Ερώτηση Παπαδημούλη στην Κομισιόν για τα ισόβια της Άγκυρας στον Οσμάν Καβαλά

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητά απαντησεις για τα άμεσα μέτρα που προτίθεται να λάβουν οι Βρυξέλλες προκειμένου να γίνουν σεβαστές οι θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου στην Τουρκία

Ερώτηση στην Κομισιόν για την απόφαση τουρκικού δικαστηρίου να καταδικάσει σε ισόβια κάθειρξη τον ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά, υπέβαλε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης.

Η καταδίκη του Οσμάν Καβαλά, η οποία χαρακτηρίζεται από τη Διεθνή Αμνηστία ως ‘’συντριπτικό πλήγμα’’ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, «έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ενεργειών και αποφάσεων που μαρτυρούν τη διαρκή υποχώρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των πολιτικών ελευθεριών και του κράτους δικαίου στην Τουρκία» επισημαίνει στην ερώτησή του ο Δημ. Παπαδημούλης.

Και ρωτά την Κομισιόν αφενός «τι άμεσα μέτρα σκοπεύει να λάβει προκειμένου να γίνουν σεβαστές οι θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου στην υπόθεση του Osman Kavala» και αφετέρου «πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει τη διαρκή υποχώρηση του κράτους δικαίου στην Τουρκία, όχι μόνο στο πλαίσιο εξέτασης των κριτηρίων για την έναρξη ή μη της ενταξιακής διαδικασίας, αλλά στο γενικότερο πλαίσιο άσκησης της πολιτικής της».

Σχετικά με την υπόθεση του Οσμάν Καβαλά, αξίζει να σημειωθεί πως τον Δεκέμβριο του 2019 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) είχε κρίνει ότι η σύλληψη και η προφυλάκισή του είχαν ως απώτερο σκοπό τη φίμωσή του και την αποτροπή δράσης άλλων ακτιβιστών και ζητούσε την άμεση απελευθέρωσή του, ενώ, τον Φεβρουάριο του 2022, το Συμβούλιο της Ευρώπης κίνησε διαδικασία επί παραβάσει κατά της Τουρκίας λόγω μη συμμόρφωσης με την ανωτέρω απόφαση του ΕΔΔΑ.

Τον Τούρκο ακτιβιστή και υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχε προτείνει ο έλληνας Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και για το βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης “Václav Havel”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα