και μεταξύ τους αυτό συζητάνε» τόνισε, σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα sabah.com.tr και τα tourkikanea.gr.

Και πρόσθεσε: «Εντέλει και οι ίδιοι είπαν πως ο καταλληλότερος δρόμος είναι να γίνει αυτό μέσω Τουρκίας».

Είπα στον Χέρτζογκ…

«Στη συνάντησή μου με τον κ. Χέρτζογκ, είπα, “Χωρίς άλλη καθυστέρηση, επιτρέψτε μου να σας στείλω τον υπουργό Εξωτερικών, υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων. Εάν συζητήσετε λεπτομερώς το ενεργειακό θέμα με τον υπουργό μου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, όπως θα κάνατε εκτιμήσεις για την περιοχή με τον υπουργό Εξωτερικών μας, εμείς είμαστε εδώ για όλα”» συνέχισε ο τούρκος πρόεδρος.

«Αρκεί να πείτε ειλικρινά, “Εντάξει, κάνουμε αυτό το βήμα”. “Ευχαρίστως”, είπε ο κύριος Χέρτζογκ με μια απάντηση που έδειχνε ότι ήταν έτοιμος για αυτό. “Το ίδιο θα πω και στον κ. πρωθυπουργό. Με την άφιξη του κ. πρωθυπουργού στην Τουρκία, θα ήταν σκόπιμο να συζητήσετε αυτό το θέμα και μαζί του”, είπε. Είπα, “θα χαρώ”» συμπλήρωσε.

Για να καταλήξει:
«Είναι πιθανό ότι έχουν ήδη ξεκινήσει αυτή τη δουλειά για αυτό το θέμα. Εάν μετά το Ραμαζάνι συζητήσουμε αυτό το θέμα με τον Μπένετ και κάνουμε αμέσως τα βήματα, η συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας εδώ θα επιταχύνει τη διαδικασία που σχετίζεται με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου. Είμαι πολύ αισιόδοξος για αυτό».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα